Νέος κύκλος εκδηλώσεων για τον Κωστή Παλαμά

30.10.2003
Μια σειρά συζητήσεων στρογγυλής τραπέζης για τη ζωή και το έργο του Kωστή Παλαμά θα διεξαχθούν στο αμφιθέατρο του Υπουργείου Πολιτισμού (Μπουμπουλίνας 20-22). Από τη Δευτέρα 3 Νοεμβρίου και κάθε Δευτέρα έως την 1 Δεκεμβρίου, στις 19:30 το απόγευμα, δεκαοκτώ μελετητές του Παλαμά θα εξετάσουν διεξοδικά πέντε διαφορετικές όψεις του ποιητή, όπως προκύπτουν μέσα από το τεράστιο σε μέγεθος και σημασία έργο του.
Το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου ανακοίνωσε το νέο πρόγραμμα εκδηλώσεων που ξεκινά από την 1η Νοεμβρίου με αφορμή τα 60 χρόνια από το θάνατο του Κωστή Παλαμά. O εορτασμός της επετείου αυτής ξεκίνησε το Σεπτέμβριο στον τόπο καταγωγής του ποιητή, το Μεσολόγγι, με ένα διήμερο αφιέρωμα και συνεχίστηκε στην Αθήνα με ποικίλες εκδηλώσεις και δράσεις που οργάνωσε το ΕΚΕΒΙ.

Ο νέος κύκλος εκδηλώσεων ξεκινά με μια σειρά συζητήσεων στρογγυλής τραπέζης για τη ζωή και το έργο του Παλαμά θα διεξαχθούν στο Αμφιθέατρο του Υπουργείου Πολιτισμού (Μπουμπουλίνας 20-22). Από τη Δευτέρα 3 Νοεμβρίου και κάθε Δευτέρα έως την 1 Δεκεμβρίου, στις 19:30 το απόγευμα, δεκαοκτώ μελετητές του Παλαμά θα εξετάσουν διεξοδικά πέντε διαφορετικές όψεις του ποιητή, όπως προκύπτουν μέσα από το τεράστιο σε μέγεθος και σημασία έργο του:

Η Μαρία Κωσταγιάννη, ο Ηλίας Λάγιος και ο Παντελής Μπουκάλας συζητούν για το λυρισμό του Παλαμά, το διακριτικό αυτό στοιχείο που αποτελεί την "τριπλή υπόσταση" της Ποιητικής του, όπως αποφάνθηκε ο ίδιος ο ποιητής. Τη συζήτηση με τίτλο "Ρυθμών και Στοχασμών άυλα φτερά και χέρια: Ο λυρικός Παλαμάς" συντονίζει ο Ξ. Α. Κοκόλης.

Ο Ξενοφών Κοκόλης, η Χριστίνα Ντουνιά και ο Βαγγέλης Χατζηβασιλείου αναζητούν τις ρίζες της παλαμικής σάτιρας και αναρωτιούνται για τη διαχρονικότητά της, στη συζήτηση "Φασκέλωμα στα μάτια των ανθρώπων: Ο σατιρικός Παλαμάς" που συντονίζει ο Στ. Ζουμπουλάκης.

Ο Ευριπίδης Γαραντούδης, η Lucia Marcheselli και η Αλεξάνδρα Σαμουήλ μιλούν για την αποφασιστική συμβολή του Παλαμά στη ριζική ανανέωση του νεοελληνικού στίχου στη συζήτηση "Ω των πολύτροπων ρυθμών περήφανε τεχνίτη: Ο Παλαμάς ως τεχνίτης του στίχου" που συντονίζει ο Ν. Βαγενάς.

Ο Βαγγέλης Αθανασόπουλος, η Βενετία Αποστολίδου και η Ελένη Πολίτου-Μαρμαρινού παρακολουθούν τη διαμόρφωση της παλαμικής κριτικής ματιάς και τη συμβολή της στην ιστορία της νεοελληνικής κριτικής, στη συζήτηση "Αγαπώ. Συγκρίνω. Κρίνω. Εγκατασταίνω: Όψεις του κριτικού Παλαμά" που συντονίζει ο Χρήστος Γ. Λάζος.

Ο Δημήτρης Αγγελάτος, η Φραγκίσκη Αμπατζοπούλου και ο Χάρης Βλαβιανός διερευνούν τα περάσματα επικοινωνίας που άνοιξε ο Παλαμάς για την ελληνική λογοτεχνία προς την Ευρώπη, φωτίζοντας την αμφίδρομη σχέση τους. Τη συζήτηση "Η Ευρώπη, απέραντη φωτιά μέσ' στο σκοτάδι του άδη: Ο Παλαμάς και η Ευρώπη" συντονίζει η Ελ. Πολίτου-Μαρμαρινού. Οι εισηγήσεις θα δημοσιευθούν στο περιοδικό "Νέα Εστία".

