Walker

31.01.2008
Είκοσι χρόνια αναζητά το κοινό της η πιο φιλόδοξη και υποτιμημένη δημιουργία του Αλεξ Κοξ. Θα το βρει επιτέλους τώρα μέσω της κυκλοφορίας της σε dvd;

Οταν έκανε πρεμιέρα στα σινεμά πριν από δύο δεκαετίες, το «Walker» χρεώθηκε στον Κοξ ως παταγώδης αποτυχία, όχι μόνο εισπρακτική αλλά και καλλιτεχνική, σημειώνοντας το άτυπο φινάλε της δημιουργικής περιόδου του σκηνοθέτη μετά τον αλυσιδωτό θρίαμβο του «Repo Μan» και του «Σιντ Και Νάνσι». Παρανοϊκή περίπτωση ταινίας η οποία δυσκολεύεται μέχρι τέλους να αποκτήσει τον απόλυτο έλεγχο του εαυτού της, το αντιδραστικό «Walker» αντλούσε από την αληθινή ιστορία ενός τυχοδιώκτη Αμερικανού ο οποίος έγινε με το έτσι θέλω πρόεδρος της Νικαράγουας την περίοδο 1855-57, προκειμένου να αντλήσει παραλληλισμούς με τις επί διακυβέρνησης Ρέιγκαν βρομερές επιχειρήσεις των ΗΠΑ στην ίδια γεωγραφική περιοχή.

Υιοθετώντας ένα ντελιριακό ύφος που μοιάζει με ψυχολογική προέκταση του κεντρικού χαρακτήρα, γεμίζοντας την πλοκή με αναχρονισμούς και κλεισίματα του ματιού, το φιλμ διανύει τροχιές ανάμεσα στο δράμα, στη σάτιρα, στο πολιτικό φιλμ και στη φάρσα δίχως να αποφασίζει προς τα πού ελπίζει να κατασταλάξει. Εστω και ημι-αποτυχημένο, το «Walker» διατυμπανίζει περίτρανα το τολμηρό φορμαλιστικά και ιδεολογικά τολμηρό σύμπαν στο οποίο ανήκει. Και περιλαμβάνει ένα από τα καλύτερα σάουντρακ της δεκαετίας του 80, δια χειρός Τζο Στράμερ.

dvd extras
Ηχητικός σχολιασμός από τον σκηνοθέτη και τον σεναριογράφο, πολύ καλό ντοκιμαντέρ από τα γυρίσματα, με αναμνήσεις ενός κομπάρσου της ταινίας, φωτογραφίες και φυλλάδιο με κείμενα αφιερωμένα στο φιλμ. Χωρίς ελληνικούς υπότιτλους.

Λουκάς Κατσίκας

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