Κρεμες προσώπου και ηλικία

02.12.2014
Η αισθητικός μου όμως λέει πως πρέπει να χρησιμοποιώ κρέμα ματιών, νύχτας, serum και τετοια. Ειναι λογικό στα 20 μου να τα κάνω όλα αυτά;

Γειά σου Θεία Λουκία. Συγχαρητήρια για την καταπληκτική σου δουλειά!
Το θέμα μου δεν είναι σοβαρό απλά έχω απορία σχετικά με τη χρήση κρεμών σώματος, προσώπου!
Είμαι 20. Χρειάζεται να βάζω κρεμες για παράδειγμα ματιών η νύχτας; Ρώτησα τη δερματολόγο μου και μου είπε πως είμαι αρκετά μικρή για όλα αυτά και πως απλό πλύσιμο με σαπουνι πρωί βράδυ, ενυδατική και αντηλιακή κυρίως τους μήνες του καλοκαιριού και πιλινγκ αρκούν. Όπως και για το σώμα κάποια ενυδατική.
Η αισθητικός μου όμως λέει πως πρέπει να χρησιμοποιώ κρέμα ματιών, νύχτας, serum και τετοια. Ειναι λογικό στα 20 μου να τα κάνω όλα αυτά; ΟΚ να ημουν 30 40 ναι. Άσε που δεν έχω και τα χρήματα για όλες αυτές τις κρέμες και φυσικά δε βρίσκω το λόγο να τις βάλω. Η αισθητικός μου όμως επιμένει...

Γίνε φίλος της θείας Λουκίας και στο FaceBook

Παρασκευή μου, σ' ευχαριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια και θα προσπαθήσω να μην σε απογοητεύσω με την απάντηση μου. Άλλωστε πιστεύω ότι έχεις δίκιο να μην βρίσκεις τον λόγο για να χρησιμοποιείς όλα αυτά τα προϊόντα στην ηλικία που βρίσκεσαι και θα συμφωνήσω απόλυτα με τη δερματολόγο σου.

Βέβαια, το κριτήριο για το ποια και πόσα προϊόντα περιποίησης χρειαζόμαστε πραγματικά δεν περιορίζεται στην ηλικία μας. Εξίσου σημαντικοί παράγοντες είναι η ποιότητα της επιδερμίδας μας (όπως το πόσο ξηρή ή λιπαρή είναι και σε ποια σημεία, το πόσο ανθεκτική ή ευαίσθητη κ.λπ.), οι συνθήκες του περιβάλλοντος αλλά και ο τρόπος ζωή μας σε κάθε συγκεκριμένη φάση.

Αν για παράδειγμα ζεις στο κέντρο μιας πόλης γεμάτης καυσαέριο και κυκλοφορείς όλη μέρα στους δρόμους μπορεί να νιώθεις συχνά την ανάγκη για τακτικότερο ή βαθύτερο καθαρισμό, σε σχέση με όταν βρίσκεσαι στην εξοχή και στον καθαρό αέρα. Αντίστοιχα, αν ξενυχτήσεις πολλά βράδια στη σειρά και ταυτόχρονα χρησιμοποιείς πλήρες μακιγιάζ, μπορεί να νιώθεις την ανάγκη για περισσότερη ενυδάτωση σε σύγκριση με τις ημέρες που περνάς μέσα στο σπίτι χουχουλιάζοντας με καθαρό πρόσωπο.

Σε κάθε περίπτωση και σε κάθε ηλικία, ο καλύτερο οδηγός είναι η αίσθηση που σου αφήνει το δέρμα σου μετά από τον καθημερινό καθαρισμό: αν νιώθεις την επιδερμίδα σου άνετη και ελαστική, τότε πράγματι δεν χρειάζεσαι κάτι περισσότερο από μια απλή ενυδατική κρέμα. Αν όμως τη νιώθεις να σε "τραβάει" και να είναι κάπως ξηρή στο άγγιγμα, πιθανόν να χρειάζεσαι μια πιο ενισχυμένη, ή μια εξειδικευμένη κρέμα κατά τόπους (π.χ. κάτω από τα μάτια) ή μπορεί και έναν διαφορετικό τρόπο καθαρισμού (π.χ. κάποιο καθαριστικό που να ξεπλένεται με νερό, αλλά που δεν περιέχει σαπούνι).

Άσε λοιπόν το δέρμα σου να σου δείξει τι χρειάζεται και απλά προσαρμόσου αναλόγως. Πιο πρακτικά μιλώντας, σ' αυτή τη φάση θα μπορούσες να προμηθευτείς μια απλή κρέμα ματιών -καθώς η περιοχή κάτω από τα μάτια είναι εκείνη που εμφανίζει πρώτη τις πρώτες ρυτίδες- την οποία να χρησιμοποιείς αρχικά μόνο τις μέρες που νιώθεις να την έχεις ανάγκη και αργότερα να την εντάξεις στην καθημερινή σου περιποίηση.

Ως προς τις συμβουλές τις αισθητικού σου τέλος, σου συστήνω να τις δέχεσαι με μια μικρή επιφύλαξη, ιδιαίτερα όταν σου προτείνει αγορές που θα επιβαρύνουν τον προϋπολογισμό σου και θα ενισχύσουν τον δικό της. Άλλωστε, είναι γνωστό ότι όσο κακό κάνει στο δέρμα μας η παραμέληση της καθημερινής φροντίδας, άλλο τόσο κακό κάνει και η υπερκατανάλωση προϊόντων τα οποία δεν έχουμε ανάγκη.