Έξι για το βραβείο ΔΕΣΤΕ

26.01.2009
Έξι νέοι καλλιτέχνες διεκδικούν το 6ο κατά σειρά Βραβείο ΔΕΣΤΕ, το οποίο θα απονεμηθεί στις 14 Σεπτεμβρίου. Η επιλογή έγινε από τριάντα προτεινόμενους καλλιτέχνες.

Εξι νέοι καλλιτέχνες διεκδικούν το 6ο κατά σειρά Βραβείο ΔΕΣΤΕ, το οποίο θα απονεμηθεί στις 14 Σεπτεμβρίου. Η επιλογή έγινε από τριάντα προτεινόμενους καλλιτέχνες.

Οι τελικοί υποψήφιοι για το πολυπόθητο βραβείο, το οποίο θεσπίστηκε για να στηρίξει τη σύγχρονη ελληνική τέχνη, είναι οι εξής, μαζί με το σκεπτικό της επιτροπής:

Ο Αθανάσιος Αργιανάς, για την εστιασμένη έρευνα των ορίων, ετερόδοξων και μεταφυσικών συστημάτων, μέσω της γλυπτικής και τη μουσικής.
Ο Βαγγέλης Βλάχος, για τη συστηματική επεξεργασία της έννοιας του αρχείου ως διαμεσολαβημένη καταγραφή της κοινωνικοπολιτικής πραγματικότητας.
Η Χάρις Επαμεινώντα, για την εξερεύνηση της δύναμης της εικόνας ως ανάμνηση και ίχνος της ποπ κουλτούρας μέσα από συνδυασμούς βίντεο και κολάζ.
Η Ειρήνη Ευσταθίου, για την ιδιότυπη χρήση του ζωγραφικού μέσου ως αποδόμηση τόσο της προσωπικής ιστορίας όσο και της ιδεολογίας του θεάματος.
Η Ραλλού Παναγιώτου, για τον καινοτόμο χειρισμό της γλυπτικής και τη, μέσω αυτής, διερεύνηση της κατάστασης.
Και ο Γιώργος Σαπουντζής, για τη διαπραγμάτευση της έννοιας του δημόσιου μνημείου και την οικειοποίηση του αστικού χώρου μέσα από «εύθραυστες» κατασκευές, περφόρμανς και συμμετοχικές δράσεις.

Η καθιερωμένη έκθεση των υποψηφίων αυτήν τη φορά θα φιλοξενηθεί στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, από τις 14 Μαϊου και μέχρι την ημέρα της απονομής του βραβείου που θα ανακοινώσει η Κριτική Επιτροπή, με πρόεδρο τον ιδρυτή του Ιδρυτή ΔΕΣΤΕ, συλλέκτη Δάκη Ιωάννου.

Την Επιτροπή Επιλογής αποτελούσαν οι Σάντρα Μαρινοπούλου, Ξένια Καλπακτσόγλου, Αλεξάνδρα Κοροξενίδη, Σωτήρης Μπαχτσετζής και Στέφανος Τσιβόπουλος.

Το Βραβείο ΔΕΣΤΕ θεσμοθετήθηκε το 1999 και απονέμεται κάθε δύο χρόνια σε έναν Ελληνα καλλιτέχνη που ζει είτε στη χώρα του είτε στο εξωτερικό.

Υπενθυμίζουμε ότι το Βραβείο «ΔΕΣΤΕ 2007» πήρε η εικαστικός Λουκία Αλαβάνου, κόρη του επικεφαλής του ΣΥ.ΡΙΖ.Α κ. Αλέκου Αλαβάνου.