Το τέρας μέσα μου

11.12.2013
Έχω συμπεράνει ότι πάσχω από κατάθλιψη: έντονη μελαγχολία, οξυθυμία, ευσυγκινησία και πολλές άσχημες σκέψεις θανάτου. Συνεχώς το μυαλό μου τρέχει πάνω σε αυτό το θέμα...

Θεία Λουκία, αποφασίζω να σου γράψω για ένα θέμα που δυστυχώς είναι πολύ «της μόδας» τελευταία. Είμαι 25 ετών. Με βάση τα συμπτώματα που έχω και ψάχνοντας το έχω συμπεράνει ότι πάσχω από κατάθλιψη. Έντονη μελαγχολία, οξυθυμία, ευσυγκινησία και πολλές άσχημες σκέψεις θανάτου. Συνεχώς το μυαλό μου τρέχει πάνω σε αυτό το θέμα. Έχω μιλήσει στα πιο κοντινά μου άτομα: Η μητέρα μου το αποδίδει σε κακό μάτι (!), ο σύντροφός μου με ειρωνεύεται και μου λέει «ακόμα;» και η κολλητή μου παραξενεύεται που μια μορφωμένη κοπέλα σαν εμένα τολμά και σκέφτεται έτσι. Όμως, η κατάθλιψη δεν κάνει διακρίσεις νομίζω. Πιάνω τον εαυτό μου να μην ενδιαφέρομαι αν αρρωστήσω ή να πάθω κάτι, φοβάμαι πλέον να φροντίσω τον εαυτό μου (βάψιμο, ωραία ρούχα κτλ) ή να βγω ως αργά έξω, γιατί οι γονείς μου με κατακρίνουν, όπως και για άλλες επιλογές μου (επαγγελματικές και προσωπικές). Βέβαια, λόγω έλλειψης χρημάτων δεν μπορώ να απευθυνθώ σε ψυχολόγο. Είναι όλα αυτά κατάθλιψη; Ή απορρέουν από τον περίγυρο μου; Πώς μπορώ πρακτικά να το αντιμετωπίσω; Ευχαριστώ.

Γίνε φίλος της θείας Λουκίας και στο FaceBook

Περσεφόνη μου, όντως η κατάθλιψη δεν κάνει διακρίσεις και είναι κάτι που μπορεί να βιώσει κάποια στιγμή στη ζωή του κάθε άνθρωπος, ανεξαρτήτως ευφυίας, μορφώσεως, κοινωνικής τάξης ή εισοδήματος. Βλέπεις, η κατάθλιψη συνήθως έχει να κάνει με τον θυμό που έχουμε συσσωρεύσει μέσα μας εξαιτίας διαφόρων καταστάσεων, έναν θυμό που μπορεί να μην νιώθουμε καν ότι κρύβουμε στην ψυχή μας κι ο οποίος στρέφεται ενάντια στον εαυτό μας για να βρει διέξοδο.

Φυσικά, δεν είμαι ειδική και δεν μπορώ να επιβεβαιώσω αν πάσχεις πραγματικά από κατάθλιψη, αλλά καθώς υποψιάζεσαι κάτι τέτοιο -και δεν έχεις άδικο- αλλά δεν έχεις χρήματα, σου συστήνω να επικοινωνήσεις με κάποια από τις γραμμές ψυχολογικής υποστήριξης που λειτουργούν ακριβώς για περιπτώσεις όπως η δική σου.

Συγκεκριμένα για την κατάθλιψη υπάρχει η Γραμμή Βοήθειας για την Κατάθλιψη 1034 που λειτουργεί (από Δευτέρα ως Παρασκευή, 9 πμ- 6 μμ) υπό την αιγίδα του Ερευνητικού Πανεπιστημιακού Ινστιτούτου Ψυχικής Υγιεινής και στελεχώνεται από επαγγελματίες ψυχικής υγείας, οι οποίοι ακόμα κι αν δεν μπορούν να σε στηρίξουν πλήρως, θα μπορέσουν να εκτιμήσουν την κατάσταση, να σου προσφέρουν πολύτιμες πληροφορίες και συμβουλές κι αν χρειαστεί να σε παραπέμψουν σε αρμόδιες δημόσιες υπηρεσίες.

Επίσης, σου αναφέρω τη Γραμμή Παρέμβασης για την Αυτοκτονία της μη κερδοσκοπικής εταιρείας Κλίμακα, η οποία δεν απευθύνεται μόνο σε υποψήφιους αυτόχειρες, αλλά και σε κάθε άνθρωπο που κάνει σκοτεινές σκέψεις και έχει ανάγκη να τις μοιραστεί και να βρει στήριξη. Η Γραμμή Παρέμβασης (τηλ. 1018 ή email: [email protected] ) απαντά όλο το 24ωρο, επτά μέρες την εβδομάδα και στελεχώνεται από ψυχολόγους και ψυχιάτρους, οι οποίοι επίσης είναι σε θέση να σου προσφέρουν τις κατευθύνσεις που χρειάζεσαι.

Και στις δύο περιπτώσεις, οι κλήσεις είναι εμπιστευτικές, δεν καταγράφονται και δεν απαιτούν τα στοιχεία της ταυτότητας σου. Ελπίζω να τις χρησιμοποιήσεις και τότε θα καταλάβεις ότι μπορεί να περνάς μια δύσκολη φάση, αλλά δεν είσαι μόνη σου και οι λύσεις μπορούν να βρεθούν όταν ψάχνεις στο σωστό σημείο.

Καλή δύναμη!