Ο Σταμάτης Κραουνάκης στο e-go!

23.11.2009
Ο Σταμάτης Κραουνάκης και η Σπείρα Σπείρα επιστρέφουν τη φετινή θεατρική σεζόν στην Αθηναϊδα με το «FESTIVALIUM» μία γενέθλια μουσική παράσταση, με τα καλύτερα νούμερα και τραγούδια από την περιπετειώδη της θητεία στα δρώμενα του μουσικοχορευτικού θεάματος, κλείνοντας τα δέκα της χρόνια.
Ο Σταμάτης Κραουνάκης και η Σπείρα Σπείρα επιστρέφουν τη φετινή θεατρική σεζόν στην Αθηναϊδα με το «FESTIVALIUM» μία γενέθλια μουσική παράσταση, με τα καλύτερα νούμερα και τραγούδια από την περιπετειώδη της θητεία στα δρώμενα του μουσικοχορευτικού θεάματος, κλείνοντας τα δέκα της χρόνια.

Παράλληλα, στην παιδική σκηνή της Αθηναϊδας παρουσιάζονται επτά μουσικά παιδικά παραμύθια του Σταμάτη Κραουνάκη και Λίνας Νικολακοπούλου. Το «Ένα σπίτι παραμύθια» παρουσιάζεται στο παιδικό κοινό με την επιμέλεια του Σταμάτη Κραουνάκη και της Λίνας Νικολακοπούλου σε μορφή τραγουδιού - παιγνιδιού, από τέσσερις νέους ηθοποιούς - τραγουδιστές της ομάδας Σπείρα Σπείρα, με τη συνοδεία δύο μουσικών οργάνων, ακορντεόν και κρουστών, χάρτινες κούκλες και πολλή πολλή φαντασία!

Συναντήσαμε τον Σταμάτη Κραουνάκη και μας μίλησε για το φετινό του «παρών» στα μουσικοθεατρικά δρώμενα της Αθήνας και όχι μόνο!

e-go: 10 χρόνια Σπείρα... 10 χρόνια γεμάτα επιτυχίες. Ποιο είναι αλήθεια το μυστικό αυτής της τόσο επιτυχημένης «συνταγής»;

Σ.Κ.: Ποια επιτυχημένη συνταγή; Ποιο μυστικό; Θέλετε να μάθετε πόσο κοστίζει κάθε χρόνο σε κόπο, ιδρώτα, χρήματα η εκπαίδευση της Αρτιότητας; Η μη ένταξη στη λογική της Αρπαχτής; Πόσες φορές προβάρεται η κάθε σκηνή, η κάθε αντίδραση.. η κάθε κίνηση; Αν δεν γεμίσει κάθε βράδυ το αιθουσάκι, στο τέλος της χρονιάς ο Σταμάτης πληρώνει το τίμημα της «ελευθερίας» μας και της ελευθερίας του;
Η ερώτηση κάθε Κυριακή «τι πήραν τα παιδιά»;
Το κοινό μας χάρισε την αντοχή στο χρόνο και τη συμφωνία μας να παραμείνουμε στις θέσεις μας... όσο αντέχουμε. Ας μην παραπονιόμαστε, αντέξαμε, κάναμε τα Χορικά ...μεγάλη στιγμή. Το Ηρώδειο ... ιστορική βραδιά! Ο ουρανός που μας ένωσε...αυτός θα δώσει και το σημάδι για το πότε θα σταματήσουμε. Προς το παρόν πάμε για άλλη μια δεκαετία «στοίχημα»!.

e-go: Ποια είναι η πιο χαρακτηριστική σας ανάμνηση τα δέκα αυτά χρόνια της Σπείρας;

Σ.Κ.: Μια στιγμή στην Μικρή Επίδαυρο που δεν ήξερα τι να τους πω για να τους ανεβάσω, ήμασταν σε ανακατατάξεις, άλλοι έφευγν, άλλοι θα έμεναν, αλλά τα Χορικά ήταν μία «κοινή» μας νίκη.... Τους κοίταξα όλους έναν έναν και μου ήρθε αυτό «ο καθένας απόψε ας δικαιώσει μέσα του για πάρτη του ο τι τον έφερε ως εδώ. Σας αγαπώ τόσο πολύ γι΄αυτό που κάναμε»... και τα μπήξαμε όλοι.

e-go: Τι είναι αυτό που θεωρείτε πως λείπει από το θεατρικό σκηνικό της χώρας μας;

Σ. Κ Η πειθαρχία και οι σωστοί χρόνοι προετοιμασίας!!! Κανείς δεν πληρώνει γι΄αυτό!!! Όλα τα έχουμε: ηθοποιάρες, σκηνογραφάρες, εργάτες, μουσικούς, ενδυματολόγους. Θα μου επιτρέψετε να πω πως ότι λείπουν οι οραματικοί σκηνοθέτες, διεκπεραιωτές. Έχουμε και πολύ καλούς μάλιστα, αλλά θα ήθελα άλλον ένα Βογιατζή, άλλον ένα Μαστοράκη. Θέλω πολλά ε;

e-go: Πιστεύετε πως η οικονομική κρίση και το γενικότερο κλίμα ανασφάλειας θα επηρεάσει τη φετινή θεατρική σεζόν και πως;

