Ένα μεγάλο αρχιτεκτονικό έργο αποκαλύπτεται ... στο Megaron Plus

24.01.2009
Έχοντας επίγνωση του τεράστιου ρόλου που παίζουν τα σύγχρονα μεγάλα έργα στην πόλη της Αθήνας, το Megaron Plus, στο πλαίσιο των διαλέξεων που οργανώνει, παρουσιάζει τον διεθνούς φήμης Ιταλό αρχιτέκτονα Ρέντσο Πιάνο (Renzo Piano), το αρχιτεκτονικό γραφείο του οποίου έχει αναλάβει τον σχεδιασμό του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.
Tι: Ένα μεγάλο αρχιτεκτονικό έργο αποκαλύπτεται ... στο Megaron Plus !
Διάλεξη του Ιταλού αρχιτέκτονα Renzo Piano
Πότε: Σάββατο 24 Ιανουαρίου 2009
Ώρα έναρξης 5 μ.μ
Που: Αίθουσα Φίλων της Μουσικής

Είσοδος ελεύθερη με δελτία προτεραιότητας
Η διανομή των δελτίων αρχίζει στις 4 μ.μ.

Σε περίπτωση μεγάλης προσέλευσης αρχίζει μισή ώρα νωρίτερα

Έχοντας επίγνωση του τεράστιου ρόλου που παίζουν τα σύγχρονα μεγάλα έργα στην πόλη της Αθήνας, το Megaron Plus, στο πλαίσιο των διαλέξεων που οργανώνει, παρουσιάζει τον διεθνούς φήμης Ιταλό αρχιτέκτονα Ρέντσο Πιάνο (Renzo Piano), το αρχιτεκτονικό γραφείο του οποίου έχει αναλάβει τον σχεδιασμό του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

Στη διάλεξη που θα δώσει, ο Ρέντσο Πιάνο θα παρουσιάσει μεταξύ άλλων, την προμελέτη του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στις 24 Ιανουαρίου στην Αίθουσα Φίλων της Μουσικής του Μεγάρου Μουσικής, σε συνεργασία με το Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος». Ο Ρέντσο Πιάνο γεννήθηκε στην Γένοβα της Ιταλίας το 1937, σε μια οικογένεια κατασκευαστών. Με τη γενέτειρά του έχει διατηρήσει ισχυρούς συναισθηματικούς και πολιτισμικούς δεσμούς. Το ιστορικό κέντρο της Γένοβα, το λιμάνι της και η σύνδεσή της με τη θάλασσα, καθώς και οι εμπορικές δραστηριότητες του πατέρα του επηρέασαν βαθιά τη ματιά του στο ξεκίνημα της αρχιτεκτονικής του καριέρας, έως και σήμερα.

Κατά τη διάρκεια των σπουδών του στο Πολυτεχνείο του Μιλάνου, ο Ρέντσο Πιάνο εργάστηκε στο πλευρό του αρχιτέκτονα Φράνκο Αλμπίνι (Franco Albini). Αποφοίτησε από το πανεπιστήμιο το 1964 και άρχισε να δουλεύει με πειραματικές δομές και βασικά στέγαστρα.

Μεταξύ του 1965 και του 1970, ο Ρέντσο Πιάνο ταξίδεψε πολλές φορές στις Ηνωμένες Πολιτείες και στη Μεγάλη Βρετανία. Το 1971 ίδρυσε το αρχιτεκτονικό γραφείο «Piano & Rogers» σε συνεργασία με τον Ρίτσαρντ Ρότζερς (Richard Rogers) και μαζί κέρδισαν τον διαγωνισμό για το Κέντρο Georges Pompidou στο Παρίσι, όπου ζει σήμερα ο Πιάνο.

Από τις αρχές της δεκαετίας του 1970 μέχρι και τη δεκαετία του 1990, συνεργάστηκε με τον μηχανικό Πήτερ Ράις (Peter Rice) και το 1977 δημιούργησαν μαζί το «Atelier Piano & Rice».

