O "φίλος" μου

17.01.2015
Όλα ξεκίνησαν όταν μας ελεγε ιστορίες για το πως ξεφτυλιζε ατομα που έκαναν παλιά παρέα και στο τέλος του έκαναν κάτι κακό...

Γεια σου θεία Λουκία και καλη χρονια ! Αντιμετωπίζω ενα πρόβλημα με εναν 'φιλο' μου. Είμαι πρωτοετής και όπως είναι φυσικο έχω κάνει παρέες στον νεο τόπο διαμονής μου. Στην παρέα είμαστε πολλά άτομα, αλλά εγώ προσωπικα κάνω παρέα πιο πολύ με 2 άτομα, με μια κοπελα και ενα παλικάρι. Με αυτο το παλικάρι λοιπον ταιριαξαμε απο την αρχή και κανουμε πολυ καλη παρέα. Αρχισα όμως να έχω τις αμφιβολίες μου γ αυτόν και συγκεκριμένα για τον χαρακτήρα του. Όλα ξεκίνησαν όταν μας ελεγε ιστορίες για το πως ξεφτυλιζε ατομα που έκαναν παλιά παρέα και στο τέλος του έκαναν κάτι κακό (το κακό γ αυτον μπορεί να ηταν το οτι ακυρώθηκε ένας καφές για παράδειγμα). Μας είχε πει οτι είχε μπει στο λογαριασμό του facebook μιας κοπέλας που είχαν ψιλομαλωσει και έκλεψε τις πονηρες φωτογραφίες που έστελνε στο αγόρι της και τις έδειξε σε παρα πολλά άτομα και την έκανε ρεζίλι. Μας είχε πει επίσης πως διέδιδε φήμες για διάφορες κοπέλες και αγόρια στο σχολείο και πως ήταν ο κουτσομπολης του σχολείου και έτσι κρατούσε παρά πολλά ατομα στο χέρι και τους εκβιαζε. Στην αρχή νόμιζα πως το παιζει κακός επίτηδες επειδή είναι ανασφαλής. Όμως , μπροστά μου, έκανε ρεζίλι μια κοπελα στο πανεπιστήμιο. Μας έχει πει επίσης πως αν μαλώσει με κάποιο άτομο, κατευθείαν θα διαδώσει φήμες για αυτόν, οτι θα στρεψει τους υπολοιπους εναντιον αυτου του ατομου και οτι καλά θα είναι να τον έχουμε από κοντά. Το είπε κάπως, πανω στην πλάκα αλλά το εννοούσε γιατί όντως το κάνει. Επίσης, κατάλαβα οτι δεν είναι κ τόσο καλός άνθρωπος όταν μας αποκάλυψε όλα τα οικογενειακά του και μας έλεγε με χαμόγελο και καμάρι οτι περιμένει να πεθάνει ο παππούς του για να πάρει την κληρονομιά και οτι αν δεν γράψει τα πάντα σε αυτόν θα γίνει χαμός. Εγώ του εξήγησα οτι ειναι 18 χρόνων και πρεπει να τον ενδιαφέρει να είναι καλά οι συγγενείς του και όχι να νοιάζεται για τα κληρονομικά και ποσο μάλλον να μαλώνει με τους γονείς του γ αυτό το πράγμα. Δεν θέλω τέτοιους ανθρώπους δίπλα μου αλλά φοβάμαι οτι αν ξεκοψω θα διαδωσει διάφορα για εμένα τα οποία δεν ισχύουν (και πιστεψε με είναι πολύ καλός στο να διαδιδει φήμες). Φοβάμαι μήπως πει τίποτα στο αγόρι μου το οποίο μάλιστα σπουδάζει αλλου και πρακτικά δεν ξέρει αν θα λέει ψέμματα η οχι ο 'φίλος'μου. Του έχω εξηγήσει βέβαια οτι είναι περίεργος τύπος. Επίσης έχει και το κλειδί του σπιτιού μου. Τι να κάνω θεια μου; Δεν μπορω να κάνω παρέα με τέτοια ατομα. Μου χαλάει την ψυχολογία. Να του μιλήσω γι αυτο, και αν ναι, τι να του πω; Ή μήπως να ξεκοψω; Αλλά κ παλι πως θα το κάνω αυτό; Αν πει διάφορα; Περιμένω ανυπόμονα την απάντηση σου. Ελπίζω να με βοηθήσεις και συγγνώμη για το εκτενές μήνυμα!

