Να το προχωρήσω;

26.01.2015
Εχω παψει να εμπιστευομαι και να πιστευω τους αντρες ομως νιωθω την αναγκη να ειμαι με καποιον και να μπορεσει να με κανει να αισθανομαι καλα!

Θεια Λουκια καλησπερα. 20 χρονων με ολες τις σχεσεις μου να καταληγουν σε σκετες αποτυχιες. Δεν υπηρξε ουτε ενας σωστος ενω εγω κατεληγα παντα το θυμα. Εχω παψει να τους εμπιστευομαι και να τους πιστευω ομως νιωθω την αναγκη να ειμαι με καποιον και να μπορεσει να με κανει να αισθανομαι καλα! Τον τελευταιο μηνα εμφανιστηκε καποιος, φαινεται να ενδιαφερεται, φαινεται να ειναι σωστος αλλα οπως και οι προηγουμενοι που βγηκαν σκαρτοι. Μου μιλαει καθε μερα, μου ριχνει σποντες οτι ενδιαφερεται. Μου αρεσει σαν παιδι, κανουμε καλες συζητησεις αλλα φοβαμαι πραγματικα να ξαναμπω σε καποια σχεση! Με τρωει ομως, θελω να δειξω και στον εαυτο μου οτι μπορω να τα καταφερω ομως δεν ξερω αν μπορω να τον εμπιστευτω.. Ειναι νωρις ακομα για να το φτασω εκει, ομως εκεινος μου μιλαει συνεχεια και δεν ξερω τι σταση να κρατησω. Αρχικα ημουν πολυ ψυχρη απεναντι του ομως εκεινος δεν σταματησε να μου μιλαει. Να συνεχισω να ειμαι ψυχρη; Σκεφτηκα οτι ισως ετσι θα μπορεσω να καταλαβω αν πραγματικα με θελει ή θελει να περασει την ωρα του αλλα απ την αλλη φοβαμαι οτι θα τον κουρασω. Τι να κανω;

Γίνε φίλος της θείας Λουκίας και στο FaceBook

Ιωάννα μου, η εμπιστοσύνη είναι κάτι που κερδίζεται σιγά-σιγά. Το γεγονός ότι μπορεί να φλερτάρεις ή να αρχίσεις να βγαίνεις με κάποιον δεν σημαίνει ότι πρέπει να του παραχωρήσεις αυτόματα "γη και ύδωρ". Αντίθετα, σε κάθε φάση όπως εξελίσσεται η σχέση σας εκείνος θα πρέπει να κερδίζει την εμπιστοσύνη σου κι εσύ τη δική του εννοείται, μέχρι να φτάσετε -πιθανόν- κάποια μέρα να εμπιστεύεστε απόλυτα ο ένας τον άλλον.

Ωστόσο, σ' αυτό το τόσο αρχικό στάδιο όπου βρίσκεστε τώρα, είναι λογικό η εμπιστοσύνη σου στο πρόσωπο του να είναι στο μηδέν και να μην καταπίνεις αμάσητο το κάθε τι που σου λέει. Άλλωστε, πράγματι πολλοί άντρες είναι ικανοί να σου πουν και να σου υποσχεθούν οτιδήποτε προκειμένου να σε κατακτήσουν, αλλά να ξεχάσουν τις υποσχέσεις τους αμέσως μετά. Αυτό δεν σημαίνει ότι θα πρέπει να πάψεις να φλερτάρεις και να ψάχνεις για ταίρι. Σημαίνει μόνο ότι θα πρέπει να είσαι πιο προσεκτική ως προς τις παραχωρήσεις που κάνεις κάθε φορά.

Πιο συγκεκριμένα, το μόνο που χρειάζεται να κάνεις αυτή τη στιγμή είναι να δεχτείς να τον γνωρίσεις καλύτερα ως άνθρωπο προκειμένου να δεις αν όντως σου κάνει. Όσο περισσότερο θα τον γνωρίζεις και θα καταλαβαίνεις πως ταιριάζετε σε διάφορα θέματα, τόσο περισσότερο θα μπορείς να τον εμπιστευτείς στα θέματα αυτά. Όμως, αυτή η διαδικασία παίρνει αρκετό καιρό και δεν θα πρέπει να βιάζεσαι.

