Motortown (****)

29.10.2007
Το έργο του Στίβενς είναι ένα ξεκάθαρο αντιπολεμικό σχόλιο απέναντι στον πόλεμο, όχι μόνο ως γεγονός, αλλά και ως επίπτωση στους επιζήσαντες στρατιώτες. Ο Ντάνι - ο ήρωας του έργου - «μεταφέρει» τον πόλεμο που έζησε στην Motortown, στη γενέτειρά του βιομηχανική πόλη που είναι αναγκασμένος να ζήσει για το υπόλοιπο της ζωής του.
To έργο:
Ο 27χρονος στρατιώτης Ντάνι, επιστρέφει από τον πόλεμο του Ιράκ στην πατρίδα του την Αγγλία και μαζί του «μεταφέρει» και τον πόλεμο... Νιώθει άβολα, κι αυτό δεν έχει να κάνει μόνο με τα ψυχολογικά προβλήματα που του έχει σωρεύσει ο πόλεμος. Ο μεγαλύτερος αδερφός του Λι, η πρώην αγαπημένη του, ο παλιός συμμαθητής του, ο διεστραμμένος διανοούμενος Πολ με την ανήλικη φιλενάδα του, το ζευγάρι που γνωρίζει σ’ ένα ξενοδοχείο, όλοι αυτοί δίνουν την εικόνα μιας κοινωνίας που βλέπει τον πόλεμο σαν τηλεοπτικό γεγονός και αρνείται να αντιμετωπίσει τις συνέπειές του.


Οι ηθοποιοί, ο σκηνοθέτης και οι άλλοι: Γραμμένο το 2005 από τον Σάιμον Στίβενς, το Motortown αναδείχθηκε καλύτερο ξένο έργο 2006 από το έγκυρο γερμανικό περιοδικό Theater heute.
Η σκηνοθεσία ανήκει στον Βαγγέλη Θεοδωρόπουλο. Στο ρόλο του Ντάνι ο Γιώργος Γάλλος, του Λι ο Ευθύμιος Παπαδημητρίου, της πρώην αγαπημένης του Μάρλι η Kατερίνα Λυπηρίδου, του διεστραμμένου διανοούμενου Πολ ο Γιάννης Τσορτέκης, της ανήλικης φιλενάδας του η Νατάσσα Ζάγκα, του ο παλιού του συμμαθητή ο Παναγιώτης Λάρκου και του ζευγαριού οι Παντελής Δεντάκης και Αιμιλία Βάλβη.

Η επιμέλεια κίνησης είναι της Αγγελικής Στελλάτου, η μουσική του Σταύρου Γασπαράτου και τα σκηνικο- κοστούμια της Μαργαρίτας Χατζηιωάννου.

Η γνώμη μας: Το έργο του Στίβενς είναι ένα ξεκάθαρο σχόλιο απέναντι στον πόλεμο, όχι μόνο ως γεγονός, αλλά και ως επίπτωση στους επιζήσαντες στρατιώτες.
Ο Ντάνι - ο ήρωας του έργου- «μεταφέρει» τον πόλεμο που έζησε στην Motortown, στη γενέτειρά του βιομηχανική πόλη που είναι αναγκασμένος να ζήσει για το υπόλοιπο της ζωής του.
Δεν γυρίζει πίσω σαν ήρωας, μέσα του έχουν μείνει ανεξίτηλες οι πληγές του πολέμου, οι ακρωτηριασμοί και οι βασανισμοί που αυτός συνεπάγεται. Παρατηρεί γύρω του την καθημερινότητα, που τόσο νοσταλγούσε όσο ήταν στρατιώτης, και απογοητεύεται οικτρά, καθώς μία μία οι ελπίδες του τον εγκαταλείπουν. Η πρώην κοπέλα του τον εγκαταλείπει, οι φίλοι του έχουν αλλάξει και έχουν μετατραπεί σε σύγχρονους υπερκαταναλωτές, το ζευγάρι που συναντά τον αντιμετωπίζει σαν σεξουαλικό αντικείμενο. Μοναδικό του στήριγμα ο αυτιστικός αδελφός του, αυτός δεν έχει αλλάξει.
Όλη αυτή του την οργή την ξεσπά στην ανήλικη σύντροφο του κυνικού διανοούμενου Πολ - σε μία από τις πιο σκληρές σκηνές που έχουμε δει τα τελευταία χρόνια.

Η σκηνοθεσία του Βαγγέλη Θεοδωρόπουλου ήταν λιτή και ιδεατή, καθώς εστιάστηκε στις ερμηνείες των ηθοποιών και έδωσε τον πρώτο ρόλο στην σκληρότητα της ιστορίας και της γλώσσας του κειμένου.
Το ίδιο μινιμαλιστικά ήταν και τα σκηνικά της παράστασης, τα οποία με πολύ έξυπνο τρόπο εναλλάσσονταν σαν ιντερμέδια από τους ίδιους τους ηθοποιούς.

Ο Γιώργος Γάλλος έδωσε πειστική και στιβαρή ερμηνεία στο ρόλο του Ντάνι, ενώ τις εντυπώσεις μας κέρδισε ο Ευθύμιος Παπαδημητρίου που ήταν εξαιρετικός στο ρόλο του αδελφού του, Λι.
Οι υπόλοιποι συντελεστές της παράστασης έδωσαν επίσης αξιοπρεπείς και πειστικές ερμηνείες.


Σε ποιον απευθύνεται:
Σε θεατές με.... γερά νεύρα.






Πότε να πάω και που να παρκάρω:
Το Θέατρο του Νέου Κόσμου βρίσκεται στην οδό Αντισθένους 7 & Θαρύπου στο ΦΙΞ, (τηλ. 210-9212900) πολύ κοντά στη στάση Συγγρού-Φιξ του μετρό και του τραμ. Φροντίστε για τα εισιτήριά σας αν θέλετε να δείτε την παράσταση ημέρες αιχμής (Παρασκευή - Σάββατο - Κυριακή δηλαδή).

Παραστάσεις: Τετάρτη, Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο 21:15. Κυριακή 19:30.
Τιμές εισιτηρίων: Κανονικό 22€, φοιτητικό 15€.
Τετάρτη, Πέμπτη*: Κανονικό 18€, φοιτητικό 15€.
Διάρκεια παράστασης: 110΄ Θέσεις θεάτρου: 130


Γεωργία Οικονόμου
[email protected]