Ταμπόν & παρθενικός υμένας

11.11.2014
Eαν χρησιμοποιησω ταμπον θα σπασω τον παρθενικο υμενα;

Γεια σας θεια Λουκια . Με την στηλη σου βοηθας πολυ κοσμο και σε ευχαριστουμε πολυ. Με την σειρα μου θα ηθελα να θεσω μια ερωτηση. Ειμαι 13 χρονων και μολις μου ηρθε περιοδος. Θα ηθελα να μαθω εαν χρησιμοποιησω ταμπον θα σπασω τον παρθενικο υμενα; Ρωτησα πολλες φιλες μου και μου ειπαν πως δεν πρεπει να το χρησιμοποιησω πριν κανω ερωτα. Και επισης θα ηθελα να μαθω ποσες πιθανοτητες εχει να σπασει. Ευχαριστω πολυ για την βοηθεια σου.

Γίνε φίλος της θείας Λουκίας και στο FaceBook

Μάρω μου, όντως υπάρχει πιθανότητα να υποχωρήσει ο παρθενικός υμένας με τη χρήση ταμπόν. Όμως, κανείς δεν μπορεί να σου πει πόσες πιθανότητες υπάρχουν, αφού όλα εξαρτώνται από τη σύσταση, την ελαστικότητα και το σχήμα του παρθενικού υμένα, κάτι για το οποίο δεν υπάρχουν στατιστικές και που δεν μπορείς να ξέρεις προκαταβολικά.

Άρα, αν νιώθεις ότι ο παρθενικός σου υμένας είναι κάτι πολύ σημαντικό για σένα -βλέπεις, δεν είναι για όλες τις κοπέλες- καλύτερα να περιοριστείς στις σερβιέτες και ν' αφήσεις τα ταμπόν γι' αργότερα.

Αν πάλι δεν σε ενδιαφέρει και πάρα πολύ το θέμα και δίνεις προτεραιότητα στην πρακτική πλευρά της υγιεινής της περιόδου, θα μπορούσες να το ρισκάρεις, δοκιμάζοντας να χρησιμοποιήσεις το μικρότερο μέγεθος που υπάρχει (mini ή lite) μια μέρα που θα έχεις έντονη ροή.

Αν δεις ότι δυσκολεύεσαι, ότι δηλαδή το ταμπόν δεν γλιστράει με άνεση στη θέση του, σημαίνει ότι ο παρθενικός σου υμένας δεν είναι και πολύ ελαστικός και μπορεί να υποχωρήσει, οπότε καλύτερα να το αφήσεις χωρίς να το ζορίσεις περισσότερο. Αν όμως δεις ότι το ταμπόν γλιστράει με άνεση στο βάθος του κόλπου όπως περιγράφουν οι οδηγίες, χωρίς να νιώθεις καμιά πίεση ή ενόχληση κατά την εισαγωγή, τότε θα μπορούσες να το υιοθετήσεις, χωρίς να προκαλέσεις ρήξη του παρθενικού σου υμένα.