Παναγιώτα Βλαντή: Η πιο σέξι μπαλαρίνα

31.03.2010
«Ήταν άθλος για μένα η καριέρα που έκανα», λέει η Παναγιώτα Βλαντή στη συνέντευξη που μας παραχώρησε μεταξύ γυμναστικής (για να μπορεί να διατηρήσει ένα σώμα που να δικαιολογεί τον ρόλο της στο «Μ+Μ» σαν μπαλαρίνα) και επαγγελματικών υποχρεώσεων, αφού τον τελευταίο καιρό είναι περιζήτητη.

«Ήταν άθλος για μένα η καριέρα που έκανα», λέει η Παναγιώτα Βλαντή στη συνέντευξη που μας παραχώρησε μεταξύ γυμναστικής (για να μπορεί να διατηρήσει ένα σώμα που να δικαιολογεί τον ρόλο της στο «Μ+Μ» σαν μπαλαρίνα) και επαγγελματικών υποχρεώσεων, αφού τον τελευταίο καιρό είναι περιζήτητη.

Παρότι ο περισσότερος κόσμος τη θεωρεί φαμ φατάλ, η ίδια δηλώνει ότι της αρέσει να είναι και... εύθραυστη και αποποιείται γενικώς τις «ταμπέλες». Αδιαμφισβήτητο το ταλέντο της και η ομορφιά της, η ηθοποιός μας μίλησε για τον ρόλο της Σιλβί και για τα φώτα της δημοσιότητας.

Εχεις δηλώσει ότι δεν περίμενες να έχεις αυτή την πορεία και μάλιστα τη χαρακτήρισες μικρή.

-Ναι, δεν το περίμενα. Δηλαδή ήταν άθλος για μένα. Μόνο που βγήκα και έπαιξα στο θέατρο και μπήκα στη σχολή ήταν για μένα άθλος. Εχω ξεπεράσει τον εαυτό μου.

Είχες ως καλλιτέχνις την αμφισβήτηση;

Ακριβώς. Υπήρχε αμφισβήτηση και είσαι μόνος πάρα πολύ. Στη σχολή έχεις άλλοθι όσο είσαι φοιτήτρια. Μετά θα πρέπει να αποδείξεις πράγματα. Οι συνεχείς αποτυχίες των ακροάσεων ήταν κάτι το οποίο δεν ήταν ευχάριστο και ψυχολογικά ήταν πάρα πολύ δύσκολο. Ουσιαστικά με τσαμπουκά πήρα την πρώτη μου δουλειά. Είχα κουραστεί να ακούω το «δεν έχετε εμπειρία» και έτσι τους απάντησα, «δεν θα αποκτήσω ποτέ εμπειρία αν δεν με πάρετε».

Σε ενοχλεί που ένας ηθοποιός μπορεί έχει συνεχή θεατρική παρουσία, αλλά από έναν και μόνο ρόλο στην τηλεόραση να γίνει γνωστός;

Οχι, γιατί να με ενοχλεί; Το θεωρώ πολύ φυσιολογικό. Είμαστε στην Ελλάδα και είναι φυσιολογικό να γίνεσαι γνωστός από την τηλεόραση. Με εκνευρίζει που κάποιοι άνθρωποι δεν εκτιμούν την τηλεόραση ή δεν εκτιμούν κάποιους ανθρώπους που είναι στο θέατρο. Πιστεύω ότι έχουμε πάρα πολύ καλούς ηθοποιούς.

Βέβαια στο εξωτερικό υπάρχουν ηθοποιοί της τηλεόρασης, του κινηματογράφου και του θεάτρου...

-Γιατί εμένα δεν με θεωρούν, νομίζεις, τηλεοπτική;

Το οποίο μονάχα στην Ελλάδα συμβαίνει να υπάρχουν ταμπέλες τέτοιες που έχουν αρνητική έννοια...

Οι ηθοποιοί τα κάνουν όλα! Και θέατρο και τηλεόραση και σινεμά. Εδώ τώρα κάτι πάει να γίνει. Οι περισσότεροι ηθοποιοί κάνουν θέατρο. Τηλεόραση επίσης κάνουμε. Αυτό που με στεναχωρεί είναι ότι μπορεί να με γνωρίσανε κάποιοι από την τηλεόραση, δεν ξέρανε ότι έχω κάνει θέατρο και ξαφνικά να μου βάζουν μία ταμπέλα. Αυτό με ενοχλούσε παλαιότερα. Τώρα πια αδιαφορώ.

Και η κλισέ ερώτηση για το τι προτιμάς;

Και τα τρία φυσικά. Απλώς, πια, ανάλογα τη σεζόν. Δεν είναι εύκολα τα πράγματα. Δεν μπορείς πάντα να βρίσκεις καλές παραστάσεις, καλά έργα, καλούς σκηνοθέτες... Παλαιότερα θα σου έλεγα θέατρο γιατί αυτό σε καταξιώνει στην Ελλάδα. Αλλά εμένα με γοητεύει και ο φακός. Μου αρέσει πολύ σαν ηθοποιό η τηλεόραση. Με έχει σκληραγωγήσει, με έχει πειθαρχήσει. Αλλά δεν κάνω τηλεόραση με την έννοια πάω να πάρω τα λεφτά και να φύγω. Με σεβασμό. Γιατί εκείνη με έχει δει με σεβασμό.

