Σοκολάτα=Καταδίκη

26.01.2015
Πίστευα ότι ήμουν παχιά μικρή, ότι όλοι το βλέπανε. Όμως είδα φωτογραφίες και όχι μόνο δεν ίσχυε, αλλά μου μαζεύαν συνέχεια τα παντελόνια μου γιατί ήμουν πολύ λεπτή.

Θεία Λουκία, διαβάζω καθημερινά τις συμβουλές σου και με έχουν βοηθήσει σε πάρα πολλά ζητήματα. Θα ήθελα να θέσω το δικό μου θέμα, το οποίο με ταλαιπωρεί πάρα πολλά χρόνια. Από μικρή η μητέρα μου μου έλεγε ότι θα παχύνω, ότι είμαι παχιά, να μην τρώω σοκολάτες και γλυκά. Από τότε, πίστευα ότι ήμουν παχιά, ότι όλοι το βλέπανε. Θυμάμαι χαρακτηριστικά μια μέρα που φόραγα κολάν και ένιωθα ότι ήμουν χοντρή. Μέχρι τώρα πίστευα ότι ήμουν παχιά μικρή, όμως είδα φωτογραφίες και όχι μόνο δεν ίσχυε, αλλά μου μαζεύαν συνέχεια τα παντελόνια μου γιατί ήμουν πολύ λεπτή. Με λίγα λόγια, αυτά τα λόγια με στοιχειώνουν από τότε, παρόλο που ξέρω ότι ήταν ψέματα, χωρίς να γνωρίζω τον λόγο που μου τα "φύτεψε" η μητέρα μου. Να διευκρινίσω ότι η μητέρα μου παραμένει λεπτή από κατασκευής, γιατί αν περίμενε από την διατροφή της ή την άσκηση δεν θα ήταν λεπτή. Από πάντα έτρωγε μονίμως τσιπς, σοκολάτες, γαριδάκια, πίτες, πίτσες και σε εμένα έλεγε ότι εγώ δεν κάνει να τρώω γιατί θα παχύνω γιατί έχω τον σωματότυπο του πατέρα μου. Όποτε έτρωγα και τρώω σοκολάτα την τρώω χωρίς πραγματικά να προλαβαίνω να την απολαύσω γιατί την τρώω γρήγορα να μην με ανακαλύψουν. Έχω κάνει τεράστια προσπάθεια να μην υποκύπτω στην "εξάρτηση του μυαλού μου, για την σοκολάτα" αλλά όλες μου οι προσπάθειες πέφτουν στο κενό. Νιώθω μια τεράστια ανάγκη, σαν τρέλα για την σοκολάτα που δεν σβήνει ποτέ. Προσπαθώ παράλληλα να απαλλαγώ από κάποια περιττά κιλά που τα "κερδίζω" αφού καταστρέφω την διατροφή μου μία μέρα ύστερα από πολύ καιρό που δεν τρώω σοκολάτα και μετά πέφτω με τα μούτρα. Θα ήθελα σε παρακαλώ θεία Λουκία να μου προτείνεις κάποια λύση και αν μπορούσες να μου πεις αν υπάρχει κάποια ειδικότητα ιατρού ίσως, όπου θα μπορούσα να απευθυνθώ, όμως καθώς τα οικονομικά μου είναι αισχρά, αν υπάρχει κάποια δωρεάν υπηρεσία για να απευθυνθώ. Σε ευχαριστώ από τώρα Θεία Λουκία και θα περιμένω με αγωνία. Σε παρακαλώ απάντησε μου. Το καταλαβαίνω ότι λαμβάνεις καθημερινά πάρα πολλά μηνύματα αλλά χρειάζομαι βοήθεια...

Γίνε φίλος της θείας Λουκίας και στο FaceBook

Καλή μου, αν το σκεφτείς λιγάκι παραπάνω το πρόβλημα σου δεν είναι ούτε η εξάρτηση σου από τη σοκολάτα, ούτε τα "περιττά" κιλά κι αν υπάρχει κάτι που πρέπει να καταπολεμήσεις αυτή είναι η εξάρτηση από τη μητέρα σου η οποία βλάπτει την ψυχολογία σου και τη σχέση σου με τον εαυτό σου.

Στάσου λοιπόν μια στιγμή και σκέψου: και τι έγινε αν έχεις μερικά κιλάκια παραπάνω κι αν δεν μοιάζεις με τη μητέρα σου; Εφόσον ευχαριστιέσαι τη ζωή και το φαγητό σου, είτε σοκολάτα είναι αυτό είτε οτιδήποτε άλλο αυτό είναι που μετράει. Δεν γίνεται να είμαστε και όλες μοντέλα!

Φυσικά, όπως όλες μας, καλό θα ήταν να φροντίζεις να ακολουθείς μια ισορροπημένη διατροφή σε λογικές ποσότητες και να ασκείσαι σε λογικά επίπεδα προκειμένου να διατηρήσεις την υγεία σου και την καλή φυσική σου κατάσταση. Από εκεί και πέρα όμως, όταν οποιοδήποτε θέμα από αυτά σου γίνεται έμμονη ιδέα, κάτι άλλο δεν πάει καλά.

Επιπλέον να ξέρεις ότι η σοκολάτα, χάρη στα συστατικά της έχει την ιδιότητα να μας προσφέρει ευφορία και να ανεβάζει τη διάθεση μας, οπότε δεν είναι παράξενο που την αποζητάς και νιώθεις "εθισμένη" σ' αυτή.

Θα σου πρότεινα λοιπόν, να απενοχοποιήσεις τη σοκολάτα μέσα στο μυαλό σου και να επιτρέπεις στον εαυτό σου να τη γεύεται τακτικά σε μικρές ποσότητες για να μην νιώθεις τη στέρηση της και μετά πέφτεις σε υπερβολές.

Άλλωστε, αν τρως και λίγη σοκολάτα μια φορά στο τόσο αποκλείεται να σε κάνει να παχαίνεις. Αν νομίζεις ότι συμβαίνει κάτι τέτοιο, τότε μάλλον η υπόλοιπη διατροφή σου δεν είναι σωστή και χρειάζεται κάποιες περικοπές σε λιπαρά και θερμίδες γενικότερα.

Τέλος, αν παρόλα αυτά δεις ότι εξακολουθείς να βασανίζεσαι από ενοχές και δεν μπορείς να ξεπεράσεις την ψυχολογική εξάρτηση από τη μητέρα σου, τότε η ειδικότητα στην οποία πρέπει να απευθυνθείς δεν είναι ο διαιτολόγος, αλλά ένας ειδικός ψυχοθεραπευτής ο οποίος θα σε βοηθήσει να βελτιώσεις τη σχέση σου με τον εαυτό σου και το σώμα σου και θα σε απελευθερώσει από τις σκέψεις που σε βασανίζουν και οδηγούν σε αυτόν τον φαύλο κύκλο.