Μηπως ειναι λιγο τσιγκουνης;

11.12.2014
Αυτο που με ενοχλει περισσοτερο ειναι οταν αρχιζουμε να μετραμε τα ψιλα. Προτιμω να τα πληρωσω ολα εγω παρα καθε φορα να γινεται αυτη η διαδικασια.

Ειμαι 18 χρονων και εχω τρεις μηνες σχεση μ ενα παιδι. Τον ξερω απο μικρη, ειναι γιος οικογενειακων φιλων, ωστοσο τωρα που ηρθα σε αλλη πολη να σπουδασω οι συνθηκες μας εφεραν κοντα και ερωτευτηκαμε. Ειναι πολυ καλος, δεν εχω παραπονο απο τη μεχρι τωρα συμπεριφορα του απεναντι μου, ομως εχω ενα μικρο προβληματακι. Οταν βγαινουμε εξω, παρατηρω οτι ποτε δεν κανει εστω την κινηση να κερασει. Επειδη βγαινουμε συχνα με την παρεα του, εχω παρατηρησει οτι οι φιλοι του ορισμενες φορες πληρωνουν και της κοπελας τους και νιωθω καπως αβολα. Αυτο που με ενοχλει περισσοτερο ειναι οταν αρχιζουμε να μετραμε τα ψιλα. Ειλικρινα δεν το αντεχω. Προτιμω να τα πληρωσω ολα εγω παρα καθε φορα να γινεται αυτη η διαδικασια. Καταλαβαινω οτι ειναι φοιτητης, οπως κι εγω κι οτι ζει απο τους γονεις του, αλλα μια στο τοσο, εστω η κινηση, κανει τον αλλο να νιωσει διαφορετικα. Εχω πληρωσει καποιες φορες εγω και για τους δυο μας αλλα δεν εχω δει ανταποκριση. Στα γενεθλια του ξοδεψα ενα γερο ποσο απ το μηνιατικο μου και δε με κερασε ουτε μια μπυρα που λεει ο λογος. Δεν ξερω τι θα εκανε σε αλλη περιπτωση κοπελας, αλλα υποψιαζομαι οτι στη δικη μου περιπτωση λεει ''ενταξει, γιατρο μπαμπα εχει, δεν εχει αναγκη''. Η αληθεια ειναι οτι ποτε δε μου ελειψε κατι, αλλα ο μπαμπας μου δεν ειναι και ο Φουστανος, ουτε μεγαλωσα στα βορεια προαστια ουτε τιποτα τετοιο και με πειραζει να σκεφτεται ετσι για μενα. Μου το εχει πει μαλιστα μια δυο φορες στα αστεια. Ειναι κατι που με ενοχλει, οχι επειδη εχω καποιον αναγκη να με συντηρει, αλλα επειδη μια στο τοσο ειναι ομορφο να νιωθεις οτι ο αλλος σε σκεφτεται. Ενδοιαζομαι να του το πω μηπως τον στενοχωρησω και δεν θελω γιατι κατα τα αλλα ειναι πολυ καλος. Πώς να το χειριστω;

Γίνε φίλος της θείας Λουκίας και στο FaceBook

Ειρήνη μου, ο φίλος σου δεν είναι λίγο τσιγκούνης. Είναι πολύ, μα πάρα πολύ τσιγκούνης, στο όριο της αγένειας μην σου πω κι αυτό είναι ένα σοβαρό ελάττωμα που δεν αφορά μόνο τον έλεγχο των χρημάτων αλλά και των συναισθημάτων του. Περιττό λοιπόν να δείχνεις τόση ευαισθησία μήπως και παρεξηγηθεί. Άλλωστε, είναι ένα θέμα που αν το αφήσεις να υφέρπει άλυτο, σταδιακά θα διογκωθεί και θα προκαλέσει ακόμα μεγαλύτερα προβλήματα και παρεξηγήσεις στη σχέση σας -κάτι που θα πρέπει να προσέξεις με δεδομένη και την οικογενειακή φιλία που σας συνδέει.

