Συμβουλή - Στα 30 δεν έχω ολοκληρώσει

30.10.2012
Ερωτώ θα πρέπει να ντρέπομαι για αυτό; Μήπως είναι κακό κάποια στην ηλικία μου να μην έχει κάνει έρωτα;

Κα Λουκία, συγχαρητήρια για τις συμβουλές σας. Θα ήθελα τη γνώμη σας πάνω σε ένα θέμα που με απασχολεί. Είμαι 30 ετών και δεν έχω κάνει ακόμα ολοκληρωμένη σχέση. Μέχρι στιγμής δεν έχω βρει τον "ιδανικό" άνδρα για να κάνω έρωτα, παρά μόνο περιστασιακές σχέσεις χωρίς τα περαιτέρω. Σας ερωτώ θα πρέπει να ντρέπομαι για αυτό; Μήπως είναι κακό κάποια στην ηλικία μου να μην έχει κάνει έρωτα; Τι θα με συμβουλεύατε να κάνω; Ευχαριστώ πολύ.

Γίνε φίλος της θείας Λουκίας και στο FaceBook

Κοπέλα μου, δεν υπάρχει κανένας λόγος να ντρέπεσαι, αφού δεν έχεις κάνει τίποτα κακό ή ανήθικο, ούτε έχεις βλάψει κάποιον. Μόνο τον εαυτό σου στερείς από τις χαρές του έρωτα κι είναι κρίμα, αλλά ούτε ντροπή, ούτε κακό είναι.

Ίσως το μόνο κακό να είναι ότι όσο περνάει ο καιρός, τόσο πιο δύσκολο θα σου φαίνεται να κάνεις το μεγάλο βήμα και άλλο τόσο θα επικαλείσαι την έλλειψη εμπειρίας σου για να παραμείνεις στην ίδια κατάσταση. Όμως αρκεί να σκεφτείς ότι είναι άδικο απέναντι στον εαυτό σου να συντηρείς αυτόν τον φαύλο κύκλο κι ότι κάποια στιγμή πρέπει να μαζέψεις το κουράγιο σου και να λύσεις τους κόμπους μέσα στην ψυχή σου που σε κρατάνε δέσμια της παρθενίας σου.

Γιατί βέβαια, αν κοιτάξεις με ειλικρίνεια μέσα σου θα δεις ότι δεν μπορεί να ήταν όλοι οι άντρες που γνώρισες τόσο ανάξιοι της προσοχής σου, ούτε κι εσύ τόσο διαφορετική από τις άλλες γυναίκες που να απαξιώνεις κάθε υποψήφιο. Για να στο πω αλλιώς, ο λόγος που δεν έχεις βρει τον ιδανικό άντρα, είναι γιατί δεν υπάρχει ιδανικός άντρας και δεν θα τον βρεις ποτέ, όσο κι αν ψάχνεις. Άλλωστε όλοι, άντρες και γυναίκες έχουμε ατέλειες και δεν υπάρχει τίποτα πιο ανθρώπινο και φυσιολογικό.

Όμως εσύ αυτό φοβάσαι και γι' αυτό δεν επιτρέπεις σε κανέναν να πλησιάσει τα στάνταρ που θεωρείς αναγκαία ώστε να φτάσεις να κάνεις έρωτα και ίσως τελικά να δημιουργήσεις με κάποιον μια ολοκληρωμένη, ισορροπημένη και ικανοποιητική σχέση. Με άλλα λόγια, πιστεύω ότι αυτό που σε κρατάει από το να κάνεις έρωτα είναι ο φόβος της οικειότητας και ο φόβος της απόρριψης.

Γι' αυτό αν θέλεις να κάνεις μια χάρη στον εαυτό σου και να έχεις την ελπίδα να αποκτήσεις κάποια στιγμή έναν σύντροφο στη ζωή, θα πρέπει να βάλεις λίγο νερό στο κρασί σου και να προσπαθήσεις να καταπολεμήσεις του φόβους σου. Κι αν πιστεύεις ότι δεν μπορείς να το κάνεις μόνη σου, ίσως αξίζει τον κόπο να ζητήσεις τη βοήθεια ενός καλού ψυχοθεραπευτή, που έχει τη γνώση και τις ικανότητες να σε οδηγήσει στην συντομότερη έξοδο από τη φυλακή όπου μένεις έγκλειστη τόσα χρόνια αυτοβούλως.