Shoah

26.07.2007
Αν το ενδεχόμενο ενός ντοκιμαντέρ εννιάμισι ωρών με θέμα το Ολοκαύτωμα σου φαίνεται δυσβάσταχτο, σκέψου απλώς ότι μιλάμε για μια από τις κορυφαίες ταινίες στην ιστορία του σινεμά.

1985, περιοχής 2, 4 dvd, full screen (1.33:1), Εureka

Αν το ενδεχόμενο ενός ντοκιμαντέρ εννιάμισι ωρών με θέμα το Ολοκαύτωμα σου φαίνεται δυσβάσταχτο, σκέψου απλώς ότι μιλάμε για μια από τις κορυφαίες ταινίες στην ιστορία του σινεμά. Εντεκα χρόνια ταξίδευε τον κόσμο ο σκηνοθέτης Κλοντ Λανζμάν, αναζητώντας επιζώντες του Ολοκαυτώματος για να τους πείσει να του εκμυστηρευτούν τις οδυνηρές αναμνήσεις τους. Από τις 350 ώρες συνεντεύξεων που συγκεντρώθηκαν, προέκυψε αυτό το μνημειώδες φιλμ που καταγράφει βήμα προς βήμα έναν (ακόμη και σήμερα) αδιανόητο μηχανισμό ανθρώπινης εξόντωσης, δίχως όμως να καταφεύγει στο παραμικρό αρχειακό υλικό.

Ο Λανζμάν σκοπίμως δεν χρησιμοποιεί κανένα πλάνο του παρελθόντος. Παραμένει μέχρι τέλους στο παρόν, προσηλωμένος στα πρόσωπα των πρωταγωνιστών του, αφήνοντας όλη τη φρίκη να ξετυλιχθεί μέσα από τις λέξεις τους, τα βιώματα που ανακινούν με τη μνήμη τους. Τίποτα περισσότερο δεν μοιάζει αναγκαίο. Ο θεατής σχηματίζει την εμπειρία μέσα στο μυαλό του, καθώς ο Λανζμάν υπερβαίνει τις ιστορίες οργής, τραγωδίας και θρήνου για να συντάξει μια αλησμόνητη κατάθεση επάνω στη δύναμη της ανθρώπινης θέλησης και το απύθμενο νόημα της ζωής. Κάθε ζωής.

dvd extras Ενα θαυμάσιο βιβλίο 180 σελίδων καθώς και βελτιωμένοι αγγλικοί υπότιτλοι.

ΛΟΥΚΑΣ ΚΑΤΣΙΚΑΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