Κακοσμια στόματος

16.11.2014
Έχω έντονη άσχημη μυρωδιά στο στόμα ή τέλος πάντων γεύση, ακόμα κ οταν πλένω τα δόντια μου.

Θεία μου το πρόβλημα μου δεν ειναι τόσο σημαντικό αλλά θα εκτιμούσα πολύ την απάντηση σου. Λοιπόν έχω ή νιώθω οτι έχω έντονη άσχημη μυρωδιά στο στόμα ή τέλος πάντων γεύση! Ακόμα κ οταν πλένω τα δόντια μου παραμένει το ίδιο μερικές φορές νιώθω κ χειρότερα. Τι μπορω να κάνω; Φταίω εγω σε κάτι;

Γίνε φίλος της θείας Λουκίας και στο FaceBook

Αριάδνη μου, εφόσον εξασφαλίσουμε ότι φροντίζεις σχολαστικά την στοματική υγιεινή σου (καθημερινό βούρτσισμα και μεσοδοντικό νήμα), υπάρχουν τρεις βασικοί λόγοι που μπορούν να σου προκαλούν κακοσμία στην αναπνοή: οδοντιατρικά προβλήματα, προβλήματα με την πέψη και αναπνευστικά προβλήματα.
Πρώτα απ' όλα λοιπόν, πρέπει να κάνεις οπωσδήποτε μια επίσκεψη στον οδοντίατρο για να αποκλείσεις το ενδεχόμενο να πάσχεις από τερηδόνα και να χρειάζεσαι κάποιο σφράγισμα, ή από ουλίτιδα και να χρειάζεσαι επειγόντως επαγγελματικό καθαρισμό.

Έπειτα πρέπει να σκεφτείς μήπως η κακοσμία προέρχεται από κάποιες τροφές που καταναλώνεις και να φροντίσεις να τις περιορίσεις (όπως το ωμό σκόρδο, ή μεγάλες ποσότητες συμπληρωμάτων διατροφής). Επίσης, η κακοσμία σχετίζεται με την δυσκοιλιότητα αλλά και με τις μεγάλες περιόδους νηστείας, οπότε αν υποψιάζεσαι κάτι τέτοιο, φρόντισε να ρυθμίσεις το θέμα της τουαλέτας και να μην μένεις για μεγάλα διαστήματα με άδειο στομάχι.

Ως προς τα αναπνευστικά προβλήματα, να ξέρεις ότι η αναπνοή γίνεται πιο βαριά όταν φράζουν οι αεραγωγοί εξαιτίας π.χ. ενός κρυολογήματος, κάποιας ιγμορίτιδας ή κάποιας αλλεργίας, αλλά αν υποθέσουμε ότι πάσχεις από κάτι τέτοιο φαντάζομαι ότι ήδη το ξέρεις και το φροντίζεις.

Τέλος, οφείλω να σου πω πως υπάρχουν διάφορες παθολογικές καταστάσεις, όπως ο ζαχαρώδης διαβήτης και τα προβλήματα με τη λειτουργία των νεφρών που έχουν ανάμεσα στα συμπτώματα τους την κακοσμία του στόματος κι αυτό σημαίνει ότι ένα ιατρικό τσέκαπ με την καθοδήγηση του γιατρού σου μπορεί να αποδειχτεί σωτήριο.

Όμως, πριν αρχίσεις ν' ανησυχείς άδικα φρόντισε να αποκλείσεις τις άλλες αιτίες που είπαμε και στη συνέχεια, αν το πρόβλημα σου δεν λυθεί, τότε να απευθυνθείς σε παθολόγο.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