Η μητρα μου σε σχημα καρδιας

04.03.2015
Γιατι εγω να εχω τετοια μητρα; Ειναι κληρονομικο και τι προβληματα μπορω να προκαλεσω στο μελλον;

Καλημερα Θεια Λουκια! Σημερα πηγα στο γυναικολογο και μου ειπε πως ολα πανε καλα δεν εχω κανενα προβλημα.. Το μονο μου προβλημα ειναι πως εχω τη μητρα μου σε σχημα καρδιας.. Μου εξηγησε βεβαια πως δεν υπαρχει προβλημα αλλα εγω εξακουλουθω να αγχωνομαι. Γιατι εγω να εχω τετοια μητρα ειναι κληρονομικο και τι προβληματα μπορω να προκαλεσω στο μελλον; Σε ευχαριστω για την προσοχη σου.

Γίνε φίλος της θείας Λουκίας και στο FaceBook

Νίνα μου, η "μήτρα σε σχήμα καρδιάς", ή δίκερως μήτρα όπως λέγεται επιστημονικά συνήθως δεν προκαλεί κανένα πρόβλημα, συνεπώς δεν υπάρχει λόγος ν' ανησυχείς για κάτι.

Επίσης, δεν έχει καμιά σχέση με την κληρονομικότητα. Τουλάχιστον με ό,τι είναι γνωστό μέχρι σήμερα, η δίκερως μήτρα σχηματίζεται κατά τη διάρκεια του πρώτου τριμήνου της εμβρυακής ζωής, στη φάση της οργανογένεσης και είναι ένα τυχαίο γεγονός.

Η πιθανότητα για ένα κορίτσι να γεννηθεί με δίκερω μήτρα είναι τέσσερα προς χίλια (4/1000), όμως το ποσοστό αυτό μπορεί να είναι και μεγαλύτερο, αφού σε πολλές περιπτώσεις μπορεί η κατάσταση να περάσει αδιάγνωστη ακριβώς γιατί δεν προκαλεί προβλήματα.

Μάλιστα, στο παρελθόν που δεν υπήρχαν τα υπερηχογραφήματα και οι σύγχρονες μέθοδοι διαγνωστικών εξετάσεων, οι περισσότερες περιπτώσεις δίκερου μήτρας ανακαλύπτονταν εντελώς συμπτωματικά με αφορμή τη διενέργεια καισαρικής τομής.
Ακόμα, πρέπει να ξέρεις ότι υπάρχουν διάφορες διαβαθμίσεις δίκερου μήτρας, από την ύπαρξη μιας

απλής κάμψης στο επάνω μέρος, μέχρι και τον πλήρη διαχωρισμό του αριστερού από το δεξιού τμήματος. Σ' αυτές τις πιο προχωρημένες περιπτώσεις, όταν η γυναίκα μείνει έγκυος μπορεί να υπάρχουν μεγαλύτερες πιθανότητες πρόωρου τοκετού, ή ανάγκη για καισαρική τομή.

Όμως αυτό δεν είναι καθόλου σίγουρο και δεν χρειάζεται να σε απασχολεί αυτή τη στιγμή. Ούτως ή άλλως, όταν έρθει εκείνη η ώρα ο μαιευτήρας σου θα γνωρίζει την κατάσταση θα ξέρει και πώς να την αντιμετωπίσει αποτελεσματικά εφόσον παραστεί ανάγκη.

Συνεπώς, δεν έχεις κανένα λόγο να το σκέφτεσαι προκαταβολικά. Συνέχισε τη ζωή σου όπως πάντα και φρόντιζε τον εαυτό σου όπως θα έκανες αν δεν ήξερες για αυτή την ιδιαιτερότητα σου.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