Τσόκλης... διαδρομή στα κόκκινα!

10.01.2008
Στη νέα ατομική έκθεση του Κώστα Τσόκλη που θα παρουσιάζεται από την Πέμπτη 10 Ιανουαρίου στην Αίθουσα Τέχνης "ΑΣΤΡΟΛΑΒΟΣ δεξαμενή", τα έργα δημιουργούνται με βάση το Κόκκινο Χρώμα. Το Κόκκινο της καρμίνας!

Αγωνίες, κοινωνικές και καλλιτεχνικές, εκφράζει με λόγια πάνω σε κόκκινες εικόνες ο Κώστας Τσόκλης, σε μια σειρά έργων του που εκθέτει από σήμερα (εγκαίνια 8 μ.μ.) έως τις 9 Φεβρουαρίου, στην γκαλερί «Αστρολάβος Δεξαμενή» (Ξανθίππου 11, Κολωνάκι).

«Η εξουσία γεννιέται τη στιγμή που κάποιοι αποφασίζουν να σε εκμεταλλευτούν», γράφει, για να προσθέσει αμέσως ότι «ξεγελιούνται όμως» και ότι «ο καλλιτέχνης είναι ένας ύπουλος άνθρωπος που σκύβει το κεφάλι στην αρχή, ξέροντας ότι αν τον δεχτούν οι άλλοι στο περιβάλλον τους χωρίς φόβο, μια μέρα θα τον προσκυνήσουν».

Σαν να παίρνει το αίμα του πίσω για λογαριασμό όλων των νέων καλλιτεχνών που ακόμη δεν τους έχουν «προσκυνήσει», ο Τσόκλης καταθέτει ιδέες, σκέψεις και εμμονές σε μια ταύτιση με τα έργα του. Σε αυτά υπάρχει η απόλυτη κυριαρχία του χρώματος και συγκεκριμένα του κόκκινου. «Το μόνο σημαίνον χρώμα από πάντα στη δουλειά, το κόκκινο. Όλα τα άλλα αποχρώσεις στην υπηρεσία της διήγησης ή το πολύ, αναπόφευκτα τοπικά».

Ο Κώστας Τσόκλης στην πορεία του, υπήρξε απ' τους καλλιτέχνες εκείνους των οποίων το έργο, αν και φαινομενικά και μορφοπλαστικά κατ'εξοχήν εικαστικό, είχε πάντα και πίσω από κάθε έργο, πορεία, δράση του, ως υπόστρωμα - κινητήριο δύναμη και βασικό μοχλό, τις σκέψεις, το συναίσθημα, τις ιδέες, τις εμμονές, την ίδια του την ποιητική.

Ο καλλιτέχνης διηγείται και εκθέτει μέσω της εικαστικής γραφής, αλλά και μέσω του λόγου (εικαστικά διατυπωμένου - ζωγραφισμένου), τις αγωνίες του, κοινωνικές και καλλιτεχνικές. Οι επιλογές του, που επί πενήντα συναπτά χρόνια παραμένουν συνεπείς και διαμορφώνουν το προσωπικό ιδίωμά του, θυμίζουν τις εμμονές, εννοιολογικές ή και πλαστικές, σημαντικών καλλιτεχνών διαφορετικών εποχών.

Σε μια σειρά έργων λοιπόν με βάση την απόλυτη κυριαρχία του Χρώματος, ο Κώστας Τσόκλης εκφράζει σκέψεις, ιδέες, εμμονές, του συνειδητού και του υποσυνείδητού του κόσμου, μέσα απ' το χρώμα, τη γραμμή, το σχέδιο, το υλικό, αλλά και την ίδια τη γραφή και έκφραση των ενδότερων προσωπικών του σκέψεων και συναισθημάτων, ξεσκεπάζοντας και αποκαλύπτοντάς μας το εσώτερο είναι του - όχι μόνο ως καλλιτέχνη, αλλά και ως ανθρώπου. Η κατάθεση αυτή ψυχής μεσ' απ' τα λόγια αλλά και τα έργα, δεν είναι σίγουρα εύκολη διαδικασία, ιδιαίτερα για κάποιον που δεν είναι ποιητής αλλά εικαστικός καλλιτέχνης. Ο Κώστας Τσόκλης όμως πάντα τολμάει να πει και να δείξει αυτό που είναι.

Ο Τσόκλης, όπως δεν εντάχθηκε ποτέ σε καμία σχολή, έτσι δε θέλει να παραδεχτεί ότι ανήκει αποκλειστικά σε μια συγκεκριμένη ιστορική στιγμή. «Όσο δηλώνω παρών, έχω την ευθύνη του εκάστοτε σήμερα, όπως εγώ το αντιλαμβάνομαι.» λέει.

Η Βελγίδα τεχνοκριτικός Daniele Gillemont γράφει: «Ο Τσόκλης είναι σίγουρα ο πιο πλαστικός από τους σύγχρονους αναλυτικούς καλλιτέχνες, ο πιο πραγματιστής από τους ζωγράφους - φιλοσόφους και ο πιο γοητευτικός χωρίς καμιά αμφιβολία.»

Διάρκεια έκθεσης: από Πέμπτη 10 Ιανουαρίου έως Σάββατο 9 Φεβρουαρίου.

Γκαλερί ΑΣΤΡΟΛΑΒΟΣ - www.astrolavos.gr
Διεύθυνση: Δεξαμενή Ξανθίππου 11, Κολωνάκι
Τηλ: 210 7294342, Ώρες λειτουργίας: Τρ-Παρ 10:30-14:00
κ’ 18:00-21:00, Σαβ 10:30-14:30.