Επιθυμια για παιδι

24.01.2015
Δεν εχω πλεον περιοδο εδω και 2 χρονια περιπου αλλα ο καημος μου ειναι να κανω ενα παιδι.

Αγαπητη θεια Λουκια, ειμαι αισιως 51 χρονων... Νιωθω βεβαια παιδι μεσα μου ακομα. Δεν εχω πλεον περιοδο εδω και 2 χρονια περιπου. Ξερω οτι ειναι δυσκολο αλλα ο καημος μου ειναι να κανω ενα παιδι. Υπαρχει καποιος αλλος τροπος; Σας ευχαριστω.

Γίνε φίλος της θείας Λουκίας και στο FaceBook

Καλή μου, όπως καταλαβαίνεις το να κάνεις παιδί με δικά σου ωάρια δεν παίζει ως σενάριο, αφού έχεις ήδη περάσει στην εμμηνόπαυση και ο οργανισμός σου δεν παράγει πλέον άλλα ωάρια. Σε περίπτωση λοιπόν που δεν είχες καταψύξει τα δικά σου ωάρια σε νεότερη ηλικία, για να μείνεις έγκυος θα χρειαστείς κάποια δωρήτρια ωαρίων και αν δεν έχεις κάποιον σύντροφο στη ζωή σου, έναν δωρητή σπέρματος προκειμένου να προχωρήσεις σε τεχνητή γονιμοποίηση.

Βέβαια, αν πάρεις μια τέτοια απόφαση θα πρέπει να γνωρίζεις ότι υπάρχουν ιδιαίτερα υψηλά ποσοστά αποτυχίας, ενώ στην περίπτωση επιτυχίας της γονιμοποίησης θα έχεις μια εγκυμοσύνη "υψηλού κινδύνου" για ενδεχόμενη αποβολή, πρόωρο τοκετό και διάφορες άλλες σοβαρές επιπλοκές για την υγεία σου αλλά για την υγεία του εμβρύου, το οποίο έχει πάρα πολλές πιθανότητες να γεννηθεί με βεβαρημένη υγεία.

Επίσης, ακόμα και στην περίπτωση που πάνε όλα καλά, θα πρέπει να είσαι σε θέση να χειριστείς όλα τα πρακτικά και συναισθηματικά θέματα που προκύπτουν κατά το μεγάλωμα ενός παιδιού και που απαιτούν μεγάλη ψυχική και σωματική αντοχή.

Επιπλέον, θα πρέπει να υπολογίσεις ότι όταν το παιδί σου θα μπαίνει στην εφηβεία εσύ θα βρίσκεσαι στο κατώφλι της τρίτης ηλικίας που σημαίνει ένα τεράστιο ηλικιακό χάσμα, αλλά και αυξημένη πιθανότητα να έχεις αναπτύξει χρόνια προβλήματα υγείας τα οποία να σε εμποδίζουν να ανταπεξέλθεις στον ρόλο σου ως μητέρα.

Παράλληλα όλα αυτά συνεπάγονται ένα ιδιαίτερα υψηλό οικονομικό κόστος το οποίο φυσικά δεν γνωρίζω κατά πόσο είσαι σε θέση να αναλάβεις, τόσο για να φέρεις εις πέρας την εγκυμοσύνη αλλά και για να εξασφαλίσεις επαρκή πρακτική βοήθεια στο μεγάλωμα του παιδιού. Γιατί δεν φαντάζομαι να υπολογίζεις στους γονείς σου για να σε βοηθήσουν...

Ελπίζω να αντιλαμβάνεσαι ότι η μητρότητα σε τόσο προχωρημένη ηλικία -από πλευράς γονιμότητας- δεν είναι απλά ένα καπρίτσιο αλλά μια απόφαση ζωής με αυξημένη ευθύνη, αφού περιλαμβάνει και την τύχη ενός άλλου ανθρώπου. Καθώς ρωτάς τη γνώμη μου λοιπόν, θα σου πω ότι κάποιες επιθυμίες πρέπει να ικανοποιούνται μέσα σε ένα συγκεκριμένο περιθώριο χρόνου το οποίο όταν ξεπεραστεί, είναι καλύτερα να ξεπεράσουμε τις επιθυμίες αυτές και να μην προκαλούμε τη φύση και την τύχη μας.

Στο κάτω-κάτω, υπάρχουν εναλλακτικοί τρόποι για να εκτονώσεις το μητρικό σου ένστικτο και να διοχετεύσεις τα αποθέματα αγάπης που διαθέτεις μέσα από ένα πλήθος φιλανθρωπικών οργανώσεων για παιδιά τα οποία έχουν μεγάλη ανάγκη τόσο από πρακτική, όσο και από υλική βοήθεια. Μια τέτοια κίνηση θα ήταν πολύτιμη από ανθρωπιστική άποψη και ταυτόχρονα ίσως να κατάφερνε να απαλύνει τον καημό σου.

Βλέπεις, είναι πολύ ωραίο το να νιώθεις μέσα σου ακόμα παιδί αλλά το να φέρεσαι ανάλογα σε τόσο σοβαρά θέματα στην ώριμη ηλικία των 51 ετών μπορεί να γίνει όχι μόνο θλιβερό αλλά και επικίνδυνο τόσο για σένα όσο και για τους άλλους.