Φόνος Εξ Αμελείας

02.11.2007
Ενα από τα πιο διάσημα διηγήματα του Ρέιμοντ Κάρβερ, ο σκηνοθέτης του «Lantana» και ένα καστ που θα μπορούσε να απογειώσει ακόμη κι ένα μέτριο πρότζεκτ. Δυστυχώς στον κινηματογράφο οι πρώτες ύλες δεν εξασφάλισαν ποτέ κανένα αποτέλεσμα

Ενα από τα πιο διάσημα διηγήματα του Ρέιμοντ Κάρβερ, ο σκηνοθέτης του «Lantana» και ένα καστ που θα μπορούσε να απογειώσει ακόμη κι ένα μέτριο πρότζεκτ. Δυστυχώς στον κινηματογράφο οι πρώτες ύλες δεν εξασφάλισαν ποτέ κανένα αποτέλεσμα.

Ο Στίουαρτ Κέιν (Γκάμπριελ Μπερν), ένας Ιρλανδός που ζει στο Τζίνταμπαιν της Αυστραλίας ξεκινά μαζί με τρεις φίλους του μία εκδρομή για ψάρεμα η οποία θα πάρει μία περίεργη τροπή όταν θα ανακαλύψουν το πτώμα ενός κοριτσιού στο ποτάμι. Αντί να επιστρέψουν πίσω αμέσως για να δηλώσουν το περιστατικό, θα συνεχίσουν το ψάρεμα κρύβοντας το αποτρόπαιο εύρημα τους. Με την επιστροφή τους στην καθημερινότητα θα βρεθούν αντιμέτωποι με τη δυσπιστία των οικογενειών τους και ειδικά ο Στίουαρτ θα πρέπει να διαχειριστεί τη σταδιακή απομάκρυνση της γυναίκας του (Λόρα Λίνεϊ) η οποία θα προσπαθήσει να διορθώσει το λάθος του συζύγου της με το να έρθει σε επαφή με την οικογένεια του κοριτσιού.

Ηθικά διλήμματα είναι αυτά που βασανίζουν τους ήρωες του «Jindabyne». Ηθικά διλήμματα που ο Ρέιμοντ Κάρβερ (στο διήγημα του που στάθηκε ως αφορμή για την ταινία με τίτλο «So Much Water So Much Close to Ηome») τα θέτει στο επίκεντρο μίας ιστορίας μικροαστικού τρόμου και ο Λόρενς τα μεταθέτει με έμπνευση σε ένα περιβάλλον που μοιάζει στοιχειωμένο από θρύλους των ιθαγενών της Αυστραλίας. Μόνο που ο τελευταίος, σε αντίθεση με τον λιτό και κυνικό Κάρβερ, προσπαθεί να τους βρει αμετάκλητες λύσεις παλινδρομώντας από την «ηθικολογία» στον «διδακτισμό», αγνοώντας την γκρίζα περιοχή στην οποία οφείλουν να ζουν πάντοτε τα θέματα της ενοχής, της συγχώρεσης, της τιμωρίας.

Μετά από ένα εξαιρετικό πρώτο μέρος στο οποίο χτίζεται ένα ολόκληρο οικοδόμημα από μυστικά, ψέματα, ανείπωτα συναισθήματα και ενοχές που πνίγουν τους ήρωες (ως άλλα πτώματα στο ποτάμι),

από τη στιγμή που η (σε κάθε περίπτωση σπουδαία) Λόρα Λίνεϊ ξεκινάει τη δική της διαδρομή προς την επούλωση των τραυμάτων, τίποτα δεν μπορεί να σε πείσει ότι το εν λόγω οικοδόμημα δεν στηρίζεται σε μάλλον σαθρά θεμέλια.

DVD EXTRAS Τίποτα εκτός από την ταινία που έκανε την πρεμιέρα της στο περσινό Δεκαπενθήμερο των Σκηνοθετών στο Φεστιβάλ των Καννών για να χαθεί γρήγορα σε straight to DVD κυκλοφορίες.

Μανώλης Κρανάκης

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