Συναυλία για τα 90 χρόνια από τη γέννηση του Μίκη Θεοδωράκη στο Χυτήριο

03.06.2015
Το Σάββατο 6 Ιουνίου στο Χυτήριο, η ορχήστρα “Αρετής και Ιωάννας Σπανομάρκου”, σε μία συναυλία για τον εορτασμό των 90 χρόνων από τη γέννηση του Μίκη Θεοδωράκη, θα παρουσιάσει ένα από τα πιο ολοκληρωμένα αφιερώματα στα λαϊκά έργα του μεγάλου δημιουργού, καθώς, εκτός από τα πιο γνωστά τραγούδια του, θα ακουστούν και έργα λιγότερο προβεβλημένα, όμως εξίσου σπουδαία.

Η ορχήστρα "Αρετής & Ιωάννας Σπανομάρκου", υπό την καλλιτεχνική επιμέλεια των διεθνώς διακεκριμένων μουσικοσυνθετριών/στιχουργών, θα εκτελέσει τραγούδια-σταθμούς από τη μουσική διαδρομή του Μίκη Θεοδωράκη.

Στην ορχήστρα συμμετέχουν σημαντικοί μουσικοί και ερμηνευτές, όπως ο Γιώργος Ξενοκώστας, ένας από τους κορυφαίους σολίστες στο μπουζούκι. Κατά τη διάρκεια της βραδιάς, θα παρουσιαστούν έργα από τους δίσκους: «Μικρές Κυκλάδες-Λιποτάκτες», «Τα τραγούδια του Αγώνα», «18 Λιανοτράγουδα της Πικρής Πατρίδας», «Επιτάφιος», «Άξιον Εστί», «Αρχιπέλαγος», «Πολιτεία Α’», «Τα Τραγούδια του Αντρέα», «Ένας Όμηρος», «Ρωμιοσύνη», «Το Τραγούδι του Νεκρού Αδελφού», «Τα Λυρικά», αλλά και τραγούδια από το θεατρικό «Μαγική Πόλη», από την ταινία «Ζ», από την ταινία «Φαίδρα», από το θεατρικό «Η Γειτονιά των Αγγέλων», από το μπαλέτο «Ζορμπάς», κ.α.

Ο Μίκης Θεοδωράκης άλλαξε την πορεία του ελληνικού τραγουδιού με το συνθετικό του έργο και έδωσε ένα διαφορετικό ορίζοντα στην ελληνική μουσική. Εμπνεύστηκε από το παραδοσιακό τραγούδι και τους δρόμους του, αξιοποίησε την αγάπη του για την ποίηση και την αρχαία ελληνική γραμματεία και δημιούργησε πρωτοφανή έργα για την παγκόσμια μουσική. Μελοποίησε στίχους κορυφαίων λαϊκών στιχουργών, αλλά και αξεπέραστα ποιήματα των μεγαλύτερων ποιητών παγκοσμίως, εμποτίζοντάς τα με το δικό του συναίσθημα και το πάθος του. Ο Μίκης Θεοδωράκης ήταν και είναι μέσα στην εποχή του, γι’ αυτό και τα τραγούδια του αποδείχθηκαν διαχρονικά.

Ορχήστρα “Αρετής και Ιωάννας Σπανομάρκου”
Η λαϊκή ορχήστρα «Αρετής και Ιωάννας Σπανομάρκου» έχει στόχο την ανάδειξη της ελληνικής μουσικής. Τα έργα των μουσικοσυνθετριών/στιχουργών Αρετής & Ιωάννας Σπανομάρκου, με κεντρικό άξονα το μπουζούκι και τους δρόμους της παραδοσιακής και βυζαντινής μουσικής, έχουν αγαπηθεί ιδιαιτέρως από το νεανικό κοινό και τους κριτικούς, αποδεικνύοντας ότι το ελληνικό τραγούδι μπορεί να ξεπεράσει τις εφήμερες μουσικές τάσεις. Η Αρετή και η Ιωάννα Σπανομάρκου έχουν φέρει στη χώρα μας διεθνή αριστεία στον τομέα της μουσικής, με αποκορύφωμα τις 2 διακρίσεις στον τελικό του Παγκόσμιου Διαγωνισμού Μουσικής Σύνθεσης (Nashville, Η.Π.Α.), ενώ το 2012 αναδείχθηκαν ανάμεσα στους νικητές, με το συρτάκι “ΑΜΕΘΥΣΤΟΣ”, λαμβάνοντας μάλιστα και Τιμητική Μνεία, ξεχωρίζοντας μέσα από 20.000 συμμετοχές και κυκλοφορίες δίσκων από όλο τον κόσμο.

Ερμηνεύουν οι:
Σωτήρης Ψυλλάκης
Έφη Γιαννακοπούλου
Βασίλης Αρχιτεκτονίδης
Νίκος Βαρβαρέσος

Παίζουν οι μουσικοί:
Γιώργος Ξενοκώστας (Μπουζούκι/σολίστ)
Σάκης Φραγκογιαννόπουλος (Μπουζούκι)
Νάνσυ Αγγελάκη (Κρουστά)
Βασίλης Αρχιτεκτονίδης (Πιάνο)
Σπύρος Βαρδακαστάνης (Μπάσο)
Νίκος Βαρβαρέσος (Κιθάρα)
Γιώργος Καλυβάς (Κιθάρα)

Info:

«90 χρόνια Μίκης Θεοδωράκης»
Επετειακή συναυλία – αφιέρωμα στο Μίκη Θεοδωράκη
από την ορχήστρα “Αρετής και Ιωάννας Σπανομάρκου”
Σάββατο 6 Ιουνίου και ώρα 8.30 μ.μ. στον Πολυχώρο Χυτήριο
Γενική είσοδος: 5€

ΠΟΛΥΧΩΡΟΣ ΧΥΤΗΡΙΟ
Ιερά Οδός 44, Κεραμεικός (στάση μετρό: Κεραμεικός)
τηλ.: 2103412313