Ειρήνη Χειρδάρη: Όταν η κρίση χτυπάει τη λίμπιντο του Έλληνα!

29.11.2014
Η Sex Editor Ειρήνη Χειρδάρη - όλοι την ξέρετε και από την τηλεοπτική συμμετοχή της στην εκπομπή της Ελένης Μενεγάκη στον ALPHA - απαντά σε όλα τα καυτά ερωτήματα για τον Έλληνα και το σεξ, με την ευκαιρία της συμμετοχής της στην Έκθεση Erotic Art.


Στα media παρουσιάζονται διαρκώς αντικρουόμενες μεταξύ τους έρευνες. Σε κάποιες είμαστε (οι Έλληνες) οι πιο ενεργοί εραστές σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, ενώ σε άλλες η λίμπιντο μας ακολουθεί τα spreads... Ποια είναι η δική σας άποψη;

Θα σας απαντήσω με κάτι που είπε η κορυφαία σεξοθεραπεύτρια δρ Ρουθ για τους Έλληνες, η οποία παρεπιπτόντως έρχεται στην Ελλάδα ειδικά για να ανοίξει τα σεμινάρια σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης της Erotic Art- την Παρακευή 19 Δεκεμβρίου στις 8μμ είναι η διάλεξή της προς τους Έλληνες (πληροφορίες www.erotic-festival.com).

Όταν λοιπόν την ρώτησαν σε συνέντευξή της τι έχει να πει που οι Έλληνες βγαίνουν πρώτοι στο σεξ σε έρευνες εταιριών προφυλακτικών, απάντησε: «Κοίταξε, οι Έλληνες πιστεύουν ότι είναι οι καλύτεροι εραστές, οι Ιταλοί το ίδιο, οι Γάλλοι επίσης. Εγώ, λοιπόν, λέω, ότι όλα αυτά είναι εντάξει. Απλώς να ξέρουν πώς να είναι ευτυχισμένοι με τον σύντροφό τους και να φροντίζουν να περνάνε όσο πιο καλά γίνεται». Αυτή ακριβώς είναι και η δική μου γνώμη. Σίγουρα οι Έλληνες είμαστε στους θερμούς εραστές του κόσμου. Από εκεί και πέρα δεν έχει σημασία αν στις έρευνες είμαστε πρώτοι σε συχνότητα που κάνουμε σεξ, σημασία έχει να μάθουμε πώς να είμαστε ευτυχισμένοι μέσα σε αυτό που ονομάζεται «ερωτική σχέση» και είναι η ανώτερη σχέση που θα κάνουμε στην ζωή μας, το πιο ταχύρρυθμο σχολείο για να γνωρίσουμε τον εαυτό μας.

«Ο ανδρισμός διέρχεται κρίση» τόσο σε επίπεδο ρόλων, όσο και σε φυσικό-σωματικό επίπεδο. Αλήθεια ή μύθος; Έχουν αλλάξει οι ρόλοι, και πως επηρεάζονται ως εκ τούτου οι σεξουαλικές σχέσεις;

Όντως το αρσενικό φύλο εκθηλύζεται (λέξη που έφερε ο Εμπειρίκος στα ελληνικά λεξικά). Να ξέρετε ότι στους πελάτες που με προσεγγίζουν για συμβουλευτική και ζητούν να τους προτείνω συμπληρώματα για αύξηση της τεστοστερόνης τους, τους απαντώ με αυτό που έλεγε ο Σταύρος Δεδούκος (έχει γράψει 27 βιβλία για την σχέση διατροφής και λίμπιντο): «για να αυξηθεί η τεστοστερόνη σου πρέπει καταρχήν να ασχολείσαι με αντρικά πράγματα». Μέσα σε αυτά τα «αντρικά» πράγματα που πρέπει να ασχολείται ένας άντρας, είναι και να μάθει να φλερτάρει σαν άντρας. Είναι μάλιστα το δικό μου θέμα στα πλαίσια του σεμιναρίου «Βρες τον Άνθρωπό σου» το οποίο διδάσκουμε αυτές τις μέρες με τους άλλους ειδικούς της Ακαδημίας Σχέσεων (πληροφορίες στο www.acadimiasxeseon.gr).