Σ. Κ: Θετικά!! Για να βγάλουμε τον κόσμο από τα σπίτια του θα πρέπει να του προσφέρουμε κάτι που να του είναι χρήσιμο σαν το ψωμί του...αυτό θα κάνει καλό σε όλους μας είτε πετύχουμε είτε όχι.

e-go: Ποια είναι η άποψή σας για τα μουσικά παιχνίδια τύπου Χ- Factor που τα τελευταία χρόνια έχουν κατακλύσει την τηλεόραση;

Σ.Κ.: Δεν έχω ιδέα για τι μου μιλάτε... Εξ ακοής μόνο... άρα χάσατε. Πάντως ξέρω παιδιά που βγήκαν από κει. Π.χ. τον Δήμο Αναστασιάση, που είναι καλοί καλλιτέχνες.

e-go: Ας περάσουμε στην παιδική σας παράσταση που παρουσιάζεται φέτος στην Αθηναϊδα. Πως προέκυψε η συνεργασία σας με τη Λίνα Νικολακοπούλου στο «Ένα Σπίτι Παραμύθια»;

Σ. Κ:
Υπήρχαν αυτά παραμύθια γραμμένα χρόνια πριν. Τα παίζαμε στην τηλεόραση στα τέλη της δεκαετίας του ’70 και στις αρχές του ’80. Με την Βάσια τη Ζήλου, αφηγήτρια, έχουμε γράψει καμιά εβδομηνταριά.
Αυτό το υλικό το διέσωσα σε δακτυλόγραφα, γιατί με τις ταχύτητες του τότε η Λίνα η Νικολακοπούλου που τα έστελνε με φαξ ή πολλές φορές τα υπαγόρευε στο τηλέφωνο και έγραφα τη μουσική την ίδια μέσα και φώναζα την ομάδα για πρόβα στο σπίτι. Δύο μουσικοί, η Βάσια και εγώ στο πιάνο. Υπήρχε γύρισμα που γράφαμε και τρις εκπομπές και τέσσερις μεροδούλι, μεροφάι...
Έτσι τα παραμύθια αυτά περίμεναν καιρό εκεί στη βιβλιοθήκη. Τα έδωσα φέτος στην Αννα Λάκη και στην Σοφία Κακουκίδου, δύο εξαιρετικές μουσικούς. Η Αννα ακορντεονίστρια επί πτυχίω στη μουσική θεωρία και η Σοφία διπλωματούχος κρουστών στην Αμερική με δίπλωμα από τα χέρια της Αρέθα Φράνκλιν παρακαλώ! Τους τα έδωσα να τα τσεκάρουν με καινούρια μάτια. Τις μουσικές μου τις ξαναεπεξεργαστήκαμε με νέο κέφι....

e-go: Πως καταλήξατε στα εφτά παραμύθια της παράστασης;

Σ.Κ. Τα διάλεξε η Γιολάντα Σκαφτούρου κόρη παιδικού μου φίλου, πτυχιούχος θεατρολογίας, που μου την έφερε να την «περιλάβω». Την είδα ξύπνια και την πήρα βοηθό στο Ηρώδειο. Τότε της μίλησα γι΄ αυτό το υλικό και της το ‘δωσα να διαλέξει.

e-go: Υπάρχει μία κοινή βάση στα παραμύθια αυτά;

Σ.Κ. Η αγάπη ,η φιλία νικούν. Η έπαρση, η βλακεία τιμωρούνται!!

e-go: Δίνετε εξαιρετικά μεγάλη σημασία στην επιρροή του. Πως πιστεύετε πως επιδρά το θέατρο στις παιδικές ψυχές;

Σ.Κ
Δεν είναι εύκολο ένα παιδικό. Για τους «Λουκουμάδες» έκανα προεργασία τρία χρόνια μέχρι να πάρει θεατρική υπόσταση το υλικό του Σεφέρη. Εδώ είχα την ησυχία της συνεργασίας μ΄ έναν φίλο μου καλό από το Θέατρο Τέχνης, τον ηθοποιό Βασίλη Βασιλάκη που ασχολείται χρόνια με το κουκλοθέατρο για παιδιά και φτιάχνει υπέροχες κούκλες και κεφάλια και μαριονέτες. Με τον Βασίλη βρήκαμε τη σκέψη να παίξουμε με όλα τα στοιχεία της παιδικής «θεατρικής» ιστορίας, από την ένδυση που κάνουμε στα σπίτια όταν φεύγουν οι μεγάλοι και το υλικό της εφημερίδας, που πρότεινε η Λίνα για «βασικό» υλικό. Σ΄ αυτήν την ιδέα, ο σπουδαίος εικαστικός Νίκος Φλώρος σχεδίαζε κι έφτιαξε μόνος του την Γοργόνα από το Πετροκάραβο, με 1000 τεύχη Athens Voice με βοηθούς τους ηθοποιούς της παράστασης (Χρήστος Γεροντίδης, Τερέζα Κρητικού, Γιολάντα, Βασίλης.
Ο γλύπτης Αλέξανδρος Λόγγος έφτιαξε τα αξεσουάρ και η Δέσποινα Χειμώνα με τιποτένια υλικά την φαντασμαγορική ένδυση.
Κάλεσα και την πρωτοσπειρίτισσα εξαιρετική τραγουδίστρια Ηρώ Σαϊα, από τα πρώτα μας παιδιά στη Σπείρα, να μας δώσει το ταλέντο της για την Γκρέτα και την Πεντάμορφη.

Γεωργία Οικονόμου