Σαρλότ Γκενσμπούργκ

21.05.2007
Ετών 36, Ηθοποιός, Τραγουδίστρια, Κόρη του Σερζ

Από τον Δημήτρη Πολιτάκη

«Η ασχήμια έχει πιο πολλά αβαντάζ από την ομορφιά. Και σίγουρα μεγαλύτερη διάρκεια...». Εύκολο να το λες αν είσαι η Σαρλότ Γκενσμπούργκ, που μπορεί να φλερτάρει μ αυτό το ντροπαλό ύφος της «γοητευτική άσχημης», εμείς όμως ξέρουμε ότι είναι η πιο όμορφη απ όλες. Ειδικά όταν αφήνει να σχηματιστεί το σήμα κατατεθέν κλονισμένο χαμόγελο της, τότε είναι που λες «αυτή η ιδανική συνεύρεση των πιο ωραίων πραγμάτων του αγγλικού και του γαλλικού στυλ είναι δικιά μου». Οχι ως ερωτική φαντασίωση απαραίτητα, αλλά ως μια από τις σπάνιες σταρ που μπορεί να νιώσεις ότι πίνουν στο ίδιο μπαρ, πάνε στην ίδια συναυλία, κατοικούν στο ίδιο σύμπαν... Εκτός κι αν δεν την εννοούσε στα σοβαρά την ατάκα και πρόκειται απλά για ένα φόρο τιμής στον απόλυτο «γοητευτικό άσχημο»: τον αείμνηστο μπαμπά της...

Η Σαρλότ θα κλείσει τα 36 τον Ιούλιο και ήδη έχει εμφανιστεί σε πάνω από 30 ταινίες. Πολλοί άνθρωποι αναγνωρίζουν ένα πρόσωπο που ίσως και να τους στοιχειώνει, αλλά αδυνατούν να θυμηθούν σε ποια ταινία την είδαν. Οποιος βλέπει γαλλικό σινεμά τα τελευταία 20 χρόνια, θα την έχει δει ίσως να φωτίζει διακριτικά την οθόνη, σε ταινίες όπως τις δύο κομεντί που γύρισε με το σύζυγο της, ηθοποιό - σκηνοθέτη Ιβάν Ατάλ «Η Γυναίκα Μου Είναι Ηθοποιός» (2001) και «Εζησαν Αυτοί Καλά...» (2004) . Οι υπόλοιποι ίσως την έχουν πετύχει ως σύντροφο του Σον Πεν στα «21 Γραμμάρια» ή στο υποτιμημένο «Σε Είδα Στ Ονειρο Μου» .

Οι περισσότεροι, πάντως, την έχουν δει στις σελίδες κάποιου περιοδικού, αφού η διασημότητά της ως «style icon» υπερβαίνει συχνά τη «δουλειά» της - και βέβαια είναι κι αυτό το διάσημο DNA που κάνει τη διαφορά για την κόρη του Γάλλου συνθέτη- τραγουδιστή- κινηματογραφιστή- προβοκάτορα- αιώνιου ερωτύλου Σερζ Γκενσμπούργκ και της Αγγλίδας μούσας και συζύγου του Τζέιν Μπίρκιν (θα έμπαινε μάλιστα κανείς στον πειρασμό να φανταστεί ότι τη «συνέλαβαν» τραγουδώντας το περίφημο ντουέτο τους «Je TAime Moi Non Ρlus»).

Πέρσι κυκλοφόρησε και μια συλλογή τραγουδιών με τίτλο «5:55». Μοιάζει να τραγουδάει (να ψιθυρίζει, για την ακρίβεια) κάτω από τα σεντόνια όλα τα υπέροχα κλισέ της ατμοσφαιρικής γαλλικής ποπ με αγγλικούς στίχους σε μια καθημερινή, ναρκισσευόμενη «σκοτεινή νύχτα της ψυχής»: Παραμυθένια ερωτικά όνειρα θολωμένα με καπνό Gitanes και ποτισμένα με ουίσκι, γκλάμορους μποέμ παρακμή, μπίτνικ φαντασιώσεις, νουάρ μελοδράματα.

Η Σαρλότ Γκενσμπούργκ τονίζει συχνά: «Ο άντρας μου λέει ότι αν κάνεις σινεμά, κατά κάποιο τρόπο ανήκεις στο κοινό. Δε θα έλεγα ότι συμφωνώ». Οπως το πάρεις. Εμείς συμφωνούμε με τον σύζυγο.

* Το «Ρrete - Moi Ta Μain» του Ερικ Λαρτιγκό με την Γκενσμπούργκ έχει προγραμματιστεί για έξοδο στις ελληνικές αίθουσες στις 07 Ιουνίου.