Αντρες και ψυχολογια

27.11.2013
Τα τελευταια 2 χρονια ο αντρας μου δεν εχει στυση. Αρνειται να το συζητησει, λεει πως τον πιεζω και δεν ξερω τι να υποθεσω.

Γεια σας θεια Λουκια. Εχω διαβασει ολα τα αρθρα σας. Καθε περιπτωση ειναι διαφορετικη φυσικα. Ομως υπαρχουν καποιοι κανονες (αυτο εχει δειξει η ιστορια μεχρι σημερα τουλαχιστον)! Εχω πολλες ερωτησεις να σας κανω οσο αφορα τους αντρες. Παρολο που ειμαι 47 ετων δεν εχω εμπειριες ερωτικες. Ειμαι παντρεμενη 27 χρονια. Τα τελευταια 2 χρονια ο αντρας μου δεν εχει (μαλλον) στυση. Λεω μαλλον διοτι αρνειται να το συζητησει, λεει πως τον πιεζω και δεν ξερω τι να υποθεσω. Ειμαι σχεδον σιγουρη πως δεν υπαρχει τριτο προσωπο. Οσο φυσικα μπορω να ειμαι. Το θεμα ειναι γιατι δεν μιλανε; Γιατι αφηνουν να νιωθει ο αλλος αποριψη χωρις λογο; Γιατι δεν πανε σε γιατρο; Ειναι φυσιολογικο να περασει τοσος καιρος και να μην τους νοιαζει; Υπαρχουν αντρες που αντεχουν τοσο καιρο; Και μη μου πειτε, οπως εχω διαβασει να αυτοοικανοποιουμαι, διοτι νιωθω χαλια οταν το κανω και κλαιω...

Γίνε φίλος της θείας Λουκίας και στο FaceBook

Τζένη μου, πρώτα απ' όλα σ' ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια και θα προσπαθήσω να μην σε απογοητεύσω. Έπειτα, ομολογώ πως μου θέτεις πολλά ερωτήματα συμπυκνωμένα και θα πρέπει να τα πιάσουμε ένα-ένα.

Πριν απ' οτιδήποτε άλλο, αφού έχουμε αποκλείσει την πιθανότητα της απιστίας, πρέπει να ξέρεις ότι το πρόβλημα που μου περιγράφεις ονομάζεται "ανδρική ανικανότητα" και δεν έχει να κάνει μαζί σου. Φυσικά, καταλαβαίνω ότι πικραίνεσαι, δεδομένου ότι δεν μπορείς να ικανοποιηθείς σεξουαλικά από τον άντρα σου, αλλά το γεγονός ότι δεν σε ικανοποιεί είναι πάνω από τις δυνάμεις του κι όπως θα δεις διαβάζοντας παρακάτω, είναι το λιγότερο στην όλη υπόθεση.

Τώρα, το γεγονός ότι αρνείται πρώτον να παραδεχτεί και δεύτερον να κάνει κάτι για το πρόβλημα του, οφείλεται αφενός στο ότι φοβάται πως δεν θα μπορέσει να το ξεπεράσει και αφετέρου ότι νιώθει την κατάσταση σαν μια μεγάλη προσωπική ήττα, αφού –όπως στους περισσότερους άντρες- η αίσθηση του ανδρισμού τους είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την ικανότητα της στύσης τους. Έτσι, προτιμά να αγνοεί το όλο θέμα, να κάνει πως δεν υπάρχει, ελπίζοντας ότι ίσως κάποια μέρα ξεπεραστεί από μόνο του, όπως εμφανίστηκε. Άλλωστε, ως γνωστόν ο μέσος όρος των αντρών απεχθάνεται τους γιατρούς και βλέπει με τρόμο το ενδεχόμενο να πέσει στην ανάγκη τους.

Αυτά ως προς τη συμπεριφορά του, η οποία σίγουρα έχει άμεσες επιπτώσεις στη ζωή σου, αλλά όπως καταλαβαίνεις δεν απευθύνεται σε εσένα ως γυναίκα του, αλλά στον ίδιο του τον εαυτό και τους ενδόμυχους φόβους του.

Τα καλά νέα μέχρι εδώ είναι ότι δεν μιλάμε για ένα πρόβλημα που αφορά στη σχέση σας. Τα κακά νέα είναι ότι μιλάμε για ένα πρόβλημα που πιθανότατα κρύβει σοβαρά προβλήματα υγείας, τα οποία θα πρέπει οπωσδήποτε να αντιμετωπιστούν γιατί μπορεί να φέρουν ολέθριες συνέπειες.

