Τίνος είναι το παιδί;

28.11.2014
Δεν ειμαι 100 % σιγουρη για το ποιος ειναι ο πατερας και γιατί δεν εδρασε το χαπι;

Θα ηθελα να σας ρωτησω και ενα αλλο θεμα που με απασχολει... Πλεον ειμαι εγκυος στην 14 εβδομαδα. Ο γιατρος μου βρηκε με τον υπερηχο οτι η συλληψη εγινε στις 1 σεπτεμβριου +-2 μερες. Το θεμα ειναι οτι στις 24 Αυγουστου ειχα μια ελευθερη επαφη με τον πρωην μου και στις 1 Σεπτεμβριου ελευθερη επαφη με τον νυν μου. Ο κυκλος μου ειναι συνηθως 28-30 ημερες ποτέ λιγοτερες απο 28. Στο κινητο μου εχω σημειωση οτι ειχα περιοδο 18 αυγουστου (βεβαια δεν ειμαι καθολου σιγουρη γιατι συνηθως το σημειωνα οποτε το θυμομουν) στις 2 Σεπτεμβριου πηρα το χαπι της επομενης μερας (ellaOne) και στις 15 Σεπτεμβριου ακριβως μετα απο 28 μερες (συμφωνα με την ημερομηνια που ειχα σημειωσει οτι ειχα περιοδο) ειχα κανονικα περιοδο 7 μερες οπως παντα οποτε υπεθεσα οτι δεν ειμαι εγκυος. Το χαπι ομως γιατι δεν εδρασε; Μηπως ημουν ηδη εγκυος; Αλλα αν η ωορηξια μου ειχε γινει ας πουμε γυρω στις 28 δεν θα το εβλεπε ο γιατρος μου με τον υπερηχο; Να σημειωσω οτι μετα που πηρα το χαπι το βραδυ πηγα στο νοσοκομειο με πονο χαμηλα στην κοιλια... Στις 3 Σεπτεμβριου μου εκαναν υπερηχο (ενδοκολπικο) και β' χοριακη το αποτελεσμα της β ' ηταν <0,1 και υπερηχογραφικα ο γιατρος μου βρηκε απλα υγρο στην μια σαλπιγγα και μου ειπε οτι μαλλον ο πονος ηταν λογω της ωορρηξιας αλλα μου εδωσε και αντιβιωση. Το προβλημα ειναι οτι δεν ειμαι 100 % σιγουρη για το ποιος ειναι ο πατερας. Αν εχετε την καλοσυνη απαντηστε αυτη τη φορα!

Γίνε φίλος της θείας Λουκίας και στο FaceBook

Έλενα μου, με βάση τις ημερομηνίες που παραθέτεις το παιδί είναι του νυν σου χωρίς καμιά αμφιβολία. Και σου εξηγώ αμέσως πώς είμαι τόσο σίγουρη: εφόσον ο κύκλος σου είναι πάντα από 28 ημέρες και πάνω, το νωρίτερο που μπορείς να έχεις ωορρηξία είναι στην 14η μέρα, δηλαδή για τον επίμαχο μήνα, στις 31 Αυγούστου. Εσύ είχες κάνει έρωτα με τον πρώην σου στην 7η μέρα του κύκλου σου, οπότε δεν υπάρχει καμιά απολύτως πιθανότητα να είναι εκείνος ο πατέρας κι αυτό γιατί κανονικά το αντρικό σπέρμα παραμένει ενεργό μέσα στον γυναικείο οργανισμό για 3 μέρες κατά μέσο όρο, με ανώτατο-ανώτατο όριο τις 5 μέρες (κάτι ιδιαίτερα σπάνιο ωστόσο).

Έστω όμως ότι ο πρώην σου έχει πολύ νταβραντισμένο σπέρμα που επιβιώνει ολόκληρες πέντε μέρες. Υπολογίζουμε λοιπόν: 7+5=12, συνεπώς το σπέρμα του πρώην σου είχε απενεργοποιηθεί με βεβαιότητα 100% την 14η ημέρα που υποθέτουμε ότι είχες ωορρηξία (31/8) και έτσι δεν πρόλαβε ποτέ να συναντηθεί με το ωάριο σου.

Επιπλέον, ακριβώς επειδή το χάπι της επόμενης μέρας δεν έδρασε, υπάρχουν ενισχυμένες πιθανότητες να είχες ωορρηξία λίγο πιο μετά, δηλαδή την ημέρα που βγάζει το υπερηχογράφημα της εγκυμοσύνης (1-2 Σεπτεμβρίου). Άλλωστε, τότε ήταν που παρουσίασες τους πόνους χαμηλά και μετά τις εξετάσεις που έκανες ο γιατρός σού τους είχε αιτιολογήσει ως πόνους ωορρηξίας, αφού είχε δει στο υπερηχογράφημα της 3ης Σεπτεμβρίου ότι το ωάριο είχε απελευθερωθεί.

