Πολύτιμος θησαυρός προς πώληση...

23.10.2003
Για πρώτη φορά στην Ελλάδα διατίθεται προς πώληση ένας θησαυρός από βαρύτιμα βυζαντινά σκεύη, εννέα ασημένια πιάτα με επίχρυσο διάκοσμο του 12ου αιώνα, από την εντυπωσιακή οικοσκευή κάποιου άρχοντα.
&00 Για πρώτη φορά στην Ελλάδα διατίθεται προς πώληση ένας θησαυρός από βαρύτιμα βυζαντινά σκεύη, εννέα ασημένια πιάτα με επίχρυσο διάκοσμο του 12ου αιώνα, από την εντυπωσιακή οικοσκευή κάποιου άρχοντα.
Ελάχιστα βυζαντινά αντικείμενα ανάλογης πολυτέλειας σώζονται σήμερα, και αυτά μόνο στο εξωτερικό, λάφυρα της αρπακτικής διάθεσης των σταυροφόρων που κατέλαβαν την Κωνσταντινούπολη το 1204.
Τα τρία μεγαλύτερα βυζαντινά μουσεία της χώρας, το Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο της Αθήνας, το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού της Θεσσαλονίκης και το Μουσείο Μπενάκη, απευθύνουν έκκληση σε όλους τους έλληνες πολίτες να βοηθήσουν, ώστε να παραμείνει ο θησαυρός αυτός στην Ελλάδα και να μην καταλήξει σε μουσεία ή ιδιωτικές συλλογές του εξωτερικού.
Στην συνέντευξη τύπου που δόθηκε με αφορμή την πώληση αυτή, ο διευθυντής του Μουσείου Μπενάκη, Αγγελος Δεληβοριάς, κάλεσε όποιον αγαπά τον Πολιτισμό, να καταθέσει σε τραπεζικό λογαριασμό χρήματα, προκειμένου το Μουσείο να αποκτήσει αυτόν τον θησαυρό, ο οποίος σύμφωνα με τους ειδικούς αποτελεί κομμάτι εξαιρετικό, μοναδικό και δεν πρέπει να χαθεί από την χώρα.
Το κόστος της αγοράς του συνόλου ανέρχεται σε 2,200,000 ευρώ (750.000.000 δρχ.), από τα οποία το ήμισυ θα καλύψει η ελληνική πολιτεία. Επειδή όμως και το υπόλοιπο ποσό είναι δυσβάστακτο για μουσειακά ιδρύματα ζητούμε τη γενναία συνδρομή των Ελλήνων προς όφελος των οποίων θα πραγματοποιηθεί αυτή η αγορά...

Αριθμός Τραπεζικού Λογαριασμού: Alpha Bank 107-00 2786 000377
Τηλέφωνο Επικοινωνίας: 210 3671037