Τρίτο μουσείο για τον Πικάσο

23.10.2003
Tριάντα χρόνια έχουν περάσει από το θάνατο του Πάμπλο Πικάσο ( 1881-1973) και επιτέλους ''επιστρέφει'' στην πολυαγαπημένη του γενέτειρα στη Μάλαγα. Τα εγκαίνια του Μουσείου Πικάσο στη Μάλαγα έχουν προγραμματισθεί για τη Δευτέρα 27 Οκτωβρίου γεγονός που θα επιτρέψει στην Ισπανία να διεκδικήσει την εντοπιότητα του πλέον διάσημου καλλιτέχνη της.
&00 Tριάντα χρόνια έχουν περάσει από το θάνατο του Πάμπλο Πικάσο ( 1881-1973) και επιτέλους ''επιστρέφει'' στην πολυαγαπημένη του γενέτειρα στη Μάλαγα.
Τα εγκαίνια του Μουσείου Πικάσο στη Μάλαγα έχουν προγραμματισθεί για τη Δευτέρα 27 Οκτωβρίου γεγονός που θα επιτρέψει στην Ισπανία να διεκδικήσει την εντοπιότητα του πλέον διάσημου καλλιτέχνη της, καθώς σε πολλούς Ισπανούς είναι έντονη η πεποίθηση ότι'' τον είχε κλέψει'' η άλλη του πατρίδα η Γαλλία.
Η παρουσία του τρίτου κατά σειρά μουσείου αφιερωμένου στον Πικάσο μετά από αυτά στο Παρίσι και τη Βαρκελώνη, δεν δίνει σε κανένα το δικαίωμα '' να αγνοήσει τους δεσμούς που συνδέουν τη μνήμη του Πικάσο με τη χώρα καταγωγής του'', σημειώνει στο σημερινό της φύλλο η εφημερίδα Ελ Παϊς.
Στο μουσείο θα εκτίθενται 204 έργα που έγιναν δωρεά ή τα παραχώρησε προσωρινά η νύφη και ο γιος του Πικάσο εκπληρώνοντας έτσι το όνειρο του διάσημου ζωγράφου να επιστρέψουν τα έργα του στη Μάλαγα παρά την επικρατούσα άποψη ότι προτιμούσε να ζει στη Γαλλία αντί της Ισπανίας.

Σε αυτή την ακτή της Ανδαλουσίας γεννήθηκε ο Πικάσο και έζησε τα πρώτα 10 χρόνια της ζωής του και από εκεί ξεκίνησε για τη μεγάλη περιπλάνησή του στον κόσμο της τέχνης υπό την καθοδήγηση του πατέρα, καθηγητή της ζωγραφικής και ερασιτέχνη ζωγράφο. Η οικογένεια του μετοίκησε στη Λα Κορούνια και στη συνέχεια στη Βαρκελώνη όπου ο Πικάσο σπούδασε ζωγραφική και ξεκίνησε τα έργα της ''Γαλάζιας Περιόδου''.
Σε ηλικία 23 χρόνων, ο δημιουργός του κυβισμού μετέβη στο Παρίσι, μια πόλη την οποία θεωρούσε ως τον παράδεισο της καλλιτεχνικής και κοινωνικής ελευθερίας σε αντίθεση με τη συντηρητική Ισπανία της εποχής. ''Στη Γαλλία μπορώ και αναπνέω'' έλεγε ο Πικάσο. Μετά την επικράτηση του στρατηγού Φραντσίσκο Φράνκο ο Πικάσο ανακοίνωσε ότι δεν πρόκειται να πατήσει στην Ισπανία όσο οι φασίστες θα κατείχαν την εξουσία. Κράτησε το λόγο του μέχρι το θάνατο του. Δεν έπαψε όμως ούτε στιγμή να είναι και να αισθάνεται Ισπανός...