Περίεργος έρωτας

30.01.2015
Είναι 15 χρονών και έχει μπλέξει, εδώ και 7 μήνες περίπου, με έναν 15 χρόνια μεγαλύτερό της. Και φυσικά ολοκλήρωσαν...

Αγαπητή θεία Λουκία, θέλω να ζητήσω τη βοήθειά σου,όχι για μένα αλλά για την κολλητή μου. Είναι 15 χρονών και έχει μπλέξει, εδώ και 7 μήνες περίπου, με έναν 15 χρόνια μεγαλύτερό της. Και φυσικά ολοκλήρωσαν. Από τότε είναι συνεχώς μαζί του. Η συμπεριφορά της έχει αλλάξει, είναι επιθετική και μαλώνουμε συνεχώς όταν τον αναφέρω. Γνωρίζω ότι μαλώνουνε συνεχώς για το παραμικρό και εκείνη καταλήγει να κλαίει, αφού εκείνος της μιλάει άσχημα. Τι να κάνω για να την ξεκολλήσω; Υπάρχει περίπτωση να της κάνει κάποιο είδος "πλύσης εγκεφάλου"; Σε παρακαλώ, είμαι σε απόγνωση. Νομίζω ότι της κάνει μεγάλο κακό η σχέση τους...

Γίνε φίλος της θείας Λουκίας και στο FaceBook

Αριάδνη μου, σίγουρα κάνει κακό η σχέση της φίλης σου με τον 30χρονο. Δεδομένου ότι η φίλη σου είναι ανήλικη κι εκείνος 15 χρόνια μεγαλύτερος, η διαφορά ηλικίας τους είναι απαγορευτική, ακόμη κι ευτυχισμένη να νόμιζε πως είναι κοντά του. Πόσο μάλλον που εκείνη δεν είναι ευτυχισμένη κοντά του και εκείνος την χειραγωγεί, ή προσπαθεί να την χειραγωγήσει με τους καυγάδες που της προκαλεί.

Ωστόσο, το πρόβλημα δεν είναι ότι ολοκήρωσαν ή ότι εκείνος της κάνει "πλύση εγκεφάλου". Το πρόβλημα είναι ότι η φίλη σου έχει δεχτεί ήδη τέτοια διαπαιδαγώγηση από το σπίτι της που της φαίνεται φυσικό ή και αναγκαίο να έχει μια τέτοια σχέση. Δηλαδή, οι γονείς της μέσα από τον τρόπο που την αντιμετωπίζανε μεγαλώνοντας την, τής προκάλεσαν την ανάγκη να δημιουργήσει και να διατηρεί μια τέτοια σχέση. Προφανώς δεν ήταν κάτι που έκαναν από επιλογή, αλλά από άγνοια και αδυναμία να κατανοήσουν πώς μπορεί να επηρεαστεί η κοριτσίστικη ψυχή από λάθος ή αδέξιους χειρισμούς.

Δυστυχώς δεν μπορείς να κάνεις και πολλά για να ανατρέψεις αυτή την αρνητική επιρροή. Αυτό που μπορείς να κάνεις όμως είναι να δείξεις κατανόηση προς τη φίλη σου και να προσπαθήσεις να υποβαθμίσεις και να διακωμωδήσεις την αξία αυτού του ανθρώπου στα μάτια της. Έτσι, σιγά-σιγά μπορείς να ελπίζεις ότι θα τον απομυθοποιήσει και ότι θα καταλάβει τι είναι καλό για την ίδια, έστω κι αν είναι επώδυνο στην αρχή.

Ήδη, το γεγονός ότι η φίλη σου γίνεται επιθετική όταν αναφέρεσαι αρνητικά σε εκείνον σημαίνει ότι έχει σοβαρές επιφυλάξεις στο βάθος της ψυχής της για το κατά πόσο είναι υγιές να μένει μ' αυτόν τον άνθρωπο. Αν ήταν πεπεισμένη ότι κάνει το σωστό, τίποτα δεν θα μπορούσε να την ταρακουνήσει. Ροκανίζοντας λοιπόν τα θεμέλια αυτής της σχέσης με την επιρροή που έχεις ως κολλητή της, μπορεί και να την βοηθήσεις να δει αλλιώς τα πράγματα.

Επιπλέον, αν δεν δεις φως με την παραπάνω τακτική και νομίζεις ότι οι γονείς της είναι σε θέση να βοηθήσουν, θα μπορούσες να προειδοποιήσεις τη φίλη σου πως θα τους το πεις. Καθώς πρέπει να ξέρεις ότι η σχέση που διατηρεί δεν είναι μόνο βλαβερή για την ίδια αλλά είναι και παράνομη και η αποκάλυψη της μπορεί να στείλει αυτόν τον άντρα για πολύ καιρό στη φυλακή, καθώς εκείνος είναι ο ενήλικας και εκείνος ευθύνεται απέναντι στον νόμο.

Πέρα απ' όλα αυτά θα πρέπει κι εσύ να κατανοήσεις ότι δεν μπορείς να ελέγξεις ή να επηρεάσεις τους άλλους γύρω σου, όσο κι αν τους αγαπάς, πέρα από έναν βαθμό. Μπορείς να τους δείξεις τη δική σου οπτική και τον τρόπο που αντιλαμβάνεσαι εσύ την πραγματικότητα, όμως πάντα παραμένει στο χέρι των άλλων κατά πόσο θα κατανοήσουν αυτό που τους λες ή θα επιλέξουν να ακολουθήσουν τον δρόμο που έχουν ήδη χαράξει.

Βλέπεις, όλες οι σχέσεις, φιλικές, ερωτικές και οικογενειακές χρειάζονται δύο για να λειτουργήσουν κι όταν κάποιος από τους δύο αρνείται να ακούσει και να καταλάβει, τότε δεν μπορείς να περιμένεις και πολλά. Μπορείς μόνο είτε να κάνεις υπομονή είτε να απομακρυνθείς, ανάλογα με την περίπτωση και τι νιώθεις σωστό για τον εαυτό σου.