Η Ζιζέλ αναβάλλεται λόγω κατάληψης

28.01.2009
Αναβάλλεται λόγω της συνεχιζόμενης κατάληψης του Θέατρου «Ολύμπια» η προγραμματισμένη για τις 7 Φεβρουαρίου πρεμιέρα του μπαλέτου «Ζιζέλ», καθώς και οι παραστάσεις της 8ης και 10ης Φεβρουαρίου. Η νέα ημερομηνία της πρεμιέρας θα ανακοινωθεί.

Αναβάλλεται λόγω της συνεχιζόμενης κατάληψης του Θέατρου «Ολύμπια» η προγραμματισμένη για τις 7 Φεβρουαρίου πρεμιέρα του μπαλέτου «Ζιζέλ», καθώς και οι παραστάσεις της 8ης και 10ης Φεβρουαρίου. Η νέα ημερομηνία της πρεμιέρας θα ανακοινωθεί.

Όσοι έχουν προμηθευτεί τα εισιτήριά τους για τις παραπάνω ημερομηνίες, μπορούν να επικοινωνούν με το ταμείο της ΕΛΣ στο Θέατρο Ακροπόλ στα τηλέφωνα 210 3643700 και 210 3608666 για μετατροπή της ημερομηνίας του εισιτηρίου ή την εξαργύρωσή του.

Παρακαλούμε το κοινό για την κατανόησή του.




Τι:
Ζιζέλ / Giselle (Μουσική Αντόλφ Αντάμ / Adolphe Adam, Χορογραφία Ιρέκ Μουχαμέντοφ, βασισμένη στον Μαριύς Πετιπά, κατά τον Ζαν Κοραλλί και Ζυλ Περρό)
Πότε: 7, 8, 10, 11, 13, 14, 15 Φεβρουαρίου 2009 - Έναρξη: 20.00
Πού: Θέατρο Ολύμπια, Ακαδημίας 59-61, 106 79 Αθήνα
Ώρες λειτουργίας ταμείων και τηλεφωνικών πωλήσεων: 9.00 - 21.00
Τηλέφωνα ταμείου: 210 3612461, 210 3643725
Τιμές εισιτηρίων: €48, €43, €38, €33, €28, €25, €20 Φοιτητικό €15

Η επιτυχημένη περσινή παραγωγή της Ζιζέλ επιστρέφει στην Εθνική Λυρική Σκηνή. Ο υπερφυσικός κόσμος των ξωτικών χαρακτηρίζει το γνωστό ρομαντικό μπαλέτο, στο οποίο ο έρωτας της χωριατοπούλας Ζιζέλ για τον κόμη Άλμπρεχτ δεν υπερβαίνει μόνον το ταξικό χάσμα που χωρίζει τους δύο νέους, αλλά και τον ίδιο το θάνατο.

Οι Τεοφίλ Γκωτιέ και Ζυλ-Ανρί Βερνουά ντε Σαιν-Ζωρζ εμπνεύστηκαν την υπόθεση του δίπρακτου μπαλέτου από δοκίμιο του Χάινριχ Χάινε που αναφέρεται σε μύθο σλαβικής καταγωγής. Στην αρχική του μορφή, οι σκηνές παντομίμας ήταν περισσότερες καθώς η τεχνική του χορού με πουέντ βρισκόταν ακόμα στο ξεκίνημά της. Σταδιακά, όλο και περισσότερες παντομίμες αντικαταστάθηκαν με χορευτικά μέρη, γεγονός που επηρέασε και τη μουσική σύνθεση: ορισμένα μέρη συντομεύτηκαν, άλλα περικόπηκαν ή άλλαξαν θέση. Μαζί με την Συλφίδα (1832) σε χορογραφία Μπουρνονβίλ, η Ζιζέλ ήταν από τα πρώτα μπαλέτα στα οποία η χορεύτρια εμφανίστηκε με φόρεμα που κάλυπτε το σώμα μόνον μέχρι τις γάμπες.

Τη μουσική συνέθεσε ο Σαρλ Αντόλφ Αντάμ (1803-1856). Παρότι ο Γάλλος συνθέτης έγραψε 39 όπερες, μέχρι σήμερα παραμένει κυρίως γνωστός για τη μουσική της Ζιζέλ. Για την αναθεωρημένη εκδοχή του, ο Πετιπά ζήτησε από τον αυστριακό Λέον Μίνκους (1826-1917) να συνθέσει μουσική για ένα pas de deux για την Ζιζέλ και τον Άλμπρεχτ, που ενσωματώθηκε στην Α’ Πράξη. Το μέρος αυτό δεν περιλήφθηκε στην παραγωγή των Ρώσικων Μπαλέτων το 1910 πάνω στην οποία βασίζονται οι νεότερες παραγωγές, κι έτσι σήμερα δεν παρουσιάζεται. Ο Μίνκους επενέβη επίσης στην ενορχήστρωση του Αντάμ. Οι επεμβάσεις του ακούγονται μέχρι σήμερα κυρίως σε παραγωγές του έργου στην Ρωσία.

