Μπήκαμε στις πρόβες του Κινητήρα και μας κέρασαν καφέ![photos]

13.12.2014
Η Αντιγόνη Γύρα συστήνει ξανά τον Κινητήρα, το καλλιτεχνικό δίκτυο που εδώ και δύο δεκαετίες συνδέει ανθρώπους απ' όλες τις ηλικίες και ιδιότητες μέσα από τις παραστατικές τέχνες και με αφορμή έναν καφέ που φτιάχνεται κι έναν καφέ που χύνεται / έναν καφέ που μοιράζεται κι έναν καφέ που πίνεται μοναχικά / έναν καφέ ελληνικό κι έναν καφέ τούρκικο / έναν καφέ διττό / γυμνό ή γδυμνό... παρουσιάζοντας την παράσταση “Ο ΚΑΦΕΣ”.

Βρίσκοντας τρομερά ενδιαφέρουσα την ιδέα αυτή, μπήκαμε στις πρόβες του ΚΑΦΕ, τις φωτογραφήσαμε και μιλήσαμε με την Αντιγόνη Γύρα, προκειμένου να μας παρουσιάσει η ίδια την παράσταση και να μας μιλήσει για τα σχέδιά της!

"Ο Καφές" είναι μια παράσταση που φτιάχνεται από πολλούς εμπνευσμένους ανθρώπους με ή χωρίς επαγγελματικό διαβατήριο στο χορό και το θέατρο. Είναι ένα άτυπο «ρι γιουνιον» που ενώνει παλιούς κινητήρες, όπως την Αμάλια Μπένετ με νέους, όπως τον ανερχόμενο εικαστικό και περφόρμερ Ιάσονα Βενετσανόπουλο.

Τι συμβολίζει, όμως, ο Καφές; Την κάθε μας μέρα και την ανάγκη μας για παύση κι επικοινωνία

Ο καφές αποτελεί όντως την κινητήριο δύναμη της Ιστορίας; Κι εγώ αναρωτιέμαι...όταν όμως διάβασα αυτή τη φράση και είδα και τη ρίζα της λέξης "Κινητήρας" εντός, είπα ότι δεν είναι τυχαίο...

Τελικά, μπορούν όλοι άνθρωποι μπορούν να χορέψουν; Μπορούν. Αρκεί να το θέλουν. Εύκολο, όμως, δεν είναι. Οι αντιστάσεις μας, μας δυσκολεύουν. Οι φόβοι για το αντικειμενικά ωραίο κι η αγωνία για το σωστό και το λάθος... Ενώ όπως λέει και ο Πίντερ, "κάτι μπορεί να είναι εξίσου σωστό και λάθος".

Πως αντιμετωπίζετε το παιδί και πώς κρίνετε το γεγονός ότι τα τελευταία 2-3 χρόνια όλοι επενδύουν σ΄ αυτό στο θέατρο;

Αλλοι επενδύουν από μεράκι και πίστη, ότι η βάση για την αλλαγή στην κοινωνία του τίποτα, είναι τα παιδιά. Χωρίς αυτά δεν υπάρχει ελπίδα για να μεταβληθεί η υπάρχουσα κατάσταση. Και άρα υπάρχει μια υποχρέωση της τέχνης να στραφεί προς τα εκεί...Δυστυχώς, όμως, υπάρχουν και αυτοί που το κάνουν μόνο για τα...φράγκα. Να τα λέμε τα πράγματα με το όνομα τους. Κι αυτό είναι θλιβερό. Κι επικίνδυνο συνάμα.

Ποια από τις δουλειές του Κινητήρα είναι η αγαπημένη σας; Έχω τρία παιδιά...Κι αν με ρωτήσετε τις αγαπώ όλα με διαφορετικό τρόπο, αλλά το ίδιο ατελείωτα. Το ίδιο και τα έργα μου. Με άλλο τροπο αλλά το ίδιο. Απλά όχι ατελείωτα όπως τις κόρες μου....

Ποιο είναι το όνειρό της αναφορικά μ΄αυτόν; Να είμαστε μονιασμένοι, εμπνευσμένοι και ν' αντέξουμε τους βομβαρδισμούς του συστήματος, που γίνεται όλο και πιο ανελέητο.

Και τέλος μελλοντικά σχέδια... Καλοκαίρι 2015 "Ανύποπτος Χρόνος", ένα έργο για την υποκειμενικότητα και την αντικειμενικότητα του χρόνου βασισμένο στο "Περιμένοντας το Γκοντό" του Μπέκετ και..."Ο Ψαράς και η Γυναίκα του" στο πλαίσιο της δράσης ΕΚ ΠΛΗΞΗ για τα σχολειά και φυσικά διακοπές....

ΤΙP που μας έδωσε η Α. Γύρα: Φέτος στον Κινητήρα διοργανώνεται το διαγωνιστικό φεστιβάλ In progress/Feedback με θεματική ενότητα ΠΑΙΔΙ –ΙΣΟΤΙΜΟΣ ΠΟΛΙΤΗΣ. Η προθεσμία για αιτήσεις είναι η 31/12 κι ελπίζω να έχουμε υψηλού επιπέδου συμμετοχές από ομάδες χορού και θεάτρου. Η είσοδος θα είναι ελεύθερη και η νικήτρια ομάδα θα παρουσιάσει το έργο της την ερχόμενη σεζόν στον κινητήρα.

Συνέντευξη- επιμέλεια: Γεωργία Οικονόμου
Φωτογραφίες: Κική Παπαδοπούλου