Πώς οι εργένηδες τους οποίους εκπαιδεύουμε, να μάθουν να φλερτάρουν σαν άντρες και σαν γυναίκες, σαν αυτό που είναι, κι όχι το αντίθετο. Γιατί κάθε φορά που αλλάζουν οι ρόλοι στον έρωτα, πέφτει αυτόματα το επίπεδο ενδιαφέροντος του άλλου, χωρίς κι εκείνος/η να ξέρει γιατί ξενέρωσε. Ούτε μια στρέιτ γυναίκα μπορεί να ερωτευτεί βαθύτατα έναν εκθηλυσμένο άντρα, ούτε ένας στρέιτ άντρας μπορεί να ερωτευτεί βαθύτατα μια αρρενοποιημένη γυναίκα. Θα ξενερώσουν. Κι αν δεν ξενερώσουν στην αρχή, θα ξενερώσουν ερωτικά μετά, μέσα στην σχέση, αν η γυναίκα πάρει τον αντρικό ρόλο μέσα στην σχέση και οι άντρας τον γυναικείο, θα φανεί καταρχήν στο κρεβάτι τους, δεν θα έλκονται πια.


Από την εμπειρία σας ποιο είναι το σημαντικότερο λάθος που κάνουν /(ή το σημαντικότερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν) σήμερα στις σεξουαλικές σχέσεις τα δύο φύλα;

Δίνουν λανθασμένα μηνύματα στον άλλον, δηλαδή αντί να δώσουν έναν μεγάλο έρωτα στον άλλον, δίνουν κάτι φλατ, κάτι πεζό. Από χίλιες δυο λάθος πληροφορίες που έχουμε, μην δείξουμε, μην νομίσει ο άλλος ότι τον θέλουμε πολύ, να φανούμε ανεξάρτητοι, ότι δεν τον έχουμε ανάγκη κ.ο.κ. Αλλά ο έρωτας είναι από την φύση του κάτι μεγάλο, το πιο δυνατό ανθρώπινο συναίσθημα. Δεν μπορείς να δώσεις λίγο έρωτα, δε μπορείς να μπεις στον έρωτα κουλ Αλέξης. Ή είναι έρωτας ή δεν είναι, δεν έχει μέση λύση. Κι έτσι λοιπόν πιθανοί μεγάλοι έρωτες γειώνονται εξαρχής από λανθασμένα μηνύματα που δίνει ο ένας στον άλλον και δεν γίνονται ποτέ μεγάλοι έρωτες.

Διδάσκεται το καλό σεξ;

Αμέ. Έχω διδάξει πολύ κόσμο μέσω της συμβουλευτικής στο πώς να γίνουν καλοί εραστές και η προσωπική των πελατών μου άλλαξε εντελώς.


Μήπως μας χρειάζεται ένα πιο εμβριθές μάθημα σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης από το… σχολείο ακόμα;

Όχι μόνο σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης μάθημα χρειάζεται από τις τελευταίες τάξεις του Δημοτικού κιόλας, αλλά οπωσδήποτε και μάθημα εκπαίδευσης πάνω στις σχέσεις. Το να μάθουν οι άνθρωποι να κάνουν σωστά ερωτικές σχέσεις και να αντιμετωπίζουν τα σημαντικότερα προβλήματά των σχέσεων και του γάμου έχει άμεση σχέση με την οικονομία μιας χώρας. Αν δεν κάνουν ερωτικές σχέσεις, δεν θα κάνουν παιδιά και αν δεν κάνουν παιδιά πολύ σύντομα η οικονομία της χώρας μας θα πατώσει κι άλλο.

Κι από την άλλη, δεν ξέρω αν έχετε πάρει χαμπάρι ένα μεγάλο μέρος των νέων Ελλήνων αντρών δεν μπορεί να κάνει πια σχέσεις, πηγαίνει σε στούντιο με ιερόδουλες, είναι κάτι σαν τρεντ, μια νέα μόδα που έχει ξεσπάσει με τα στούντιο, για πολύ νέους άντρες πια, που λογικά θα εύρισκαν πολύ εύκολα φίλη, αλλά ζουν μοναχικά κι έχουν πολύ σκληρή σεξουαλικότητα λόγω της έλλειψης σεξουαλικής παιδείας στην χώρα μας, διαχωρίζουν από την εφηβεία το σεξ από τον έρωτα. Το ότι στηρίζουν την παραοικονομία, γιατί αυτά τα κορίτσια στα στούντιο δουλεύουν χωρίς άδεια ιερόδουλης είναι το λιγότερο. Το ότι χωρίς να το συνειδητοποιούν στηρίζουν το sex trafficking, που έχει γίνει μεγάλη πληγή για την Ελλάδα, αυτό είναι το λυπηρό.

Μου κάνει και μένα τρομερή εντύπωση που η ελληνική πολιτεία δεν το έχει μεριμνήσει ακόμη να μπει σεξουαλική διαπαιδαγώγηση και εκπαίδευση πάνω στις ερωτικές σχέσεις στα σχολεία, δεν μπορώ να καταλάβω γιατί...


