Το σεξ είναι αμαρτία;

05.11.2012
Σε είχα ρωτήσει αν το σεξ κ γενικά οι προγαμιαίες σχέσεις είναι αμαρτία. Το ξέρω πως είναι κουτή η ερώτηση μου αλλά είναι κάτι που τ σκέφτομαι συνέχεια.

Συγχαρητήρια καταρχάς για όλη την στήλη κ γενικά γ την ιστοσελίδα καθώς είναι μια τεράστια βοήθεια γ πολλές κοπέλες κ γυναίκες..! Θεία μου, πριν ένα δύο μήνες σε είχα ρωτήσει αν το σεξ κ γενικά οι προγαμιαίες σχέσεις είναι αμαρτία. Το ξέρω πως είναι κουτή η ερώτηση μου αλλά είναι κάτι που τ σκέφτομαι συνέχεια εμποδίζοντας με συχνά να προχωρήσω ένα βήμα παρακάτω σεξουαλικά. Εχω μεγαλώσει με οικογένεια ηθική κ κοντά στη θρησκεία όπως έκαναν κ εμένα βέβαια. Το πρόβλημα όμως είναι πως είμαι 17 ετών κ τ εχω με κάποιον 22 εδώ κ 2μισυ χρόνια κ δεν έχουμε προχωρήσει. Καθώς σκέφτομαι πως αν κάνω κάτι πριν παντρευτώ θα είμαι αμαρτωλή... Τ αγόρι μου γελάει αλλά σέβεται κ το ότι είμαι ακόμα μικρή αλλά κ παράλληλα τις αρχές που εχω... Απάντησε μου σ παρακαλώ θα πρέπει να αισθάνομαι έτσι; Μήπως είμαι προσκολλημένη σ στερεότυπα; Ή όντως έτσι έχουν τ πράγματα κ θα πρέπει να σεβόμαστε τον εαυτό μας κ το σώμα μας κ απλά γ να δικαιολογήσουμε τις πράξεις μας λέμε πως τ σεξ δεν είναι αμαρτία πριν τ γάμο. Θα περιμένω με ανυπομονησία.

Γίνε φίλος της θείας Λουκίας και στο FaceBook

Αγγελική μου, τα έχεις μπλέξει πολύ τα πράγματα και θα προσπαθήσω να σε βοηθήσω να τα ξεμπλέξεις, χωρίς να είμαι καθόλου σίγουρη ότι θα τα καταφέρω, καθώς σίγουρα έχεις ανατραφεί με πολλές προκαταλήψεις και είναι πολύ δύσκολο να ανατρέψεις τόσα χρόνια αυστηρής αγωγής, απλά διαβάζοντας λίγες γραμμές...
Πρώτα απ' όλα, το να κάνεις ή να μην κάνεις σεξ, από μόνο του δεν έχει καμιά σχέση με τον αυτοσεβασμό σου. Αυτό που έχει άμεση σχέση με τον αυτοσεβασμό σου είναι να κάνεις σεξ όταν το θέλεις πραγματικά και να λαμβάνεις όλα εκείνα τα μέτρα που είναι απαραίτητα για να προστατευτείς από μια ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη, τις ενδεχόμενες μολύνσεις και τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα. Διαφορετικά, αν δεν προστατεύεσαι από αυτές τις καταστάσεις, δηλαδή δεν κάνεις σεξ επειδή το θέλεις (αλλά απλά υποτάσσεσαι στις επιθυμίες του συντρόφου σου) ή αντίθετα, στερείς τον εαυτό σου από το σεξ ενώ το θέλεις, τότε δεν έχεις αυτοσεβασμό, αφού δεν αναγνωρίζεις και δεν ανταποκρίνεσαι στις πραγματικές σου ανάγκες.
Από εκεί και πέρα, ο χαρακτηρισμός του σεξ ως αμαρτωλής πράξης, χάνεται στα βάθη της ανθρώπινης ιστορίας και βασίζεται σε δύο βασικές συνθήκες: την άγνοια και τις περιορισμένες γνώσεις περί ιατρικής και την αντιμετώπιση της γυναίκας ως περιουσιακού στοιχείου.
Βλέπεις, τα στερεότυπα στα οποία αναφέρεσαι, δημιουργήθηκαν, διαδόθηκαν και εξακολουθούν να επικρατούν ως ένα βαθμό, σε μια εποχή που οι άνθρωποι δεν γνώριζαν ακριβώς τον μηχανισμό της σύλληψης, δεν ήξεραν πώς διαδίδονται τα μικρόβια και οι διάφορες ασθένειες και ταυτόχρονα δεν είχαν στη διάθεση τους αξιόπιστες αντισυλληπτικές μεθόδους, ούτε μπορούσαν να καταφύγουν σε αμβλώσεις.
Ταυτόχρονα, εκείνα τα χρόνια οι γυναίκες δεν θεωρούνταν ελεύθεροι άνθρωποι, αλλά ανήκαν είτε στον πατέρα τους, είτε στον σύζυγο τους, είτε στον αδελφό τους, ή στους θείους τους (εφόσον δεν υπήρχε πατέρας ή σύζυγος). Αυτό σημαίνει ότι μια κοπέλα μπορούσε να γίνει αντικείμενο οικονομικής ανταλλαγής ανάμεσα σε δύο οικογένειες, χωρίς να έχει κανένα λόγο η ίδια πάνω στη μοίρα της.
Όμως, όπως συμβαίνει και σήμερα, έτσι και σε εκείνα τα χρόνια, οι νέοι άνθρωποι μόλις έμπαιναν στην εφηβεία αποκτούσαν ερωτικές ορμές και επιθυμίες, κάτι απόλυτα φυσικό που είναι πολύ δύσκολο να εμποδίσεις. Έτσι κι επειδή δεν υπήρχε άλλος τρόπος για να ελεγχθούν οι γεννήσεις, η μετάδοση των ασθενειών και η πατρότητα των παιδιών, δημιουργήθηκε μια πολλή ισχυρή πεποίθηση, ότι το σεξ είναι αμαρτωλό κι ότι απαγορεύεται εκτός γάμου. Μ' αυτόν τον τρόπο, δηλαδή με τον εκφοβισμό και την παραπλάνηση (έστω κι αν γινόταν από άγνοια) κρατιόταν υπό έλεγχο η σεξουαλικότητα, ιδιαίτερα των κοριτσιών που όφειλαν να παραμείνουν παρθένες μέχρι τον γάμο, ώστε να εξασφαλιστεί η πατρότητα των παιδιών και να διατηρηθεί (κατά το δυνατό) η υγεία του συστήματος αναπαραγωγής τους.
Τώρα πια βέβαια όλα αυτά δεν ισχύουν, αφού ξέρουμε ακριβώς πώς να προστατευτούμε από μια ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη ή τα νοσήματα που απειλούν τη γονιμότητα μας και έχουμε το δικαίωμα να επιλέξουμε ακριβώς με ποιον και πότε θέλουμε να αποκτήσουμε οικογένεια.
Βέβαια, αν εσύ θέλεις να εξακολουθείς να πιστεύεις ότι το σεξ είναι αμαρτία και θα σε κάψει ο Θεός αν το κάνεις πριν το γάμο, είναι στη διακριτική σου ευχέρεια. Όμως, η κατανόηση της Ιστορίας και η λογική, λένε άλλα πράγματα.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