Εννοείται επίσης, ότι αν εκείνος σε οποιοδήποτε σημείο αυτής της διαδρομής κλονίσει την εμπιστοσύνη σου, εσύ θα πρέπει να πάψεις να τον εμπιστεύεσαι στο συγκεκριμένο θέμα ή και συνολικά αν χρειαστεί, ακόμα κι αν αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να διακόψεις μαζί του.

Τώρα, αν σε όλες τις προηγούμενες περιπτώσεις παραχωρούσες "γη και ύδωρ" από την πρώτη στιγμή και περίμενες από εκείνον να σου φέρεται λες και είσαστε παντρεμένοι χρόνια, δεν είναι παράξενο που κατέληγες να απογοητεύεσαι. Αυτό είναι ένα λάθος δικό σου και όχι των ανθρώπων με τους οποίους είχες μπλέξει κι αν το καταλάβεις, τότε μπορείς να το διορθώσεις και να παίρνεις συνολικά από τις γνωριμίες σου πολύ μεγαλύτερη ικανοποίηση ανεξάρτητα από το αν θα εξελιχθούν.

Καθώς οφείλω να σου πω ακόμη ότι αυτό που κρίνει κατά πόσο μια σχέση είναι "επιτυχημένη" ή "αποτυχημένη" δεν είναι η διάρκεια της ή το κατά πόσο οδηγεί σε επισημοποίηση αλλά το κατά πόσο ευτυχισμένοι είμαστε όσο αυτή η σχέση διαρκεί. Για την ακρίβεια, στις σχέσεις δεν υπάρχουν θύτες και θύματα. Οι σχέσεις είναι απλά ικανοποιητικές ή όχι, ευτυχισμένες ή όχι. Κι όταν βάζουμε τα πράγματα στη ζυγαριά και βλέπουμε ότι μια σχέση έχει πάψει να είναι ικανοποιητική και δεν μας κάνει ευτυχισμένους τότε απλά την τελειώνουμε, χωρίς πικρίες και χωρίς να κατηγορούμε ή να θυματοποιούμε ο ένας τον άλλον.

Όπως ακριβώς συμβαίνει και με τις φιλικές γνωριμίες μας, οι περισσότερες ερωτικές σχέσεις που κάνουμε στη ζωή μας αφορούν ανθρώπους με τους οποίους συναντιόμαστε και πορευόμαστε μαζί για ένα διάστημα, μεγάλο ή μικρό και στη συνέχεια οι δρόμοι μας χωρίζουν. Έτσι είναι η ζωή κι έτσι είναι οι άνθρωποι κι όσο πιο γρήγορα το καταλάβεις αυτό, τόσο λιγότερο θα βασανίζεσαι για όσες σχέσεις σου δεν προχώρησαν όπως μπορεί να ήλπιζες. Αντίθετα, θα νιώθεις ευγνωμοσύνη γι' αυτές τις σχέσεις αφού σε έμαθαν κάτι ακόμα για τη ζωή, για τον εαυτό σου και τους άλλους και τόσο περισσότερο θα ανυπομονείς να ανακαλύψεις τι άλλο έχεις να μάθεις και να πάρεις απ' όλα αυτά.

Προχώρα λοιπόν, χωρίς φόβο αλλά με τη σύνεση που έχεις αποκομίσει μέχρι τώρα και μην ξεχνάς στιγμή πριν απ' οποιονδήποτε άλλον να εμπιστεύεσαι και να προστατεύεις τον εαυτό σου. Αν εσύ η ίδια μένεις πιστή στον εαυτό σου και ακολουθείς το ένστικτο σου, κανείς δεν μπορεί ούτε να σε προδώσει, ούτε να σε πληγώσει.