Η Άλλη Όχθη

19.01.2011
Ο Τέντο είναι μόλις 12 χρονών. Ζει στη Γεωργία μέσα στην απόλυτη αθλιότητα καθώς ο εμφύλιος πόλεμος κατέστρεψε την πατρίδα του, την Αμπχαζία. Μαθητευόμενος μηχανικός, φέρνει βόλτα τις καθημερινές τους ανάγκες, τις δικές του και της μητέρας του με μικροκλοπές, αν κι εκείνη έχει ήδη βρει τον τρόπο να τις καλύπτει εκδίδοντας τον εαυτό της. Τότε έρχεται και η μεγάλη απόφαση: να πάει να βρει τον πατέρα του που παρέμεινε στην «Άλλη Όχθη».

To μεγάλου μήκους ντεμπούτο του Γεωργιανού Γκεόργκ Οβασβίλι είναι ένα συγκινητικό ρόουντ μούβι με πρωταγωνιστή έναν δωδεκάχρονο και φόντο μια εξαθλιωμένη χώρα. Ο μικρούλης Τέντο, εγκλωβισμένος σε μια φρικαλέα καθημερινότητα, ζει με τη μητέρα του ως πρόσφυγας στη Γεωργία. Μια μέρα, απηυδισμένος από τα προβλήματα της ζωής του, αποφασίζει να βρει τον πατέρα του, ο οποίος έχει μείνει πίσω στην πατρίδα τους, την Αμπχαζία, και ξεκινά ένα επικίνδυνο ταξίδι στις γραμμές του εχθρού.

Με ανελέητη αληθοφάνεια και χωρίς περιττούς συναισθηματισμούς, το φιλμ εφιστά την προσοχή μας στην τραγωδία που εκτυλίσσεται τόσο κοντά μας και την ίδια στιγμή μένει πιστό στο αθώο βλέμμα του νεαρού πρωταγωνιστή. Οι ερασιτέχνες ηθοποιοί, και κυρίως ο μικρούλης Τέντο, είναι απροσδόκητα αληθοφανείς, ενώ το σενάριο επιφυλάσσει ένα ευχάριστο τουίστ, που προσφέρεται για μερικές ανάσες ελαφράδας. Η “Άλλη Οχθη”, γυρισμένη άλλοτε σαν παραμύθι και άλλοτε σαν ταινία τρόμου, μας συστήνει αναμφισβήτητα ένα νέο ταλέντο.

Φαίδρα Βόκαλη

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