Ροκ ορατόριο Ζαν Ντ' Αρκ (**)

26.01.2009
Μια ζεστή βραδιά με πολλούς φιλότεχνους στην κατάμεστη αίθουσα των «Φίλων της Μουσικής» του Μεγάρου Μουσικής για τη «Ζαν Ντ΄ Αρκ», Ένα ροκ ορατόριο για τα θαύματα του Β. Capocci.
Για πρώτη φορά στην Ελλάδα παρουσιάστηκε στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών μια ροκ παράσταση αφιερωμένη σε μία μεγάλη ηρωίδα της Γαλλίας. Ο λόγος για το ροκ ορατόριο «Ζαν Ντ΄Αρκ» του Βελισάριου Capocci με την Εβελίνα Παπούλια στο ρόλο της γυναίκας θρύλου, Ζαν Ντ’ Αρκ, και τον Κωνσταντίνο Μαρκουλάκη στο διπλό ρόλο του αφηγητή και του βασιλιά, υπό τη σκηνοθετική διεύθυνση του Σταύρου Τσακίρη σε ενορχήστρωση Αντώνη Μιτζέλου.

Η παράσταση ακολούθησε βήμα βήμα τα χνάρια της ηρωίδας με σκοπό να μεταφέρει το μήνυμά της στην εποχή μας μέσα από ροκ ρυθμούς. Με τη μπάντα επί σκηνής και με ηλεκτρικούς ήχους του σήμερα ανάμεσα σε καλώδια και μηχανήματα, άγγελοι και δικαστές, βασιλιάδες και άγιοι αναβίωσαν την ιστορία μιας γυναίκας που έγινε στάχτη στο βωμό της πίστης της.

Η παράσταση ήταν ένα ενδιαφέρον πείραμα σκηνοθετικά, μουσικά και ερμηνευτικά, ωστόσο στο σύνολό της δεν ανταποκρίθηκε στις προσδοκίες μας. Αφενός μεν η απλή παράθεση του μύθου, χωρίς καμία εμβάθυνση, αφετέρου δε η υπερβολική στατικότητα της παράστασης - η Εβελίνα Παπούλια ήταν σχεδόν καθηλωμένη στο γυάλινα θρόνο της - έδωσαν ένα υποτονικό χαρακτήρα στη συναρπαστική κατά τα άλλα ιστορία της Ζαν Ντ’ Αρκ.

Η Εβελίνα Παπούλια ως Ζαν Ντ’ Αρκ μας γοήτευσε με την επιβλητική παρουσία της και μολονότι δεν την ευνοούσε το κείμενο, έδωσε μία πειστική και αξιοπρεπή ερμηνεία φέρνοντας σε πέρας το δύσκολο φορτίο του ρόλου της, που απαιτούσε εκτός των άλλων πλαστικότητα στις κινήσεις της και άριστη ισορροπία.

Ο Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης «θάφτηκε» στον άχαρο ρόλο του αφηγητή και του βασιλιά. Ενδιαφέρουσα ήταν η ενορχήστρωση του Αντώνη Μιτζέλου, ενώ μία γοτθικά ξεχωριστή νότα έδωσαν οι υψίφωνες Αγγελική Καθάριου - Μαργαρίτα Συγγενιώτου και η παιδική χορωδία που απογείωσε - τόσο μουσικά όσο και οπτικά - το φινάλε.

Μουσική Σύνθεση, Κείμενα: Βελισάριος Capocci
Σκηνοθεσία: Σταύρος Τσακίρης
Σκηνικά -Κοστούμια: Εύα Νάθενα
Φωτισμοί: Αλέκος Γιάνναρος

Ενορχήστρωση: Αντώνης Μιτζέλος
Επιμέλεια κειμένου: Μαρία Κυριάκη
Βίντεοαρτ: Mάνος Χασάπης
Βοηθός σκηνοθέτη: Λήδα Κοζάκη
Βοηθός ενορχηστρωτή: Ευαγγελία Μαυρίδου

Ζαν Ντ’Αρκ: Εβελίνα Παπούλια
Αφηγητής - Βασιλιάς: Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης
Δικαστής: Κώστας Ζαχαράκης
Αγία Αικατερίνη: Αγγελική Καθαρίου
Αγία Μαρίνα - Μαργαρίτα: Μαργαρίτα Συγγενιώτου

Άγγελοι - Δικαστές: Χρήστος Καρνάβας, Λουκία Κυριαζή, Μπάμπης Κουτσοπέτρος, Ευθύμης Λιάτος, Νίκος Αλεξίου, Όλγα Νικολαΐδου, Αντώνης Αντωνάκος.

Συμμετέχει: η Παιδική Χορωδία του Ωδείου «Νίκος Σκαλκώτας» με μαέστρο τον Γιώργο Παζαΐτη.