Πρόβλημα με την αδερφή μου

24.10.2014
Η αδελφή μου εξακολουθούσε να τον βρίζει και να μου λέει οτι θέλει να με προστατέψει, για να μη πληγωθώ κι οτι αν ήταν εντάξει παιδί, θα είχε κάνει κάτι μαζί του.

Αγαπημένη μου θεία Λουκία,γειά σας! Συγχαρητήρια για τη στήλη σας και για τις πολύτιμες συμβουλές που μας δίνετε. Θα ήθελα τη βοήθειά σας σ'ενα θέμα πολύ σημαντικό. 'Εχω σοβαρό πρόβλημα με την μικρότερη αδερφή μου, η οποία δε μου μιλάει. Έχω επιστρέψει εδώ κι ένα μήνα στη πόλη όπου σπουδάζω κι εκείνη μένει με τους γονείς μας κι εργάζεται στην οικογενειακή μας επιχείρηση. Όλο το καλοκαίρι ήμασταν μαζί, δουλεύαμε μαζί και την υποστήριζα ψυχολογικά, επειδή μόλις είχε χωρίσει από μια σχέση την οποία μάλιστα είχε επισημοποιήσει πολύ σύντομα και παρά τις αντιρρήσεις των γονιών μας. Οφείλω να σας πώ οτι δεν ήταν η πρώτη φορα που χωρίζει από αρραβώνα. Είχε συμβεί άλλη μία φορά να φύγει από το σπίτι στα 18 της (τώρα είναι 21) και να θελήσει να αρραβωνιαστεί και να συζησει μ'ένα παιδί που γνώριζε μόλις 3 μήνες. Ολη η οικογένεια είχε αναστατωθεί, αλλά παρ'ολα αυτα τη στηριξαμε και τις δυο φορές στις επιλογές της. Αυτό το καλοκαίρι σε μία βόλτα που είχαμε πάει με την αδελφή μου και τον αδελφό μου συναντήσαμε για λιγο κάποιο παιδί,το οποίο γνώριζαν τα αδέλφια μου! Δεν είχε τύχει μέχρι τότε να τον συναντήσω, επειδή λείπω χρόνια. Εκείνος την επόμενη μέρα, εκδήλωσε το ενδιαφέρον του ρωτώντας τον αδελφό μου για ΄μενα διάφορα πράγματα. Η αλήθεια είναι πως κι εμένα μου άρεσε απ'τη πρώτη στίγμη! Οταν ρώτησα τα αδέλφια μου γι'αυτόν, η αδελφή μου αρχισε να τον κατηγορεί και να μου αραδιάζει διάφορες ασχημες φήμες που τον ακολουθούν. Ο αδελφός μου απ' την άλλη, μου είπε οτι δεν έχει ακούσει τίποτα απ'όλα αυτα και με παρότρυνε να τον γνωρίσω για να το διαπιστώσω και μόνη μου. Η αδελφή μου εξακολουθούσε να τον βρίζει και να μου λέει οτι θέλει να με προστατέψει,για να μη πληγωθώ κι οτι αν ήταν εντάξει παιδί, τόσο καιρό που τον ξέρει θα είχε κάνει κάτι μαζί του αυτή, μιας κι είναι πολύ ωραίος. Της είπα οτι απλώς θέλω να τον γνωρίσω, αφού μου αρεσε κι εκείνη από τότε δε μου μιλάει, με αγνοεί σα να μην υπάρχω. Τελικά δεν έτυχε να γνωριστούμε με το παίδι, επειδή η συνάντηση είχε γίνει προς το τέλος των διακοπών μου και δε προλάβαμε. Όποτε την παίρνω τηλέφωνο δεν απαντάει, ούτε στα μηνύματα μου! Μια φορά απάντησε, με έβρισε και μου είπε οτι δε θέλει μαζί μου επαφές. Μαθαίνω νέα της από τη μαμά μου κι απ'τον αδελφό μου. Ήμασταν πολύ δεμένες και με έχει πληγώσει πολύ αυτή η στάση της. Δε ξέρω τι να κάνω.

Γίνε φίλος της θείας Λουκίας και στο FaceBook

Κοριτσάκι μου, νομίζω ότι δεν αξίζει ν' ασχοληθείς περισσότερο με την αδελφή σου. Απ' αυτό που σου είπε ότι "θα είχε κάνει κάτι μαζί του, επειδή είναι πολύ ωραίος" μπορείς εύκολα να καταλάβεις ότι της αρέσει κι εκείνης αλλά έχει φάει πόρτα και σε ζηλεύει γιατί δεν θα της άρεσε καθόλου να προχωρήσεις εσύ μαζί του ενώ εκείνη δεν τα κατάφερε. Δηλαδή είναι ξεκάθαρο ότι σε βλέπει ανταγωνιστικά -ίσως και γιατί εκείνη δεν σπουδάζει όπως εσύ- και καθώς είναι παρορμητική, όπως αποδεικνύουν οι δύο χαλασμένοι αρραβώνες της, απλά σου κρατάει μούτρα για να σε "τιμωρήσει".

Σίγουρα είναι δυσάρεστη αυτή η κατάσταση, αλλά δεν αξίζει να την ξεσυνερίζεσαι και να σκας για το συγκεκριμένο θέμα. Αν είναι να στεναχωριέσαι για κάτι όμως, είναι το γεγονός πως η αδελφή σου βάζει τον εαυτό της πάνω απ' όλους, θέλει να περνάει πάντα το δικό της, βλέπει τις σχέσεις εντελώς επιφανειακά και δεν μπορεί να συνδεθεί βαθύτερα με τους άλλους. Άλλωστε, πιθανότατα εκεί να βρίσκεται η αιτία που δεν μπορεί να στεριώσει σε μια σχέση, ενώ θα το ήθελε τόσο απελπισμένα.

Βέβαια, όσο κι αν στεναχωρηθείς από αυτές τις διαπιστώσεις, δεν γίνεται να της αλλάξεις τον χαρακτήρα ή τα μυαλά της. Το μόνο που μπορείς να κάνεις είναι να δείξεις κατανόηση για την προβληματική της συμπεριφορά, χωρίς όμως να αρνηθείς τα δικά σου θέλω μόνο και μόνο για μην μουτρώσει. Αν εκείνη προτιμάει να είναι μίζερη και να αποξενώνεται από τα μέλη της οικογένειας της είναι δική επιλογή και δική της ευθύνη.