Πόσο έχει αλλάξει - από τότε που ξεκινήσατε την επαγγελματική σας πορεία - η αντίληψη της Ελληνίδας και του Έλληνα για το σεξ; Σε ποιο κομμάτι είμαστε έχουμε μείνει στάσιμοι και που τα πάμε καλύτερα;

Ξεκίνησα την καριέρα μου σαν sex editor πριν καν προβληθεί το Sex ‘n The City στην ελληνική τηλεόραση. Τότε ξέρετε το να είσαι sex editor, δημοσιογράφος για θέματα σεξ και σχέσεων, και να το δηλώνεις, να υπογράφεις με το πραγματικό σου όνομα, ήταν σαν να το πας φιρί φιρί για κοινωνικό εξωστρακισμό. Και προβάλλεται ξαφνικά το Sex ‘n The City, και εν μια νυκτί από τη μια εγώ θεωρούμαι κουλ, άρχισα ξαφνικά να έχω σωριδόν προτάσεις για στήλες σε περιοδικά, και οι άνθρωποι άρχισαν ξαφνικά να μιλάνε πολύ ανοιχτά για το σεξ στα κοκτέιλ πάρτι και στο γραφείο. Στο σεξ πιστεύω τα πάμε καλά σαν λαός. Εκεί που μείναμε πίσω είναι στις σχέσεις. Πώς στο καλό από το σεξ θα πας σε μια ουσιαστική και ζωντανή σχέση που θα κρατήσει.


Πόσο έχει επηρεάσει η οικονομική κρίση, τη λίμπιντο του νέο-Έλληνα; Υπάρχουν πρακτικοί τρόποι για να μην μαραθεί η ερωτική επιθυμία μέσα στον κυκεώνα των καθημερινών προβλημάτων;

Ναι τη λίμπιντο την έχει επηρεάσει πολύ και να σας πω την αλήθεια δεν υπάρχουν και πολύ δραστικοί πρακτικοί τρόποι να μην σε καταβάλουν ψυχολογικά τα οικονομικά προβλήματα, πέραν από την φιλοσοφία. Να ξαναφιλοσοφήσεις δηλαδή την ζωή σου, να πετάξεις ψεύτικες ανάγκες και lifestyle που δεν σε εξυπηρετούν, το σεξ και ο έρωτας ποτέ δεν είχε να κάνει με το χρήμα. Από την άλλη βέβαια εγώ μέσω της δουλειάς μου, βλέπω και κάτι πολύ θετικό που έφερε η κρίση. Να ξυπνήσουν επιτέλους οι Έλληνες και να αρχίσουν να ψάχνονται πιο βαθιά γενικά, και μέσα σε όλα και στο σεξ και τις ερωτικές τους σχέσεις.

Παλιά για παράδειγμα η ερωτική έκθεση της Αθήνας ήταν η Erotica. Sexshops, στριπτιτζάδικα, BDSM, πορνοστάρ κι αυτό ήταν. Τώρα η Αθήνα αποκτά μια άλλη έκθεση, το Erotic Art Festival. Θα γίνει 19-22 Δεκεμβρίου (πληροφορίες www.erotic-festival.com ) και μου ζήτησαν να αναλάβω τη διοργάνωση του τμήματος σεμιναρίων μέσα στην έκθεση, δηλαδή non stop σεμινάρια επί 4 μέρες σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης και εκπαίδευσης σε θέματα σχέσεων από σεξολόγους, σεξοθεραπευτές και relationship coaches. Αυτό και μόνο λέει πολλά για το πόσο διαφορετικό είναι πια το ελληνικό κοινό, ποιες είναι οι νέες του απαιτήσεις.

Το είχα συνειδητοποιήσει από το καλοκαίρι, όταν φτιάξαμε την Ακαδημία Σχέσεων με 3 ακόμη ειδικούς (www.acadimiasxeseon.gr) και ξεκινήσαμε πολύ σοβαρά και βαθιά σεμινάρια πάνω στις ερωτικές σχέσεις. Αν ακούσετε ποιες είναι οι ερωτήσεις τους του κόσμου που έρχεται στα σεμινάριά μας, θα καταλάβετε ότι μιλάμε πια για άλλους Έλληνες, πολύ πιο ψαγμένους πάνω στις ερωτικές τους σχέσεις.