Γίνε φίλος της θείας Λουκίας και στο FaceBook

Κατερίνα μου, απ' ότι καταλαβαίνω αυτό το άτομο δεν είναι να τον έχεις ούτε φίλο, ούτε τίποτα. Ουσιαστικά πρόκειται για έναν τραμπούκο που εκμεταλλεύεται την ευγένεια, την αθωότητα και την ανοχή των άλλων για να περνάει το δικό του, χωρίς να τον ενδιαφέρει η ουσία των ανθρώπινων σχέσεων φιλικών και οικογενειακών. Φυσικά και φέρεται έτσι από ανασφάλεια και αδυναμία χαρακτήρα, όμως είναι τόσο σάπιος μέσα του που ό,τι κι αν του πεις δεν πρόκειται να πιάσει τόπο.

Σ' αυτές τις περιπτώσεις λοιπόν, υπάρχουν δύο πράγματα που μπορείς και πρέπει να κάνεις ταυτόχρονα. Το ένα είναι να τον ξεμπροστιάσεις ενημερώνοντας και προειδοποιώντας όσους τον συναναστρέφονται για τον χαρακτήρα και τη συμπεριφορά του και το άλλο ν' αρχίσεις να αραιώνεις τις συναναστροφές μαζί του, μέχρι να τον ξεκόψεις εντελώς.

Τώρα, ως προς το αγόρι σου, θα του πεις ακριβώς τι έχει συμβεί με τον φίλο σου και θα ζητήσεις την υποστήριξη του και τη γνώμη του για το πώς να χειριστείς το ζήτημα. Με τον ίδιο τρόπο θα μιλήσεις και σε όλους εκείνους που πρέπει να ξέρουν τι συμβαίνει, δηλαδή θα εμφανίζεσαι προβληματισμένη με τη συμπεριφορά του, φέρνοντας συγκεκριμένα παραδείγματα χωρίς να τον κατηγορείς ευθέως. Έτσι θα δημιουργήσεις μια επιφύλαξη απέναντι του και όσοι έχουν λίγο μυαλό θα είναι πιο προσεκτικοί μαζί του.

Επίσης, θα πρέπει ν' αλλάξεις την κλειδαριά του σπιτιού σου, χωρίς να τον ενημερώσεις εννοείται κι αν προκύψει εκείνος να το καταλάβει, θα πεις ότι αναγκάστηκες ν' αλλάξεις επειδή έχασες τα παλιά κλειδιά και ξέχασες να του το πεις. Φυσικά, αν σου ξαναζητήσει κλειδιά θα του πεις ότι θα του βγάλεις αλλά θα το "ξεχνάς" συνέχεια, μέχρι να ξεκόψετε τελείως.

Για να συμβεί αυτό, θα πρέπει πρώτα απ' όλα να πάψεις να τον παίρνεις τηλέφωνο, να του πιάνεις την κουβέντα πρώτη ή να του δίνεις θάρρος με οποιονδήποτε τρόπο. Θα συνεχίσεις βέβαια να είσαι φιλική μαζί του αν εκείνος σε πάρει τηλέφωνο ή σου απευθύνει τον λόγο, αλλά δεν θα παίρνεις ποτέ την πρωτοβουλία της επαφής και δεν θα του αποκαλύπτεις τίποτα νέο για σένα.

