Μάνος Κοντολέων: Ερωτική Αγωγή

23.10.2003
Η "Ερωτική αγωγή", το καινούριο βιβλίο του Μάνου Κοντολέοντα, είναι ένα μυθιστόρημα αφιερωμένο στον εικοστό αιώνα, ένα μυθιστόρημα για τον έρωτα και τον ερωτισμό, αλλά και για τις σημαντικές ιδεολογίες και τις μεγάλες διαψεύσεις του αιώνα που έφυγε...
"Και πλέον η ώρα των δυνατών μπλουζ!
Οι επιλογές έχουν γίνει, τα ζεύγη σχηματίζονται στην πίστα, και μόνο όσο κρατά το πρώτο άσμα υπάρχει μία μικρή διστακτικότητα. Από το δεύτερο, τα κορμιά τα δύο προσπαθούν να γίνουν ένα. Τα χείλια έχουν να ματωθούν, τα χέρια με θαυμαστή ηρεμία ανακαλύπτουν τις καμπύλες ή υπενθυμίζουν τις διαθέσεις και βέβαια σφριγηλοί ιθύφαλλοι, φλογισμένοι τριέμβολοι και άκαμπτοι και άκαμπτοι προασθαλίσκοι τρίβονται πάνω σε κοιλιές και γλουτούς παρθένων ή μυξοπαρθένων, ενώ αυτών οι κυσολαμπίδες, οι λόχμαι και οι πελλάναι έχουν ιδρώσει και αναψοκοκκινίσει και τελικά ο κλειστός χώρος των διαμερισμάτων κάπου εις τα οδούς των συνοικιών της Αθηνάς γεμίζει από τις οσμές που βγαίνουν από τις ιδρωμένα μασχάλες των κατά τα άλλα δροσερών νεανίδων και από τα εν ζάλη ευρισκόμενα των νεαρών που προ ολίγων μηνών είχαν κληθεί να περάσουν "περιοδεύον"..."


Από τους οίκους ανοχής των Ιωαννίνων στις αρχές του 1900 ως τις ιστοσελίδες των ερωτικών κόμβων του ίντερνετ του τέλους της εκατονταετίας, η Ερωτική αγωγή είναι η δύναμη που κινεί τις πράξεις και τα πάθη ενός πατέρα και ενός γιου... Του Χρήστου και του Αρη Βαλλή.
Ο Χρήστος Βαλλής γεννήθηκε σ΄ ένα χωρίο της Ηπείρου. Δεν αντέχει όμως να ζει κάτω από τις επιταγές της κλειστής αυτής κοινωνίας και κατεβαίνει στην Αθήνα όπου προσπαθεί να επιβιώσει. Σ΄ αυτή του τη διαδρομή κυρίαρχο ρόλο παίζει το γυναικείο φύλο και ο έρωτας. Οι γυναίκες του προσφέρουν ηδονή, κοινωνική και οικονομική στήριξη. Διορίζεται στην Τράπεζα Ελλάδος, τελειώνει την Νομική Σχολή και παντρεύεται την κόρη ενός πλούσιου επιχειρηματία, η οποία του χαρίζει ένα γιο, τον Αρη. Όταν μένει χήρος δημιουργεί ένα πλέγμα οίκων ανοχής, που οι παρεχόμενες υπηρεσίες χαρακτηρίζονται από ποιότητα και φαντασία. Αργά μα σταθερά, ο Χρήστος αμυνόμενος θα στραφεί προς τις τέχνες καθώς αυτές θα του προσφέρουν την επιβεβαίωση τη θεωρίας του και τους τρόπους άμυνάς του απέναντι στην αποπροσωποποίηση της σεξουαλικής έκφρασης.

Η "Ερωτική αγωγή" είναι ένα μυθιστόρημα αφιερωμένο στον εικοστό αιώνα, ένα μυθιστόρημα για τον έρωτα και τον ερωτισμό, αλλά και για τις σημαντικές ιδεολογίες και τις μεγάλες διαψεύσεις του αιώνα που έφυγε. Ο Μάνος Κοντολέων καταθέτει την δική του άποψη για τον αιώνα που πέρασε, μέσα από την ερωτική ζωή των δύο ηρώων του, του Χρήστου και του Αρη Βαλλή.
Η ιδιαιτερότητα του βιβλίου έγκειται στο ότι ο συγγραφέας χρησιμοποιεί αρχαίες λέξεις στην περιγραφή ερωτικών σκηνών, ενώ στίχοι της Σαπφούς από την Παλατινή Ανθολογία ξεπηδούν συχνά στις σελίδες της "Ερωτικής Αγωγής", γεγονός που δίνει στο κείμενο μία λυρική χροιά.

Κάντε κλικ εδώ για να διαβάσετε τη συνέντυεξη του Μάνου Κοντολέων στο e-go!


Εκδόσεις Πατάκη
Τίτλος: Ερωτική αγωγή
Συγγραφέας: Μάνος Κοντολέων
Σελίδες: 523
ISBN: 960-16-0858-3