Τι γίνεται όταν το i-Phone ή το λάπτοπ είναι ο… τρίτος άνθρωπος;
Μα το είχε πει και ο Γάλλος φιλόσοφος Μαρίνοφ όταν βγήκε το ίντερνετ και όλοι χάρηκαν γιατί οι άνθρωποι πια θα γνωρίζονταν πολύ πιο εύκολα και άρα θα έβρισκαν πολύ πιο εύκολα τον άνθρωπό τους: «Προσέξτε» είχε πει «γιατί θα χαθούμε σε αυτόν τον ατέλειωτο κύκλο επιλογών, δε θα μπορούμε να εστιάσουμε». Ήταν αναμενόμενο. Το μόνο που μπορώ να κάνω σε αυτή την εποχή, είναι να διδάσκω πώς μέσα σε αυτόν τον κόσμο, όχι τον γυάλινο, βάζεις το πρώτο βασικό θεμέλιο στη νέα σου σχέση: την εμπιστοσύνη.

“Να φτιαχτώ” (οικονομικά-επαγγελματικά) vs να ασχοληθώ με τον έρωτα: Απαντάται σήμερα ιδιαίτερα ως στάση και ιδίως σε άντρες. Πρόκειται για ψευδοδίλλημα;

Εννοείται. Όσα χρήματα κι αν βγάλεις, όση μεγάλη καριέρα και αν κάνεις, δε μπορείς ποτέ να ευτυχίσεις αν δεν έχεις μια όμορφη ερωτική ζωή. Και έναν σύντροφο που να σε στηρίζει και να σε ενθαρρύνει, να σου δίνει ενέργεια για να καταφέρεις τα υπόλοιπα.

Πώς δικαιολογείτε την παγκόσμια μανία με το βιβλίο – και την πολυαναμενόμενη ταινία – οι 50 Αποχρώσεις του Γκρι;

Δεν μπόρεσα να διαβάσω το βιβλίο, δε μου άρεσε για να συνεχίσω τις σελίδες, αλλά είχε καταπληκτικό μάρκετινγκ. Από την εποχή του «Μυστικού» είχα να δω τόσο δυνατό μάρκετινγκ σε βιβλίο.


Τα διαπολιτισμικά ή “διαφορετικά” ζευγάρια είναι ουσιαστικά αποδεκτά από την ελληνική κοινωνία σήμερα;

Όχι. Τα διαπολιτισμικά ζευγάρια στην Ελλάδα εξακολουθούν να γίνονται αντικείμενο άρθρων σε περιοδικά, ειδικά αν είναι διαφορετικού χρώματος, άρα ακόμη μας κάνουν εντύπωση και τα φωτογραφίζουμε. Τα «διαφορετικά», αν εννοείς την σεξουαλικότητα, είναι σε ακόμη χειρότερη κατάσταση, τα ζευγάρια λεσβιών και gay αντρών δεν γίνονται καν άρθρο σε περιοδικά, σαν να μην υπάρχουν. Προσωπικά στην τηλεόραση δεν μου επιτράπηκε ποτέ να μιλήσω για σχέσεις ομοφυλόφιλων.

Ποια είναι η πιο πρόσφατη έρευνα για το σεξ που διαβάσατε και σας εντυπωσίασε;

Μια έρευνα της Mary Roach, της κορυφαίας ερευνήτριας του σεξ την οποία προσωπικά ακολουθώ πιστά στην δουλειά μου, η οποία απέδειξε ότι τα έμβρυα μέσα στην μήτρα αυνανίζονται!


Ποια θα είναι η συμμετοχή σας στην έκθεση EROTIC - ART 2014 και πόσο σημαντικές είναι τέτοιου είδους πρωτοβουλίες;

Έχω την διοργάνωση όλου του προγράμματος σεμιναρίων σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης και εκπαίδευσης στις ερωτικές σχέσεις που θα διεξαχθούν στo πλαίσιo του Erotic Art Festival 2014, που θα γίνει στον Ολυμπιακό Πόλο TAE KNOW DO Φαλήρου, 19-22 Δεκεμβρίου. Σε μια ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα, μέσα στον χώρο του φεστιβάλ, καταξιωμένοι σεξολόγοι, σεξοθεραπευτές, relationship coaches, σύμβουλοι σχέσεων, dating coaches, επί 4 μέρες δίνουν διαλέξεις και θα δέχονται ερωτήσεις από το κοινό και τους δημοσιογράφους πάνω στα θέματα που αναλύουν. Θα μάθουμε σημαντικά πράγματα για την Ιστορία της Σεξολογίας, τα εγκεφαλικά συστήματα του έρωτα, το πάθος, πώς να απογειώσουμε την ερωτική μας ζωή, πώς γεννιούνται οι διαστροφές.

