"Περιπέτειες στο Εγώ" στην Εθνική Πινακοθήκη

06.04.2005
"Περιπέτειες στο Εγώ" είναι ο τίτλος της αναδρομικής έκθεσης του ελληνοαμερικανού καλλιτέχνη Λουκά Σαμαρά Κωστόπουλου που παρουσιάζεται στην Εθνική Πινακοθήκη από το Ίδρυμα Ιωάννου Φ. Κωστόπουλου.
"Περιπέτειες στο Εγώ" είναι ο τίτλος της αναδρομικής έκθεσης του ελληνοαμερικανού καλλιτέχνη Λουκά Σαμαρά Κωστόπουλου που παρουσιάζεται στην Εθνική Πινακοθήκη από το Ίδρυμα Ιωάννου Φ. Κωστόπουλου.

Πρόκειται για την πρώτη αναδρομική μεγάλη έκθεση του καλλιτέχνη στην Ευρώπη, στο πλαίσιο της οποίας παρουσιάζεται μεγάλος αριθμός αντιπροσωπευτικών έργων και μία κατασκευή από μέταλλο, ξύλο και καθρέπτες που δημιουργήθηκε ειδικά για την αναδρομική της Αθήνας με τίτλο: Mirror Structure (Embrace/Αγκάλιασμα).

Η έκθεση περιλαμβάνει τετρακόσια πενήντα μικρά και μεγάλα έργα περίπου, αντιπροσωπευτικά της δημιουργικής πορείας του καλλιτέχνη, προερχόμενα από σημαντικά, κυρίως αμερικανικά, μουσεία, όπως: Metropolitan Museum of Art, Whitney Museum of American Art, Art Institute of Chicago, Denver Art Museum, MUMOK (Βιέννη), από σημαντικές ελληνικές και ξένες ιδιωτικές συλλογές, αλλά και ινστιτούτα, γκαλερί, όπως οι: PaceWildenstein Gallery, Polaroid Collections, Xippas Galleries, καθώς και από τον ίδιο τον καλλιτέχνη.

Ο Λουκάς Σαμαράς έχει δημιουργήσει από πολύ νωρίς ένα προσωπικό εικαστικό ιδίωμα που τυγχάνει ολοένα και μεγαλύτερης προσοχής και αναγνώρισης. Κύριο θέμα του είναι o ίδιος του ο εαυτός, τον οποίο παρουσιάζει απευθείας ή μέσα από έργα-σύμβολα, διαποτισμένα από τα βιώματά του. Πειραματίζεται τόσο πολύ με την εικόνα του, ώστε να τη μεταμορφώνει, να την αλλοιώνει, να τη διαλύει μέχρι τέλειας παραμόρφωσης.

Δουλεύει με ποικίλα υλικά και τεχνικές, όπως παστέλ, χρωματιστά μολύβια, κάρβουνο, λάδι, χάντρες, καθρέφτες, και άλλα, με αποτέλεσμα να δημιουργεί έναν παράξενο μικρόκοσμο. Η δημιουργικότητά του είναι αστείρευτη, γεγονός που αντανακλάται στην πολυμορφία των έργων του: έργα ζωγραφικά, σχέδια, συνθέσεις από ύφασμα, κουτιά, συρμάτινες κατασκευές, έπιπλα, κοσμήματα, εγκαταστάσεις, βίντεο, ταινίες. Έχει ασχοληθεί και με τη φωτογραφία και συγκαταλέγεται ανάμεσα στους πρώτους καλλιτέχνες που διερεύνησαν όλες τις πιθανότητες επεξεργασίας των polaroids.

Με την τελευταία του δουλειά προσέγγισε και το χώρο της Computer Art, με αποτελέσματα που συνδυάζουν τη φωτογραφία με την εικονική πραγματικότητα.
Σήμερα θεωρείται ένας από τους μεγαλύτερους καλλιτέχνες της εποχής του, σε διεθνές επίπεδο.

H έκθεση, που επιμελείται η Κατερίνα Κοσκινά, ιστορικός τέχνης-μουσειολόγος και Επιμελητής του Ιδρύματος, συνοδεύεται από εμπεριστατωμένο κατάλογο σε ελληνική και αγγλική έκδοση.

Διάρκεια: 7 Απριλίου έως τις 30 Ιουνίου 2005