Λεύκωμα: Κωστής Παλαμάς, 60 χρόνια από το θάνατό του
Στο πλαίσιο του εορτασμού, το Ε.ΚΕ.ΒΙ. εξέδωσε ένα λεύκωμα 56 σελίδων, μεγάλου σχήματος και έγχρωμο, με τίτλο: Κωστής Παλαμάς 2003, 60 χρόνια από τον θάνατό του. Η φιλολογική οργάνωση και επιμέλεια του λευκώματος είναι της Ελένης Πολίτου-Μαρμαρινού και η καλλιτεχνική επιμέλεια του Δημήτρη Καλοκύρη.

Το λεύκωμα περιλαμβάνει: α) "Χρονολόγιο για τη ζωή και το έργο του Παλαμά: 1859-1943" από την Ελένη Πολίτου-Μαρμαρινού και τον Κώστα Σαρδελή, όπου παρέχονται βιοεργογραφικά στοιχεία, σύντομα αλλά χαρακτηριστικά αποσπάσματα ποιημάτων και πεζών σε σχέση με καίριες πλευρές της παλαμικής δημιουργίας και γενικότερης πνευματικής δραστηριότητας.
β) Θεματική ανθολόγηση ποιημάτων στις ενότητες "Ο ποιητής είν' ο μεγάλος ο πατριώτης", "Δαρμοί, πληγιές αγιάτρευρες, ονείρατ' αδειανά", "Φασκέλωμα στα μάτια των ανθρώπων", "Δικαιοσύνη βρόντηξε, και λάμψε, Προκοπή!", "Των ιδεών, των ψυχών, των ερώτων, των κόσμων, των όλων".
γ) Κρίσεις για το έργο του και
δ) Το χρονολόγιο "Εξήντα χρόνια μετά: 1943-2003", μια εκτενή καταγραφή από τον Ευριπίδη Γαραντούδη από εκδόσεις, μελέτες, συνέδρια, αφιερώματα κ.ά. για τον Παλαμά και το έργο του.

Το λεύκωμα συμπληρώνεται με πλούσιο φωτογραφικό υλικό, σχολιαστικό των διαφόρων κειμένων, που εντοπίστηκε σε βιβλιοθήκες δημόσιες (Ίδρυμα Παλαμά, Ε.Λ.Ι.Α., Πανεπιστήμιο Αθηνών) και ιδιωτικές και χρησιμοποιήθηκε με την ευγενική παραχώρησή τους. Πρόκειται ουσιαστικά για ένα πλήρες εισαγωγικό εγχειρίδιο, χρήσιμο τόσο σε όσους είναι εξοικειωμένοι με το πολύμορφο έργο του Παλαμά, όσο και σ' εκείνους που έρχονται σε επαφή μαζί του για πρώτη φορά.

Κινητή έκθεση · αφιέρωμα στον Κωστή Παλαμά
Η κινητή έκθεση που δημιούργησε το Ε.ΚΕ.ΒΙ., με θέμα το βίο και το έργο του Κωστή Παλαμά, περιλαμβάνει 21 ταμπλό με πλούσιο φωτογραφικό υλικό, εργοβιογραφικά στοιχεία, εξώφυλλα βιβλίων και χειρόγραφα του ποιητή. Η έκθεση παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στο Μεσολόγγι στο πλαίσιο των εορταστικών εκδηλώσεων και, στη συνέχεια, θα ταξιδέψει στην Πάτρα. Εκεί, ο Δήμος Πατρέων μαζί με τη ΔΕΠΑΠ και το περιοδικό "Το δόντι", και σε συνεργασία με το Ε.ΚΕ.ΒΙ., ανέλαβε να διοργανώσει εκδηλώσεις που περιλαμβάνουν την παρουσίαση της έκθεσης στη Δημοτική Βιβλιοθήκη της πόλης όπου γεννήθηκε και έζησε μέχρι τα 6 του χρόνια ο ποιητής, εκπαιδευτικά προγράμματα καθώς και μία ημερίδα για το έργο του Παλαμά.

Η κινητή έκθεση θα συνεχίσει το ταξίδι της και σε άλλες πόλεις της Ελλάδας, όπως τη Θεσσαλονίκη, το Αγρίνιο, το Αίγιο, τη Χίο, τα Τρίκαλα, την Καλαμάτα, την Φιλιππιάδα, τη Νέα Πέραμο κ.ά. για να εκτεθεί σε σχολεία, βιβλιοθήκες και πολιτιστικούς χώρους πλαισιώνοντας παρόμοιες πρωτοβουλίες. Επίσης, η έκθεση θα λειτουργεί και στο χώρο του αμφιθεάτρου του Υπουργείου Πολιτισμού, κατά τη διάρκεια των συζητήσεων που θα διεξαχθούν εκεί.

Οι εκδηλώσεις για τον εορτασμό από τα 60 χρόνια για το θάνατο του Κ. Παλαμά θα κλείσουν με μια έκθεση ζωγραφικών έργων από τελειόφοιτους και απόφοιτους του εργαστηρίου του Γιάννη Ψυχοπαίδη της ΑΣΚΤ, με θέμα την ποίηση του Κ. Παλαμά. Η έκθεση θα πραγματοποιηθεί το Δεκέμβριο, σε χώρο που θα ανακοινωθεί σύντομα.