Τα Στοιχειώδη Σωματίδια

01.07.2008
Ενα από τα πιο πολυσυζητημένα βιβλία της τελευταίας δεκαετίας συναντά άδοξη μεταφορά στο σινεμά.

Εlementarteilchen / 2006, Widescreen (2.35:1), Αudiovisual

Αν ήμουν ο Μισέλ Ουελμπέκ, συγγραφέας του ομότιτλου μυθιστορήματος στο οποίο βασίζεται η ταινία αυτή, και έβλεπα τις σελίδες μου να διασκευάζονται τόσο ανέμπνευστα και τηλεγραφικά στην οθόνη, το πιθανότερο θα ήταν να χάσω τον ύπνο μου. Η να μην παραχωρήσω ποτέ ξανά και σε κανέναν τα δικαιώματα κινηματογραφικής εκμετάλλευσης κάποιου βιβλίου μου. Η καλύτερα, θα αναλάμβανα ο ίδιος να σκηνοθετήσω τη διασκευή του επόμενου λογοτεχνήματός μου, όπως έκανε πρόσφατα ο Ουελμπέκ με τη δική του «Δυνατότητα Ενός Νησιού». Επειδή τίποτα από αυτά δεν συνέβη εγκαίρως, ο γερμανικής καταγωγής Οσκαρ Ρέλερ δούλευε επί τριετίας (όπως ισχυρίζεται) το σενάριο πάνω στο οποίο θα βάσιζε την ταινία του για να καταλήξει σε ένα τρανό παράδειγμα τού γιατί μερικά βιβλία πρέπει να τα αφήνουμε στην ησυχία τους.

Αποσπασματικά, σχηματικά και ενοχλητικά εξωραϊστικά, τα κινηματογραφικά «Στοιχειώδη Σωματίδια» παίρνουν τις αποκαλυπτικές εμπειρίες δυο ετεροθαλών αδελφών (η παράλληλη ιστορία των οποίων διατρέχει στο βιβλίο το δεύτερο μισό του 20ού αιώνα) με το σεξ, τη θνητότητα και την επιστήμη και τις απλουστεύουν σε βαθμό πλήρους κοινοτοπίας.

Προσπαθώντας να κάνει ένα ενίοτε δύστροπο και δηλητηριώδες μυθιστόρημα φιλικότερο σε ένα ευρύ κοινό (χωρίς όμως να μπορώ να καταλάβω το γιατί μπήκε στον κόπο να το διασκευάσει εξαρχής), ο σκηνοθέτης απαλύνει την επιθετική σεξουαλική ατζέντα του προκλητικού Γάλλου συγγραφέα, απαλείφει πλήρως το δραματικό φινάλε προς χάριν ενός ήπιου χάπι εντ, ενώ προτιμά να ανταλλάξει την οικουμενική, φιλοσοφική διάσταση που αποτελούσε δομικό συστατικό του βιβλίου με δυο συναισθηματικά και άκρως συμβατικά love story. Αυτό αντιλαμβάνεται, εν ολίγοις, ο επιπόλαιος σκηνοθέτης από το πολυσυζητημένο ανάγνωσμα. Αυτό θα αντιληφθεί και όποιος θεατής δεν κάνει τον κόπο να διαβάσει απευθείας το μυθιστόρημα, αντί να επενδύσει σε αυτή τη χλομή διασκευή.

DVD EXTRAS
Πέρα από ελληνικούς υπότιτλους, η εγχώρια DVD κυκλοφορία (υποψιαζόμαστε ότι) περιλαμβάνει τα extras της έκδοσης του εξωτερικού: making of, συνεντεύξεις με τους συντελεστές και τρέιλερ.

Λουκάς Κατσίκας

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