ΤΑ ΜΕΓΑΛΑ ΠΝΕΥΜΑΤΑ ΣΥΝΑΝΤΩΝΤΑΙ

21.11.2007
Οι τρεις αυτές ταινίες αποτελούν από κοινού δημιουργίες τριών από τις πιο πολυσχιδείς καλλιτεχνικές προσωπικότητες, που κυριάρχησαν στην avant garde σκηνή της Ιαπωνίας τη δεκαετία του 60.

Οι τρεις αυτές ταινίες αποτελούν από κοινού δημιουργίες τριών από τις πιο πολυσχιδείς καλλιτεχνικές προσωπικότητες, που κυριάρχησαν στην avant garde σκηνή της Ιαπωνίας τη δεκαετία του 60. Πέρα από τον Χιρόσι Τεσιγκαχάρα, πρόκειται για τον μυθιστοριογράφο και θεατρικό συγγραφέα Κόμπο Αμπε, ο οποίος έγραψε τα σενάρια για τις τέσσερις πρώτες ταινίες του Τεσιγκαχάρα (μόνο το μεταγενέστερο «Τhe Ruined Μap» δεν περιλαμβάνεται σε αυτό το box set) και τον σπουδαίο πειραματιστή μουσικοσυνθέτη Τόρου Τακεμίτσου.

Επηρεασμένοι από το γενικότερο κλίμα αποδιοργάνωσης που κυριάρχησε στην μεταπολεμική Ιαπωνία που προσπαθούσε ακόμη να ξεπεράσει τα τραύματά της υπό την επίβλεψη ξένων δυνάμεων, αμφισβήτησαν τους καθιερωμένους τρόπους καλλιτεχνικής έκφρασης και αναζήτησαν πιο περιπετειώδεις δημιουργικές διαδρομές. Η ευτυχής συνάντησή τους στην κατασκευή μερικών από τις πιο μυστηριώδεις ταινίες της δεκαετίας επεκτεινόταν σε ένα ενιαίο τρόπο σκέψης και μια άνευ όρων σχέση εμπιστοσύνης. «Μου έδινε πολλά περισσότερα από τη μουσική του», θυμόταν ο Τεσιγκαχάρα για τον Τακεμίτσου, ο οποίος έγραψε τα σάουντρακ όλων των ταινιών του. «Μου έδινε ιδέες και μια εμπιστοσύνη που ποτέ δεν πρόδωσε. Ηταν πάντοτε κάτι περισσότερα από συνθέτης.

Συμμετείχε διεξοδικά σε κάθε πτυχή της ταινίας που ένας πρόθυμος σκηνοθέτης θα μπορούσε να βασιστεί εξ ολοκλήρου στα ένστικτά του». Το ίδιο θα μπορούσε να ειπωθεί για κάθε συνδυασμό της τριαδικής αυτής σχέσης. Τόσο ο Αμπε, όσο και ο Τακεμίτσου (ο οποίος είχε συνθέσει μουσική για ταινίες σκηνοθετών, όπως ο Κουροσάβα, ο Κομπαγιάσι και ο Οσιμα) διέθεταν άποψη και σε θέματα εικόνας, όπως αποκαλύπτουν σκίτσα τους και δεν δίσταζαν να συμβουλεύσουν τον Τεσιγκαχάρα και για το οπτικό κομμάτι των ταινιών. Την τόσο γόνιμη συνεργασία Τεσιγκαχάρα -Τακεμίτσου διέκοψε μονάχα ο θάνατος του δεύτερου το 1996.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