Βλέπεις, η ανδρική ανικανότητα χοντρικά οφείλεται είτε στην ψυχολογία, είτε σε κάποιο οργανικό πρόβλημα, δύο παράγοντες που μπορεί να λειτουργούν ανεξάρτητα ή και σε συνδυασμό. Δηλαδή, μπορεί ένας άντρας να αντιμετωπίζει σεξουαλικό πρόβλημα εξαιτίας του αυξημένου άγχους, αλλά μπορεί και το αυξημένο άγχος –ή η ηλικία του- να του έχει δημιουργήσει πρόβλημα υγείας, το οποίο οδηγεί σε απώλεια στύσης.

Η διάκριση ανάμεσα στις δύο περιπτώσεις δεν είναι πάντα εύκολη, αλλά ένα κρίσιμο σημάδι είναι η ύπαρξη της πρωινής στύσης (όταν ξυπνάνε το πρωί πριν πάνε τουαλέτα) η οποία δείχνει ότι από μηχανική άποψη το σύστημα λειτουργεί εντάξει, οπότε οι υποψίες βαραίνουν περισσότερο τον ψυχολογικό τομέα. Αν λοιπόν μπορείς να διαπιστώσεις –όσο γίνεται διακριτικά- κατά πόσο ο άντρας σου έχει πρωινές στύσεις και τι ποιότητας είναι αυτές από πλευράς σκληρότητας, θα πάρεις μια ιδέα για γενικότερη κατάσταση της υγείας του.

Από εκεί και πέρα, αν καταλήξεις ότι πρόβλημα είναι μάλλον ψυχολογικό –δηλαδή έχει κανονική, σκληρή πρωινή στύση, αλλά όχι στη διάρκεια της ημέρας- θα πρέπει να τον ενθαρρύνεις να σου ανοιχτεί περισσότερο για τα συναισθήματα του αυτόν τον καιρό, καθώς είναι πιθανό να περνάει μια φάση κατάθλιψης και να χρειάζεται ψυχολογική υποστήριξη.

Αν πάλι έχεις οποιαδήποτε αμφιβολία για το κατά πόσο είναι ικανός να έρθει σε στύση, το καλύτερο θα ήταν να τον παροτρύνεις να συμβουλευτεί αρχικά έναν γενικό παθολόγο γιατί το πρόβλημα μπορεί να κρύβει διαφορετικά οργανικά προβλήματα με την καρδιά, την κυκλοφορία του αίματος, τον θυρεοειδή αδένα ή την υπόφυση τα οποία δεν έχουν δώσει ακόμη σοβαρότερα συμπτώματα, αλλά αργά ή γρήγορα θα δώσουν και τότε μπορεί να είναι πολύ αργά.

Συνοψίζοντας θα σου πω ότι θα πρέπει να ξεχάσεις για λίγο το θέμα της ερωτικής σου ικανοποίησης και να συγκεντρωθείς στο πώς θα πείσεις τον άντρα σου να πάει να εξεταστεί. Άλλωστε, τολμώ να υποθέσω ότι βρίσκεται σε μια ευαίσθητη ηλικία όπου τα εγκεφαλικά και οι καρδιακές προσβολές κάνουν θραύση και είναι τουλάχιστον ανόητο να αγνοήσει αυτά τα πρώιμα σημάδια που θα του δώσουν την ευκαιρία όχι απλά να ξανανιώσει ερωτική ικανοποίηση, αλλά να σώσει την ίδια του τη ζωή.

Όσο για το "πώς αντέχει", αντέχει, γιατί "πνεύμα είναι μεν πρόθυμο, η σαρξ δε, ασθενής". Δηλαδή, απλά δεν έχει ορέξεις για να το πούμε κομψά. Όμως όλα μπορεί να φτιάξουν και πάλι με την κατάλληλη αντιμετώπιση κι αυτό είναι το σοβαρότερο που πρέπει να καταλάβετε κι εσύ και -κυρίως- εκείνος.

*Αν έχεις περισσότερες απορίες για την ανδρική ανικανότητα και χρειάζεσαι υποστήριξη για να πείσεις τον άντρα σου να συνεργαστεί μπορείς να απευθυνθείς στην ανοιχτή γραμμή επικοινωνίας του Ελληνικού Σεξολογικού Ινστιτούτου: 210 7233102, από Δευτέρα έως Παρασκευή, 10 πμ – 3 μμ.