Τώρα, ως προς το γιατί δεν έδρασε το χάπι της επόμενης μέρας η απάντηση είναι πολύ απλή: γιατί άργησες να το πάρεις -γι' αυτό λέμε και ξαναλέμε ότι όταν θέλουμε να αποτρέψουμε μια απρογραμμάτιστη εγκυμοσύνη θα πρέπει πάντα να έχουμε ένα τέτοιο χάπι πρόχειρο στο σπίτι και να το πάρουμε όσο το συντομότερο δυνατόν κοντά στην ύποπτη επαφή. Τα πάντα παίζονται στο περιθώριο ωρών, ιδιαίτερα όταν είμαστε κοντά στις ημέρες ωορρηξίας.

Βλέπεις, το χάπι της επόμενης μέρας δεν μπορεί να σταματήσει μια εγκυμοσύνη που βρίσκεται σε εξέλιξη. Το μόνο που μπορεί να κάνει όταν ληφθεί εγκαίρως είναι να προλάβει την εγκυμοσύνη λειτουργώντας με δύο τρόπους ταυτόχρονα: α) παρεμποδίζει την ωορρηξία και β) καταστρέφει το "έδαφος" όπου κατασκηνώνει το έμβρυο μέσα στη μήτρα προκαλώντας νωρίτερα ή αργότερα την περίοδο. Με λίγα λόγια το χάπι της επόμενης μέρας προσπαθεί να απορρυθμίσει τον μηχανισμό της σύλληψης και της εγκατάστασης του εμβρύου στη μήτρα.

Όμως, στην περίπτωση σου λόγω της καθυστερημένης λήψης του χαπιού, τίποτα από αυτά δεν συνέβη καθώς: α) η ωορρηξία και η γονιμοποίηση του ωαρίου είχαν ήδη γίνει όταν το πήρες, β) η καταστροφή του εδάφους της μήτρας δεν απέδωσε καθώς ναι μεν σου ήρθε περίοδος, αλλά το έμβρυο βρισκόταν ακόμη στη σάλπιγγα, ή μόλις είχε "κατασκηνώσει" μέσα στη μήτρα την ώρα που ξεκινούσε η περίοδος κι έτσι η εγκυμοσύνη σου δεν επηρεάστηκε από αυτή την εξέλιξη.

Αυτό το τελευταίο είναι μεν εξαιρετικά σπάνιο, αλλά είναι πιθανό: κανονικά, το γονιμοποιημένο ωάριο χρειάζεται συνήθως 6-10 μέρες για να ταξιδέψει από τη σάλπιγγα μέχρι τη μήτρα και να εγκατασταθεί εκεί, οπότε και έχουμε καθυστέρηση. Όμως κάποιες φορές, η εγκατάσταση του γονιμοποιημένου ωαρίου μπορεί να πάρει λίγες μέρες παραπάνω κι αν συμβεί αυτό ταυτόχρονα με την ώρα που ο οργανισμός σου έχει ήδη δώσει εντολή να ξεκινήσει η περίοδος, τότε έχουμε εγκυμοσύνη με περίοδο. Πρόκειται βέβαια για μια εξαιρετική σύμπτωση που σπάνια συμβαίνει, καθώς όλα παίζονται και πάλι σε περιθώριο λίγων ωρών, ή και λίγων λεπτών ίσως.

Κοντολογίς Έλενα μου, μην το ψάχνεις περαιτέρω: αυτό το μωράκι είναι του νυν σου και είναι αποφασισμένο να έρθει στη ζωή, σ' αρέσει δεν σ' αρέσει. Καλύτερα λοιπόν να το πάρεις απόφαση και να το αποδεχτείς, φροντίζοντας όλες αυτές οι συμπτώσεις να αποδειχτούν τυχερές πρώτα απ' όλα για το ίδιο το μωράκι κι έπειτα για εσένα και τον σύντροφο σου.
Αφού οι δυνάμεις του σύμπαντος αποφάσισαν για λογαριασμό σου, εσύ οφείλεις να υποκληθείς στο μεγαλείο τους και να υπηρετήσεις την απόφαση τους με ακούραστο στήριγμα την πίστη σου. Τα θερμά μου συγχαρητήρια και καλή δύναμη!