Πριν απ' οτιδήποτε άλλο, θα πρέπει να ξεκαθαρίσεις μέσα σου πως το γεγονός ότι προέρχεσαι από ευκατάστατη οικογένεια δεν απαλλάσσει το αγόρι σου από τις υποχρεώσεις του απέναντι σου. Άλλωστε, όπως λες και μόνη σου αυτό που μετράει είναι η σκέψη και η κίνηση του κεράσματος και όχι το ίδιο το κέρασμα. Δηλαδή, σίγουρα δεν θα έπεφτε έξω ο προϋπολογισμός του αν σε κερνούσε ένα σουβλάκι και μια μπύρα στα γενέθλια του, ή αν μια στο τόσο σού αγόραζε π.χ. ένα παγωτό, ή πλήρωνε τον καφέ σου. Πόσο μάλλον όταν αποδεδειγμένα ξέρει ότι θα του ανταποδώσεις με το παραπάνω με την πρώτη ευκαιρία.

Απαλλαγμένη λοιπόν, από τέτοιες ενοχές πρέπει με την πρώτη αφορμή να του κάνεις μια κουβέντα σχετικά με τα χρήματα, αρχίζοντας από εσένα την ίδια. Πιο συγκεκριμένα ξεκίνησε λέγοντας του ότι σε έχουν στεναχωρήσει τα σχόλια του για την οικονομική επιφάνεια της οικογένειας σου και θέλεις να ξεκαθαρίσετε κάποια πράγματα, όπως ότι δεν έχεις την άνεση που εκείνος νομίζει κι ότι θα πρέπει να γνωρίζετε και οι δύο ποιες είναι οι οικονομικές δυνατότητες του άλλου, ώστε να καταλήξετε σε μια συμφωνία για το τι θέλει και τι περιμένει ο καθένας σας σ' αυτόν τον τομέα, καθώς δεν είσαι καθόλου ευχαριστημένη απ' ό,τι ισχύει μέχρι σήμερα.

Σ' αυτό το πνεύμα θα πρέπει να τον ρωτήσεις πώς τα βλέπει εκείνος όλα αυτά και τι έχει να προτείνει και να του ξεκαθαρίσεις από την πλευρά σου πως όταν είσαι σε σχέση θεωρείς δεδομένες κάποιες πολύ συγκεκριμένες αμοιβαίες κινήσεις αβρότητας, όπως κάποια έστω μικρά κεράσματα και έστω συμβολικά δώρα σε συγκεκριμένες γιορτές και επετείους.

Πολύ σημαντικό είναι να θυμάσαι σε όλη αυτή τη συζήτηση ότι όπως είπαμε και στην αρχή, το θέμα της διαχείρισης των χρημάτων είναι άμεσα συνδεδεμένο με το θέμα της διαχείρισης των συναισθημάτων. Αυτό σημαίνει ότι όταν έχεις σχέση με κάποιον θα πρέπει να μιλάς άνετα για τα οικονομικά, ακριβώς όσο άνετα μιλάς για το πώς νιώθεις για εκείνον. Αν δεν νιώθεις εξίσου άνετα, τότε κάτι δεν πάει καλά μεταξύ σας.

Βλέπεις, σε κάποιους ανθρώπους τα συναισθήματα, οι καλοί τρόποι και η ευγένεια μπορεί να περισσεύουν –και γιατί όχι, τσάμπα είναι- αλλά όταν έρθει η ώρα να προσφέρουν κάτι υλικό προς απόδειξη των συναισθημάτων τους, τους κόβει κρύος ιδρώτας και τότε αποδεικνύεται τι αντίκρισμα έχουν αυτά τα συναισθήματα: όσο εκείνοι παίρνουν όλα είναι καλά, όταν είναι να δώσουν όμως τίποτα δεν είναι πιο πολύτιμο από τα ψιλά που έχουν στην τσέπη τους κι όλα τα άλλα πάνε περίπατο.

Καλύτερα λοιπόν να αντιμετωπίσεις ευθέως το πρόβλημα τώρα που είναι νωρίς και να μάθεις με ποιον έχεις να κάνεις πραγματικά, παρά να το ανακαλύψεις αργότερα σε άλλες καταστάσεις που θα είναι πολύ πιο επώδυνες για σένα.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