Πρόβλημα συχνότητας σεξ

13.05.2013
Εχουμε επαφές 2-3 φορές μηνιαίως και ίσως και αραιότερα. Δεν σας κρύβω ότι είμαι πολύ στενοχωρημένη και πεσμένη ψυχολογικά λόγω αυτού του γεγονότος.

Ο άντρας μου είναι 47 ετών και εγώ 39 και εδώ και 3 χρόνια δεν έχει πολύ διάθεση για σεξ. Εχουμε επαφές 2-3 φορές μηνιαίως και ίσως και αραιότερα. Εξωσυζυγική σχέση δεν υπάρχει, είμαι σίγουρη, αλλά πού μπορεί να οφείλεται αυτό; Επίσης, όταν έχουμε επαφή, δεν διαρκεί πολύ και ούτε μπορεί να συνεχίσει δεύτερη φορά. Ο ίδιος μου λέει ότι οι ευθύνες της καθημερινότητας και γενικότερα της ζωής μπορεί να κρύβονται πίσω από μία γενικά πεσμένη λίμπιντο, ισχύει κάτι τέτοιο; Στα πρώτα χρόνια της σχέσης και του γάμου μας τα πράγματα δεν ήταν έτσι, οι επαφές μας ήταν σχεδόν καθημερινές και πολύ ικανοποιητικές. Δεν σας κρύβω ότι είμαι πολύ στενοχωρημένη και πεσμένη ψυχολογικά λόγω αυτού του γεγονότος, γνωρίζετε τί θα μπορούσα μήπως να κάνω;

Γίνε φίλος της θείας Λουκίας και στο FaceBook

Μελίνα μου, πράγματι το στρες και η συναισθηματική πίεση μπορούν να περιορίσουν σημαντικά τη διάθεση για σεξ. Μάλιστα, πριν από λίγο καιρό είχαν δημοσιευτεί κάποιες επιστημονικές μελέτες που επιβεβαίωσαν ότι η οικονομική κρίση που περνάμε έχει επηρεάσει αρνητικά και τη σεξουαλική απόδοση μεγάλης μερίδας ελλήνων αντρών. Άρα, αυτός θα μπορούσε όντως να είναι ένας βασικός λόγος που ο σύζυγος σου έχει χάσει το ενδιαφέρον του στο κρεβάτι, σε συνδυασμό ίσως και με την αναμενόμενη κάμψη που παρατηρείται στα ζευγάρια με πολλά χρόνια κοινής συμβίωσης.

Ωστόσο, καθώς ο άντρας σου βρίσκεται και σε ευαίσθητη ηλικία από πλευράς υγείας, καλό θα ήταν να κάνει κι ένα ιατρικό τσεκάπ για να αποκλείσετε το ενδεχόμενο να βρίσκεται στις αρχές κάποιας καρδιαγγειακής πάθησης, από τα πρώτα συμπτώματα των οποίων είναι η κάμψη των σεξουαλικών επιδόσεων. Το ίδιο συμβαίνει και με τον ζαχαρώδη διαβήτη, αλλά και με κάποιες ορμονικές ανωμαλίες. Άλλωστε, αυτά τα ιατρικά προβλήματα συνδέονται επίσης με το άγχος που ως γνωστόν επιβαρύνει τη γενικότερη υγεία μας και αντοχή μας στις ασθένειες.

Ακόμη, αρνητικοί παράγοντες για τη λίμπιντο είναι η αυξημένη κατανάλωση αλκοόλ, η χρήση αντικαταθλιπτικών ή άλλων ψυχοτρόπων φαρμάκων ή ουσιών, αλλά και η κατάχρηση πορνογραφικού υλικού, η οποία μαραζώνει την σεξουαλική ζωή όλο και περισσότερων ζευγαριών στην εποχή μας.

Αφού λοιπόν εξετάσεις και εντοπίσεις πού μπορεί να οφείλεται η αλλαγή συμπεριφοράς του άντρα σου, αυτό που μπορείς να κάνεις μαζί του από πρακτική άποψη είναι να ενισχύσεις τα άμεσα και έμμεσα ερωτικά ερεθίσματα στην καθημερινότητα σας (π.χ. πιο σέξι εμφανίσεις εντός και εκτός κρεβατοκάμαρας, ερωτικά αγγίγματα, μασάζ κ.λπ.), αλλά και να πάρεις κάποιες πρωτοβουλίες για να ανανεώσεις και ίσως να εμπλουτίσεις τη σεξουαλική σας ρουτίνα (π.χ. ερωτικά παιχνίδια ρόλων, βοηθήματα, νέες στάσεις και τεχνικές).

Παράλληλα βέβαια και μέχρι εκείνος ν' αρχίσει ν' ανταποκρίνεται, τίποτα δεν σε εμποδίζει από το να επιδίδεσαι στην αυτοϊκανοποίηση, τουλάχιστον ως ύστατο καταφύγιο όταν σφίγγουν οι... ζέστες. Κατά τα άλλα, δεν μπορείς να κάνεις και πολλά, παρά μόνο υπομονή, μήπως περάσει κάποια στιγμή αυτή η κρίση και συνέλθουμε όλοι, από κάθε άποψη.