Ένα γίγνεσθαι κεραυνοβόλου καταφάσεως...

30.10.2003
Αφιερωμένη στον καλλιτέχνη Γιώργο Μαυροϊδη είναι η έκθεση "Ένα γίγνεσθαι κεραυνοβόλου καταφάσεως", που παρουσιάζεται στο Μουσείο Μπενάκη στην Αθήνα.
&00 Αφιερωμένη στον καλλιτέχνη Γιώργο Μαυροϊδη είναι η έκθεση "Ένα γίγνεσθαι κεραυνοβόλου καταφάσεως", που παρουσιάζεται στο Μουσείο Μπενάκη στην Αθήνα. Η έκθεση περιλαμβάνει 80 έργα, πλήθος σχεδίων, προσωπικά αντικείμενα, φωτογραφίες, αλληλογραφία με φίλους του καλλιτέχνες, και κοστούμια από την παράσταση του Ελληνικού Χοροδράματος "Τσιγγάνος".
Τα έργα προέρχονται από όλες σχεδόν τις περιόδους της καλλιτεχνικής δημιουργίας του Γιώργου Μαυροΐδη και σκιαγραφούν μια εκρηκτική και ανήσυχη προσωπικότητα, που διήνυσε τον αιώνα με το ασίγαστο πάθος και την άσβεστη φλόγα ενός εραστή της ζωγραφικής

Λέξεις - κλειδιά στο έργο του Γιώργου Μαυροΐδη είναι το χρώμα και το φως. Ζωγραφίζει με το χρώμα, για να γεννήσει από το σκοτάδι φως. Η γόνιμη ενασχόλησή του με ζητήματα της αφηρημένης τέχνης και η μακρά θητεία του στον εξπρεσιονισμό, καθορίζουν τις αισθητικές κατευθύνσεις του έργου του, ενώ η επιμονή του στην απόδοση του φωτός και οι διαρκείς πειραματισμοί αποτύπωσης της ανθρώπινης μορφής και του σώματος, αποτελούν τα "κεντρικά ζητήματα" της δημιουργίας του.

Κατά τη διάρκεια της έκθεσης θα προβάλλεται η ταινία που επιμελήθηκε ο σκηνοθέτης Σταύρος Στρατηγάκος. Η έκθεση συνοδεύεται από πλούσια εικονογραφημένο δίγλωσσο κατάλογο, συνέκδοση του μουσείου Μπενάκη και του εκδοτικού οίκου Αδάμ Πέργαμος, ο οποίος περιλαμβάνει έργα από την συλλογή του καλλιτέχνη, από ιδιωτικέςκαι μουσειακές συλλογές, φωτογραφικό υλικό καθώς και κείμενα ειδικών μελετητών του έργου του.

Ωράριο έκθεσης: Δευτερα, Τετάρτη, Παρασκευή: 9.00-17.00
Πέμπτη: 9.00-12.00
Κυριακή: 9.00-15.00
Τρίτη: κλειστά

Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι τις 11 Ιανουαρίου.