Hizal, Teixidor και Ανδρέου στο Τελλόγλειο!

27.08.2004
Εκθεση με έργα τριών σημαντικών καλλιτεχνών από την Τουρκία, την Ισπανία και την Ελλάδα παρουσιάζει το Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών ΑΠΘ και η Διεθνής Εκθεση Θεσσαλονίκης. Πρόκειται για την Τουρκάλα γλύπτρια Meric Hizal, τον Ισπανό ζωγράφο Jordi Teixidor και για τον Eλληνα γλύπτη Κώστα Ανδρέου.
Εκθεση με έργα τριών σημαντικών καλλιτεχνών από την Τουρκία, την Ισπανία και την Ελλάδα παρουσιάζει το Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών ΑΠΘ και η Διεθνής Εκθεση Θεσσαλονίκης από την Κυριακή 12 Σεπτεμβρίου 2004.
Πρόκειται για την Τουρκάλα γλύπτρια Meric Hizal, τον Ισπανό ζωγράφο Jordi Teixidor και για τον Eλληνα γλύπτη Κώστα Ανδρέου, του οποίου η έκθεση γλυπτικής φιλοξενείται στο Τελλόγλειο από τον περασμένο Απρίλιο.
Για την έκθεση συνεργάστηκαν η Ισπανική Πρεσβεία στην Ελλάδα, το Ισπανικό Υπουργείο Εξωτερικών και το Υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης, ενώ η τελετή των εγκαινίων εντάσσεται στο εορταστικό πρόγραμμα της 69ης ΔΕΘ, συνεχίζοντας για τέταρτη χρονιά την επιτυχημένη συνεργασία του Τελλογλείου με την ΔΕΘ.
Πέρα από το γεγονός ότι και οι τρεις καλλιτέχνες είναι καθιερωμένοι και καταξιωμένοι στο ευρωπαϊκό στερέωμα της τέχνης, συνδετικό νήμα μεταξύ τους αποτελεί η συμπαράταξή τους στο ρεύμα του ευρωπαϊκού μοντερνισμού.
Οι διαφορετικές διαδρομές των τριών καλλιτεχνών συναντώνται στην κοινή τους επιθυμία να εκφράσουν αρχές λιτότητας και επιστροφής στις βασικές αξίες της τέχνης, που παραμένουν ουσιαστικά αναλλοίωτες στο πέρασμα του χρόνου. Ο Ανδρέου μας υπενθυμίζει τη διαχρονική αξία της καλλιτεχνικής δεξιοτεχνίας, η Hizal μεταπλάθει σε ύλη έννοιες όπως "χρόνος", "ειρήνη", "αγάπη", "συμφιλίωση", ενώ ο Teixidor επαναφέρει στο προσκήνιο την καθαρότητα της μορφής με την λιτή αφαίρεση της ζωγραφικής του.
Στον υπέργηρο, αλλά θαλερό ακόμη γλύπτη Κώστα Ανδρέου θα επιδοθεί τιμητική διάκριση για το μεγάλο καλλιτεχνικό του έργο.
Τα εγκαίνια της έκθεσης θα πραγματοποιήσει, την Κυριακή 12 Σεπτεμβρίου 2004, στις 10:30, ο Υπουργός Μακεδονίας-Θράκης, κύριος Νικόλαος Τσιαρτσώνης.

Διάρκεια έκθεσης: 12 Σεπτεμβρίου - 31 Οκτωβρίου

Ώρες Λειτουργίας:
Δευτέρα - Παρασκευή: 09:00 - 14:00
Τετάρτη: 09:00 - 21:00
Σάββατο & Κυριακή: 10:00 - 18:00
Είσοδος: 3 ευρώ & 1,5 ευρώ (μαθητικό, φοιτητικό, υπερηλίκων)