Ταυτόχρονα, θα φροντίσεις να καλλιεργήσεις τις κοινωνικές σου συναναστροφές και να βρεις 2-3 άτομα να κάνεις παρέα που είναι εντελώς άσχετα μ' αυτόν, ή ακόμα καλύτερα άτομα που εκείνος αντιπαθεί.

Έτσι θα μπορείς να κυκλοφορείς μαζί τους όλο και πιο συχνά και με εκείνον όλο και πιο αραιά, μέχρι να ψυχρανθείτε εντελώς. Εντωμεταξύ, όποτε βγαίνετε θα φροντίσεις να μιλάς μόνο για άσχετα θέματα μαζί του, με προτίμηση σε θέματα που δεν τον ενδιαφέρουν και ποτέ για άλλα άτομα και για κουτσομπολιά. Μ' αυτόν τον τρόπο θα τον κάνεις να σε βαρεθεί, αφού δεν θα του είσαι πια χρήσιμη για να του μεταδίδεις πληροφορίες τις οποίες μπορεί να χρησιμοποιήσει εναντίον σου ή εναντίον άλλων ανθρώπων.

Βέβαια, υπάρχει πάντα περίπτωση εκείνος να κάνει τα δικά του και ν' αρχίσει να σε κακολογεί, αλλά δεν πρέπει να δώσεις καμιά σημασία. Το μόνο που θα απαντάς σε περίπτωση που διαδώσει ψέματα για σένα, αν τυχόν κάποιος σε ρωτήσει, είναι ότι ο άνθρωπος αυτός έχει πολύ ζωηρή φαντασία και συνέχεια πλάθει κι από ένα καινούργιο παραμύθι για να διασκεδάσει την πλήξη του, όπως είχε κάνει στην τάδε και δείνα κατάσταση.

Σε κάθε περίπτωση, να θυμάσαι ότι σε βάθος χρόνου όλοι κρινόμαστε από τις πράξεις μας κι απ' ότι φαίνεται ο φίλος σου δεν έχει και πολύ καλό ιστορικό πεπραγμένων. Βλέπεις, όπως τον έχεις πάρει είδηση εσύ έτσι τον έχουν πάρει είδηση και άλλοι και όσο περνάει ο καιρός θα τον πάρουν είδηση όλοι και θ' απομονωθεί εκ των πραγμάτων.

Αυτός είναι ακόμη ένας λόγος για του φερθείς με τον τρόπο που σου περιγράφω, αφού όσο συνεχίζετε να εμφανίζεστε συνέχεια παρεούλα εξίσου άσχημη γνώμη θα σχηματίζουν για σένα όσοι τον ξέρουν.

Εν κατακλείδι, το πιο δυνατό σου όπλο είναι ότι εκείνος έχει άσχημα λερωμένη τη φωλιά του και έχει πολύ περισσότερα πράγματα να κρύψει για το άτομο του απ' ότι εσύ. Μην τον φοβάσαι λοιπόν, γιατί όπως ξέρεις να εκβιάζει εκείνος το ίδιο μπορείς να κάνεις κι εσύ αν χρειαστεί, απειλώντας τον να βγάλεις ακόμα περισσότερα στη φόρα αν τύχει και σε φέρει σε δύσκολη θέση. Πιστεύω όμως ότι αν του φερθείς διπλωματικά και με την ψυχρότητα που του αξίζει ότι δεν θα χρειαστεί να φτάσετε εκεί.

Τέλος, στην εντελώς απίθανη περίπτωση που εκείνος σου ζητήσει τον λόγο της απομάκρυνσης σου, θα του πεις απλά και ήρεμα, χωρίς θυμό, ότι έχετε κάνει ωραία παρέα κι ότι πάντα τον θεωρείς φίλο σου αλλά νιώθεις πως δεν ταιριάζετε ως χαρακτήρες για να συνεχίσετε να είστε κολλητοί. Εξάλλου, αυτή είναι κατά βάση η ουσία της δυσαρέσκειας σου.