"Εφυγε" ένας γίγαντας της αμερικανικής λογοτεχνίας

06.04.2005
Ένας από τους τελευταίους γίγαντες της αμερικανικής λογοτεχνίας, ο Σαούλ Μπέλοου πέθανε σε ηλικία 89 ετών.
Ένας από τους τελευταίους γίγαντες της αμερικανικής λογοτεχνίας, ο Σαούλ Μπέλοου πέθανε σε ηλικία 89 ετών.
Γεννήθηκε στις 12 Δεκεμβρίου 1915 σε προάστιο του Μόντρεαλ από γονείς εβραίους μετανάστες από τη Ρωσία. Ήταν ο πρώτος μιας σειράς επιφανών αμερικανών εβραίων λογοτεχνών όπως ο Φίλιπ Ροθ, ο Αϊζακ Σίνγκερ και ο Μπέρναρντ Μάλαμουντ.
Σπούδασε κοινωνιολογία και ανθρωπολογία στο Πανεπιστήμιο του Σικάγου και δίδαξε στα Πανεπιστήμια του Ουϊσκόνσιν και της Βοστόνης.
Το έργο του, που διδάσκεται στα πανεπιστήμια ολόκληρου του κόσμου, ξεκίνησε το 1944 με το "Ο Μετέωρος Άνθρωπος", έπειτα ήρθε το "Άρπαξε τη Μέρα" το 1956, το "Χέρτσογκ" το 1964 και συνεχίστηκε μέχρι τα τελευταία χρόνια με το "Ραβελστάιν" το 2000 και τη "Συλλογή Ιστοριών" το 2001.

Την ημέρα που ανακοινώθηκε το Βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας 1976 δήλωσε: "Τα Βραβεία Νόμπελ σπάνια είναι κάτι καλό για τους Αμερικανούς, τουλάχιστον για τους συγγραφείς. Ο Σίνκλερ Λούις και ο Τζον Στάινμπεκ σπανίως υπήρξαν νηφάλιοι μετά τη βράβευσή τους. Οσο για τον Χεμινγουέι, σταμάτησε να γράφει".

Το τελευταίο του μυθιστόρημα, το "Ραβελστάιν", είναι ένας απολογισμός ή μια βιογραφία ενός ηλικιωμένου άνδρα τα τελευταία χρόνια της ζωής του οποίου περιγράφονται από τον καλύτερό του φίλο, έναν εβραίο που προέρχεται από μια παλιά ευρωπαϊκή οικογένεια.

Η επιτροπή του Βραβείου Νόμπελ εξήρε το 1976 στο έργο του τον υποδειγματικό χειρισμό των θεμάτων και της φόρμας θεωρώντας ότι το "Άρπαξε τη Μέρα" υπήρξε ένα από τα κλασσικά έργα της εποχής του.