Πέρα Από Το Φράχτη

04.04.2007
Να ναι καλά η γκάμα του ζωικού βασιλείου. Αφού εξάντλησαν μυρμήγκια, λέοντες, δεινόσαυρους και πολλά άλλα, οι εγκέφαλοι του ψηφιακού καρτούν κινούνται τώρα σε είδη περισσότερο φιλικά προς τον άνθρωπο.

Να ναι καλά η γκάμα του ζωικού βασιλείου. Αφού εξάντλησαν μυρμήγκια, λέοντες, δεινόσαυρους και πολλά άλλα, οι εγκέφαλοι του ψηφιακού καρτούν κινούνται τώρα σε είδη περισσότερο φιλικά προς τον άνθρωπο. Χελώνες, σκίουροι, ρακούν, ακανθόχοιροι, που θα συναντήσουν τους ανθρώπους και θα ξαναγαπήσουν τα ζώα. Μοτέρ της δραματουργίας, η πείνα. Μεσάζοντας στην περιπέτεια, ένα «ζόρικο» ρακούν, στα πρότυπα του κόκορα στο Οι Κότες Το Σκάσαν.

Εμπόδιο στην επιχείρηση οι κίνδυνοι που επιφυλάσσει ο πολιτισμός, οι ίδιοι πάνω - κάτω που αντιμετώπισαν οι ήρωες του Toy Story ή του Ψάχνοντας Τον Νέμο. Προφανές και το επιμύθιο: η σημασία του θάρρους, η αξία της συλλογικότητας, αλλά και η γνώση της αυτάρκειας, όταν χρειαστεί. Τα γνωστά, δηλαδή, αλλά με τον διασκεδαστικό τρόπο σχεδόν κάθε ψηφιακού event. «Βαθιά», ολοζώντανα σκίτσα, αλάνθαστοι αφηγηματικοί ρυθμοί, άφθονο σλάπστικ (συχνά στο σουρεαλιστικό ύφος των επτάλεπτων καρτούν του 50), αναφορές στην ποπ κουλτούρα, αλλά, επ ευκαιρία της επαφής των «ηρώων» με τους ανθρώπους και μερικές μπηχτές στα μεσοαστικά ήθη και τον καταναλωτισμό. Κομπλέ με τις σπαρταριστές ερμηνείες του φωνητικού καστ (στην υποτιτλισμένη εκδοχή), το «πακέτο» συνιστά ένα όμορφο- όχι πάντως αναπάντεχο- δώρο σε μικρούς και μεγάλους.

ΡΟΜΠΥ ΕΚΣΙΕΛ