Γυναικολογικος προβληματισμος

25.01.2015
Mπορει μια γυναικα να εχει καποιο μικροβιο η καποιο αλλο νοσημα γυναικολογικο χωρις να εμφανιζει συμπτωματα...

Θεια Λουκια Καλησπερα και συγχαρητηρια για το εργο σου. Θα ηθελα να σε ρωτησω εαν μπορει μια γυναικα να εχει καποιο μικροβιο η καποιο αλλο νοσημα γυναικολογικο χωρις να εμφανιζει συμπτωματα ουτε καν φαγουρα η ερεθισμο. Ευχαριστω πολυ.

Γίνε φίλος της θείας Λουκίας και στο FaceBook

Κωνσταντίνα μου, σ' ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια. Στο ερώτημα σου τώρα, καταλαβαίνω ότι αυτό που σε απασχολεί είναι κυρίως οι σεξουαλικώς μεταδιδόμενες μολύνσεις και όχι οι γυναικολογικές παθήσεις, όπως τα ινομυώματα ή οι πολύποδες οι οποίες δεν έχουν σχέση με τη σεξουαλική δραστηριότητα και επίσης μπορεί να μην δίνουν συμπτώματα.

Μιλώντας λοιπόν για σεξουαλικώς μεταδιδόμενες μολύνσεις, η απάντηση είναι ναι, υπάρχουν ασυμπτωματικές γυναικολογικές μολύνσεις, οι οποίες μάλιστα μπορεί να επηρεάσουν αρνητικά τη γονιμότητα μας αν δεν διαγνωστούν και δεν θεραπευτούν έγκαιρα.

Τέτοιες μολύνσεις που μεταδίδονται μέσω της σεξουαλικής επαφής είναι κατεξοχήν τα χλαμύδια για το οποία χρειάζεται εξειδικευμένη εξέταση ανίχνευσης, η γονόρροια, οι τριχομονάδες, η ηπατίτιδα αλλά και οι ιοί HPV και HIV. Επίσης, κάποιες από τις απλές, αμιγώς γυναικολογικές μολύνσεις που μπορούν να εμφανιστούν ακόμη και σε παρθένες κοπέλες όπως οι μύκητες ή η γκαρντνερέλα καμιά φορά δεν δίνουν συμπτώματα, ιδιαίτερα στα αρχικά στάδια.

Γι' αυτό ο ρόλος των προφυλάξεων κατά τη σεξουαλική επαφή είναι πολύ σημαντικός. Όμως καθώς τα προφυλακτικά δεν προστατεύουν 100% από τις σεξουαλικώς μεταδιδόμενες μολύνσεις, κάθε ερωτικά ενεργή γυναίκα θα πρέπει να εξετάζεται τουλάχιστον μια φορά τον χρόνο, ώστε διαφυλάξει την υγεία της και τη γονιμότητα της και ταυτόχρονα να προστατεύσει και την υγεία των ερωτικών της συντρόφων σε περίπτωση που έχει προσβληθεί από κάτι. Εφόσον το ζητήσουμε συγκεκριμένα, η εξέταση αυτή μπορεί να γίνει σε συνδυασμό με το Παπ-τεστ, το οποίο επίσης πρέπει να επαναλαμβάνεται μια φορά τον χρόνο.

Σε κάθε περίπτωση, να θυμάσαι ότι οι περισσότερες γυναικολογικές μολύνσεις θεραπεύονται σχετικά εύκολα και γρήγορα όταν διαγνωστούν εγκαίρως, ενώ στις περιπτώσεις που δεν υπάρχει θεραπεία και πάλι υπάρχουν τρόποι αντιμετώπισης που μπορούν να διορθώσουν το πρόβλημα, πριν πάρει απειλητικές διαστάσεις.