Πιστεύεις ότι μια τηλεοπτική δουλειά στην οποία υπάρχει σεβασμός και συνέπεια θα τη σεβαστεί και το κοινό;

Οχι. Δεν μπορώ να πω ότι το κοινό βλέπει πάντα τις δουλειές που είναι καλές. Είναι θέμα στιγμής. Μπορεί να έχεις κάνει μια καλή δουλειά και κάτι να πάει στραβά και μην αρέσει η δουλειά στον κόσμο. Οι προθέσεις είναι πάντοτε αγνές. Τουλάχιστον οι δουλειές που ήμουν εγώ. Και υπάρχει καλή τηλεόραση, όπως υπάρχει και κακή τηλεόραση.

Πάντως τα φώτα της δημοσιότητας δεν έχουν «κάψει» τα φτερά σου.

Δεν ξέρω... Δεν προκαλώ... Εγώ νομίζω ότι ναι μεν έχω μία αναγνωρισιμότητα, αλλά από την άλλη δεν με έχουν κάψει. Στα 15 χρόνια δύο φορές να έχουν γράψει κάτι αρνητικό για μένα και δεν εννοώ κριτικές. Δηλαδή δεν νομίζω ότι είμαι σ’ αυτή την κατηγορία των ηθοποιών. Δεν είμαι, νομίζω, λάιφσταϊλ ηθοποιός.

Ο ρόλος της Σιλβί ήταν μεγάλη επιτυχία. Φοβήθηκες μην τυποποιηθείς;

Φυσικά και φοβήθηκα! Οταν κάνεις επιτυχία σε κάτι, πάντα δεν σε φωνάζουν να κάνεις το ίδιο; Το αντιμετωπίζεις με την επόμενη επιλογή σου. Πραγματικά είχα τυχερό γιατί ήρθε το «Μ+Μ» και ήταν κάτι διαφορετικό. Πιστεύω ότι δεν ερχόταν κάτι τέτοιο, πιστεύω ότι δεν θα έκανα τίποτα. Σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς υπήρξα τυχερή.

Η εικόνα που βγάζεις προς τα έξω είναι της σέξι γυναίκας που είναι και αντράκι, της φαμ φατάλ...

Πιστεύεις ότι είμαι φαμ φατάλ; Εγώ δεν το πιστεύω. Απλώς νομίζω ότι από τα Μαύρα Μεσάνυχτα έγινε αυτό, που υποδύθηκα μια μοιραία γυναίκα. Οι υπόλοιποι ρόλοι μου δεν ήταν της μοιραίας γυναίκας. Εμένα μου αρέσουν όλα αυτά που είπες. Μακάρι να είμαι όλα αυτά. Είμαι όμως; Μου αρέσει η φαμ φατάλ αλλά μου αρέσει και το εύθραυστο που έβγαλα όταν πρωτοεμφανίστηκα.

Ψηφίστηκεs στο «Τwenty» η πιο σέξι ηθοποιός της 20ετίας...

Πιστεύω λόγω της Σιλβί. Ο ρόλος της Σιλβί ήταν αυτός που κέρδισε...

Θα κάνεις και γκεστ στον «3ο νόμο». Στις δουλειές που υπογράφει ο Πάνος Κοκκινόπουλος έχεις παρουσία. Κρατάει χρόνια αυτή η κολόνια;

Στην «10η εντολή» δεν έπαιξα καθόλου. Νομίζω ότι δεν ισχύει αυτό. Απλώς είναι ένας σκηνοθέτης που εκτιμώ πραγματικά και νομίζω ότι και εκείνος με εκτιμά σαν ηθοποιό. Νομίζω!

Νιώθω παντρεμένη...

Ο γάμος τι σημαίνει για εσένα; Είναι μια τυπική διαδικασία;

Για μένα γάμος είναι η σχέση που έχεις με τον άλλον. Και επειδή συνήθως είμαι σε μακροχρόνιες σχέσεις, θεωρώ ότι οι σχέσεις μου είναι και γάμος. Τώρα ο γάμος σαν πράξη είναι ένα κεφάλαιο το οποίο κάποια στιγμή θα έρθει, φαντάζομαι. Θεωρώ όμως τον εαυτό μου σαν παντρεμένο.

Δηλαδή είναι μία τυπική διαδικασία;

Οχι ακριβώς. Σαν κάτι πολύ ευχάριστο, σαν μία πολύ ωραία σύναξη φίλων να περάσουμε καλά. Αλλά νιώθω παντρεμένη. Δεν είναι κάτι το οποίο με προβληματίζει και με αγχώνει. Είναι πιο σημαντικό ένα παιδί από τον γάμο.

Δεν έχεις απασχολήσει πάντως με τα προσωπικά σου.

Κατ’ αρχάς λίγες φορές έχουμε εμφανιστεί μαζί και είναι λογικό όταν πηγαίνω σε μια πρεμιέρα να είμαι μαζί του. Ως εκεί όμως. Δεν τον κρύβω τον άνθρωπο αλλά δεν θέλω να ασχολούνται και με αυτό πολύ. Και με ενοχλεί όταν αυτό γίνεται.

Εγώ νομίζω ότι ναι μεν έχω μία αναγνωρισιμότητα, αλλά από την άλλη τα δημοσιεύματα δεν με έχουν «κάψει». Στα 15 χρόνια δύο φορές να έχουν γράψει κάτι αρνητικό για μένα και δεν εννοώ κριτικές. Δεν είμαι, νομίζω, λάιφσταϊλ ηθοποιός

Λευτέρης Μπιντέλας