"Aπό την Ιστάρ στην Αφροδίτη" ... στη Νέα Υόρκη!

23.10.2003
Εκθεση με τίτλο "Από την Ιστάρ στην Αφροδίτη: 3200 Χρόνια Κυπριακού Ελληνισμού" θα πραγματοποιηθεί στο Ωνάσσειο Πολιτιστικό Κέντρο της Νέας Υόρκης από τις 23 Οκτωβρίου μέχρι τις 3 Ιανουαρίου. Η έκθεση περιλαμβάνει 85 έργα, πολλά από τα οποία δεν έχουν βγει ποτέ εκτός Κύπρου.
Εκθεση με τίτλο "Από την Ιστάρ στην Αφροδίτη: 3200 Χρόνια Κυπριακού Ελληνισμού" θα πραγματοποιηθεί στο Ωνάσσειο Πολιτιστικό Κέντρο της Νέας Υόρκης από τις 23 Οκτωβρίου μέχρι τις 3 Ιανουαρίου.
Η έκθεση περιλαμβάνει 85 έργα, πολλά από τα οποία δεν έχουν βγει ποτέ εκτός Κύπρου, όπως αντικείμενα (οικιακά σκεύη από πηλό, χαλκό, μάρμαρο) από την Κύπρο που χρονολογούνται από την ύστερη εποχή του Χαλκού (1400 πΧ περίπου) έως το τέλος της Ελληνιστικής Περιόδου (100 πΧ περίπου), αγάλματα κ.α.

Το σημαντικότερο ίσως όλων των εκθεμάτων είναι ένα μεγάλο ακέφαλο άγαλμα της θεάς Αφροδίτης που βρέθηκε σε ανασκαφή στην Κύπρο το 1956, και το οποίο εξάγεται για πρώτη φορά από το νησί. Βρέθηκε στον βυθό της Νέας Πάφου και ονομάζεται Αναδυόμενη Αφροδίτη. Αν και ακρωτηριασμένο, το άγαλμα είναι χαρακτηριστικό παράδειγμα της γλυπτικής παράδοσης που δημιούργησε ο Πραξιτέλης, ο πιο διάσημος Αττικός γλύπτης, κάτι που είναι εμφανές από τους στενούς ώμους και τους μεγάλους γοφούς της Αφροδίτης. Η έκθεση "Από την Ιστάρ στην Αφροδίτη" διοργανώθηκε από τον Δρ. Σοφοκλή Χατζησάββα, διευθυντή της Διεύθυνσης Κυπριακών Αρχαιοτήτων.