Ερπης και εγκυμοσύνη

23.01.2015
Άρχισε να μου λέει κάτι κουφά ότι δεν πρέπει να κάνουμε παιδί με φυσιολογικό τρόπο αλλά με σπερματέγχυση για να μην έρθουμε σε επαφή κτλ και ήταν μπερδεμένη.

Γεια σου θεία,θέλω παρακαλώ τη βοήθεια σου σε ένα ιατρικό θέμα. Η αρραβωνιαστικά μου έχει έρπη, αυτό μου το είπε εδώ και χρόνια από τότε που βγαίναμε, σύνολο πέντε χρόνια. Προσέχαμε, βασικά με πρόσεχε ,δεν ήθελε σε καμία περίπτωση χωρίς προφυλακτικό. Μέχρις εδώ καλά. Το πρόβλημα ξεκίνησε όταν αποφασίσαμε να παντρευτούμε και να κάνουμε παιδί. Άρχισε να μου λέει κάτι κουφά ότι δεν πρέπει να κάνουμε παιδί με φυσιολογικό τρόπο αλλά με σπερματέγχυση για να μην έρθουμε σε επαφή κτλ και ήταν μπερδεμένη. Κατσαμε στο ίντερνετ να διαβάσουμε μαζί περί έρπη και τα πράγματα έγιναν χειρότερα γιατί διαβάσαμε έρευνες ότι αν η εγκυμονούσα έχει έξαρση του έρπη τις μέρες που θα γεννήσει θα κολλήσει το μωρό και θα έχει πρόβλημα. Εκεί τρελάθηκε, αγχώθηκε την έπιασε το κλάμα γιατί δεν υπάρχει θεραπεία. Δεν θέλει παιδί. Τι να κάνω τι να της πω;

Γίνε φίλος της θείας Λουκίας και στο FaceBook

Γιώργο μου, έχεις μπλέξει ελαφρώς. Και δεν έχεις μπλέξει επειδή η αγαπημένη σου έχει μολυνθεί από έρπη, αλλά επειδή φαίνεται μάλλον νευρικό άτομο και δραματοποιεί ακόμη και κάτι τόσο απλό.

Αν διαβάσετε με ψυχραιμία οποιαδήποτε σχετική επιστημονική δημοσίευση δεν τίθεται θέμα ως προς τη σύλληψη του μωρού. Δηλαδή μπορείτε να συλλάβετε με την φυσική μέθοδο αφού δεν υπάρχει κανένας λόγος να καταφύγετε στη σπερματέγχυση, όπως ισχυρίζεται εκείνη. Φυσικά, όποτε έχει κάποιο ενεργό ξέσπασμα καλό θα ήταν να αποφεύγετε την ελεύθερη σεξουαλική επαφή, για να μην κολλήσεις εσύ όμως και για να μην μολυνθούν οι πληγές της και όχι για οποιονδήποτε άλλο λόγο.

Ως προς τον τοκετό τώρα, το πρόβλημα υπάρχει και πάλι στις περιπτώσεις που η μητέρα έχει ενεργό ξέσπασμα έρπη εκείνη την ώρα. Σ' αυτή την περίπτωση μπορεί όντως ο ιός να μεταδοθεί από τη μητέρα στο νεογνό και να προκαλέσει ενδεχομένως σοβαρά προβλήματα στην υγεία του. Γι' αυτό τον λόγο η πάγια τακτική στην Ελλάδα σ' αυτές τις περιπτώσεις είναι ο τοκετός με καισαρική τομή, οπότε η γέννηση γίνεται με απόλυτη ασφάλεια.

Εξάλλου, το πρόβλημα της μετάδοσης της μόλυνσης από τη μητέρα στο μωρό τίθεται κυρίως στις περιπτώσεις που υπάρχει πρωτογενής μόλυνση και όχι όταν η γυναίκα είχε την πρώτη εκδήλωση έρπη πολύ καιρό πριν. Όταν η γυναίκα είχε την πρώτη εκδήλωση του ιού πολύ καιρό πριν μείνει έγκυος, ο κίνδυνος της μετάδοσης περιορίζεται σημαντικά καθώς έχει αναπτύξει αντισώματα στον ιό του έρπη τα οποία περνάει στο έμβρυο κατά τη διάρκεια της κύησης προκαλώντας του "παθητική ανοσία".

Όπως καταλαβαίνεις λοιπόν, το πρόβλημα σου δεν είναι ο έρπης αλλά αφενός το κατά πόσο η αρραβωνιαστικιά σου θέλει πράγματι να αποκτήσει παιδί και ιδιαίτερα μαζί σου και αφετέρου το κατά πόσο μπορεί να χειριστεί πραγματικά δύσκολες καταστάσεις της ζωής. Γιατί αν εκείνη δραματοποιεί μια απλή μόλυνση -που απασχολεί περίπου το 15% του σεξουαλικώς ενεργού πληθυσμού, το οποίο συνεχίζει να ζει, να γεννάει και να μεγαλώνει παιδιά χωρίς κανένα πρόβλημα- φαντάσου πόσο δύσκολο θα της είναι να αντιμετωπίσει κάτι πιο σοβαρό που αργά ή γρήγορα θα προκύψει αναπόφευκτα στην κοινή σας ζωή.