Το 1981, ο Πιάνο ίδρυσε το «Renzo Piano Building Workshop» (www.rpbw.com), το οποίο απασχολεί σήμερα πάνω από εκατό ανθρώπους και διατηρεί γραφεία στο Παρίσι, τη Γένοβα και τη Νέα Υόρκη.

Τα έργα του Ρέντσο Πιάνο αποτελούν την αδιαμφισβήτητη αλήθεια ότι με το πέρασμα του χρόνου η τέχνη του ωριμάζει, αλλά το βλέμμα του παραμένει ασυμβίβαστο, το βλέμμα ενός εφήβου. Συνδυάζοντας τον σεβασμό στο περιβάλλον και στην κουλτούρα του εκάστοτε τόπου με την αισθητική και τη λειτουργικότητα, η δουλειά του έχει φανατικούς θαυμαστές σε όλο τον κόσμο.

Τα έργα του Ρέντσο Πιάνο περιλαμβάνουν, ανάμεσα σε πολλά άλλα, το Πολιτιστικό Κέντρο Georges Pompidou στο Παρίσι, την αναγέννηση του παλιού λιμανιού της Γένοβας και της Πλατείας Πότσδαμ στο Βερολίνο, τον σταθμό επιβίβασης και αποβίβασης στο Διεθνές Αεροδρόμιο Kansai στην Οσάκα, το Κέντρο Paul Klee στη Βέρνη, την αναδιάρθρωση και επέκταση της βιβλιοθήκης Morgan Library ?την οποία είχε χρηματοδοτήσει και πάλι το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος- και το Parco della Musica Auditorium στη Ρώμη. Δύο από τα πιο πρόσφατα έργα του είναι τα καινούργια γραφεία των New York Times στη Νέα Υόρκη (2008) και η Ακαδημία Επιστημών της Καλιφόρνιας (2008).

Ανάμεσα στις διακρίσεις που έχει λάβει ο Ρέντσο Πιάνο συμπεριλαμβάνονται το Αρχιτεκτονικό Βραβείο Pritzker (1998), το Χρυσό Μετάλλιο της Διεθνούς Ένωσης Αρχιτεκτόνων (2002) και το Χρυσό Μετάλλιο του Αμερικανικού Ινστιτούτου Αρχιτεκτόνων (2008).

Τον Μάρτιο του 2008, το Διοικητικό Συμβούλιο του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος» επέλεξε τον Ρέντσο Πιάνο και το αρχιτεκτονικό του γραφείο «Renzo Piano Building Workshop» για τη μελέτη και τον σχεδιασμό του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ). Όπως προβλέπει το μνημόνιο συνεργασίας που υπογράφηκε με την ελληνική κυβέρνηση τον Ιούνιο του 2007, το ΚΠΙΣΝ θα χρηματοδοτηθεί εξολοκλήρου από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος με το ποσό των 450 εκατομμυρίων ευρώ, τα οποία θα διατεθούν για την κατασκευή και τον πλήρη εξοπλισμό τριών μεγάλων εθνικών έργων: της Εθνικής Λυρικής Σκηνής και της Εθνικής Βιβλιοθήκης, καθώς και του Πολιτιστικού/Εκπαιδευτικού Πάρκου. Οι εγκαταστάσεις τους θα σχεδιαστούν με τα υψηλότερα κριτήρια περιβαλλοντικής ευαισθησίας και με την αξιοποίηση νέων τεχνολογιών και πρακτικών. Η έκταση όπου θα υλοποιηθούν βρίσκεται στο Δέλτα Φαλήρου, και καλύπτει περίπου 200.000 τ.μ.

Ο καινοτόμος και τολμηρός αρχιτέκτονας που έχει αναλάβει την κατασκευή του, ο 71χρονος Ρέντσο Πιάνο, έρχεται στις 24 Ιανουαρίου στην Αθήνα για να παρουσιάσει την προμελέτη του έργου, αλλά και να μιλήσει για την δουλειά του. Το κοινό του Megaron Plus θα έχει την εξαιρετική εμπειρία να τον γνωρίσει και να συνομιλήσει μαζί του.

Η διάλεξη θα γίνει στα αγγλικά με ταυτόχρονη μετάφραση στα ελληνικά