Η Ζιζέλ πρωτοπαρουσιάστηκε από το μπαλέτο της παρισινής όπερας -τότε μπαλέτο του θεάτρου της Βασιλικής Ακαδημίας Μουσικής- στις 28 Ιουνίου 1841. Πρώτοι ερμηνευτές ήσαν η Καρλόττα Γκρίζι και ο Λυσιέν Πετιπά. Μετά το 1867 η Ζιζέλ έπαψε να παρουσιάζεται στη Δύση. Επέστρεψε το 1910 όταν παρουσιάστηκε από τα Ρώσικα Μπαλέτα του Σεργκέι Ντιάγκιλεφ και πάλι στο Παρίσι, με την Ταμάρα Καρσάβινα στον κεντρικό ρόλο.
Στο ρεπερτόριο της Εθνικής Λυρικής Σκηνής μπήκε αρχικά μόνον η Β’ Πράξη (1981). Ολόκληρο το μπαλέτο παρουσιάστηκε το 1983 με την Kατερίνα Δήμα ως Ζιζέλ και τον Άγγελο Χατζή ως Άλμπρεχτ.

Σύνοψη: Η υπόθεση αφορά τον άτυχο έρωτα της χωριατοπούλας Ζιζέλ για τον δούκα Άλμπρεχτ, που παρουσιάζεται ως απλός χωρικός. Όταν η Ζιζέλ ανακαλύπτει την ταυτότητά του αγαπημένου της και μαθαίνει ότι αυτός είναι μνηστευμένος με άλλη, χάνει τα λογικά της και αυτοκτονεί. Τη νύχτα, στο δάσος, τα βίλι, πνεύματα νέων γυναικών οι οποίες προδόθηκαν από τον αγαπημένο τους την παραμονή του γάμου και έχουν μεταμορφωθεί σε ξωτικά, παρασύρουν κάθε άνδρα περαστικό υποχρεώνοντάς τον να χορέψει μαζί τους ασταμάτητα ώσπου μέχρι να πέσει νεκρός. Ο μετανοημένος Άλμπρεχτ έρχεται στον τάφο της Ζιζέλ, τα βίλι τον παρασύρουν στον θανάσιμο χορό όμως εκείνη παρεμβαίνει στηρίζοντάς τον μέχρι την αυγή οπότε λήγει η εξουσία των ξωτικών. Τότε, αφού τον συγχωρήσει, επιστρέφει στον τάφο γνωρίζοντας πως εφεξής θα ανήκει κι εκείνη στα βίλι, τα πνεύματα του δάσους.

Συντελεστές

Μουσική Αντόλφ Αντάμ
Χορογραφία Ιρέκ Μουχαμέντοφ
Βασισμένη στη χορογραφία του Μαριύς Πετιπά, κατά τον
Ζαν Κοραλλί και τον Ζυλ Περρό

Διεύθυνση Ορχήστρας Ανδρέας Τσελίκας
Σκηνικά, κοστούμια Τσάρλς Κιούζικ Σμιθ, Φίλιπ Ρ.Ντάνιελς
Διδασκαλία Χορογραφίας Ιρίνα Κολιουμπάκινα-Ακριώτη,
Mαρία Μουχαμέντοφ

Διανομή
Ζιζέλ - Νατάσσα Σιούτα (7, 11, 15 Φεβ.), Ευρυδίκη Ισαακίδου (8, 13 Φεβ.), Μαρία Κουσουνή (10,14 Φεβ.)
Κόμης Άλμπρεχτ - «Λόυς» Αλεξάντερ Νέσκωφ (7, 11, 15 Φεβ.),
Ντανίλο Ζέκα (8, 13 Φεβ.), Ίγκορ Σιάτζκο (10,14 Φεβ.)
Ιλαρίων Στράτος Παπανούσης (7, 10, 14 Φεβ.),
Αγάπιος Αγαπιάδης (8, 13 Φεβ), Γιώργος Βαρβαριώτης (11, 15 Φεβ.)
Μύρτα Βανέσα Κουρκούλου (7, 11, 15 Φεβ.), Όλγα Ζουρμπινά (8, 13 Φεβ.), Βάσια Μπιζιντή (10, 14 Φεβ.)

Χορεύουν οι πρώτοι χορευτές, οι σολίστ, οι κορυφαίοι και το corps de ballet του Μπαλέτου της Εθνικής Λυρικής Σκηνής