Θα μάθουμε όλη την Τέχνη της Αποπλάνησης, πώς πηγαίνουμε από τη κατάκτηση σε μια ευτυχισμένη σχέση, τι είναι η ερωτική σχέση και γιατί είναι ανώτερη από τις υπόλοιπες σχέσεις της ζωής μας, πώς την κρατάμε ζωντανή, αλλά και τα σημαντικότερα προβλήματα των ερωτικών σχέσεων και πώς να τα αντιμετωπίζουμε. Επίσης, για την σεξομανία, τον εθισμό στο πορνό, πώς να προστατεύσουμε τα παιδιά μας από τη παιδική πορνογραφία στο ίντερνετ, πώς να αναγνωρίζουμε τα σημάδια του sex trafficking και πώς να βοηθήσουμε στην εξάλειψη του στην χώρα μας.

Το πιο σημαντικό κατά τη γνώμη μου είναι ότι διπλωμάτες παίρνουν το ρίσκο και κατεβαίνουν να εισηγηθούν στα πλαίσια ενός τέτοιου φεστιβάλ για το sex trafficking, θεωρώντας ότι είναι πιο σημαντικό από το τί θα πουν οι διπλωματικοί κύκλοι να πάνε στην πηγή του πελατολογίου του sex trafficking, που σίγουρα θα περάσει από ένα ερωτικό φεστιβάλ, και να του δημιουργήσουν συνείδηση. Ότι η ίδια η dr Ruth, η κορυφαία σεξοθεραπεύτρια του κόσμου, φτάνει σε μια μικρή χώρα που λέγεται Ελλάδα για να ανοίξει το πρώτο πρόγραμμα σεμιναρίων σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης και μάλιστα στα πλαίσια ενός ερωτικού φεστιβάλ.

Από τα πρώτα τηλεφωνήματα συνειδητοποίησα ότι όλοι οι εισηγητές έχουν όραμα πάνω στην δουλειά τους και όχι ταμπού. Για τους Έλληνες τώρα, είναι μια μοναδική ευκαιρία να ενημερωθούν για το σεξ και τις σχέσεις από τους καλύτερους επαγγελματίες. Επιπλέον, η είσοδος στο TED-SEΧ, στα σεμινάρια, δεν χρεώνεται, μπορείτε να το παρακολουθήσετε με το απλό εισιτήριο το Erotic Art Festival. (www.erotic-festival.com)

Ποια τα επόμενα σχέδιά σας.

To νέο μου βιβλίο «Πέντε δευτερόλεπτα πριν την αγάπη» (εκδόσεις sexelixis) ξεκινά το ταξίδι του στην αγορά από το Erotic Art Festival, εκεί θα κυκλοφορήσει πριν τα βιβλιοπωλεία. Κι αυτό γιατί εκεί ανήκει αυτό το βιβλίο, στα σκοτεινά υπόγεια. Δεν είναι ένα βιβλίο για την αγάπη. Είναι ένα βιβλίο για όσα μας σταματούν στον δρόμο προς την αγάπη. Η μεγάλη σεξουαλική έλξη, τα βίτσια, το ότι δεν αγαπηθήκαμε από τη μητέρα μας, ο σεξισμός μας, οι ίδιες μας οι σκέψεις ότι δεν μας θέλει κανείς…

Οι ήρωές του είναι από την σύγχρονη ελληνική πραγματικότητα, καταραμένοι, όλο είναι κοντά στην αγάπη αλλά ποτέ δεν την φτάνουν, δε μπορούν να την αγγίξουν. Είναι ερωτική λογοτεχνία. Μπορεί να είναι προκλητικό στις ερωτικές σκηνές, αλλά είναι το πρώτο βιβλίο που γράφω κατευθείαν από την ψυχή μου.

Μετά το Erotic Art Festival λοιπόν όπου θα πάρει το βάπτισμα, θα ξεκινήσει το ταξίδι του στην αγορά. Μετά το φεστιβάλ ακριβώς ξεκινά και το «Αυτός λέει, αυτή λέει», η πρώτη εκπομπή που κάνω για το σεξ. Δεν είναι απλά μια εκπομπή sex tips, ο θεατής μπαίνει στην πραγματική ζωή ενός ζευγαριού που από το σαλόνι του τον συμβουλεύει για το σεξ, δίνοντάς του διαφορετικά sex tips για το ίδιο θέμα, από την πλευρά του άντρα και από την πλευρά της γυναίκας. Θα προβάλλεται στο www.sexelixis.gr, σε όλα τα σάιτ με τα οποία συνεργάζεται, και στο youtube.


Συνέντευξη Χριστίνα Τσατσαράγκου