Χάσιμο βάρους

05.03.2015
Πλέον το έχουν παρατηρήσει όλοι και μου το λένε συνέχεια. Έχω στεναχωρηθεί πάρα πολύ, δεν ξέρω για ποιο λόγο αδυνάτισα κατευθείαν αλλά δεν θέλω να συνεχίσω έτσι...

Θεία Λουκία μου γειά σου,

Είμαι 20 ετών,1,67 ύψος και έχω ένα πρόβλημα με το βάρος μου. Μέσα σε ένα χρόνο έχω χάσει 5 με 6 κιλά, τώρα είμαι 50! Δεν ήμουν άτομο που έπαιρνα κατευθείαν βάρος αλλά ούτε έχανα κιόλας. Τρώω πάρα πολύ σε σχέση με άλλα άτομα. Το θέμα είναι ίσως που δεν τρώω φαγητά με πολλές θερμίδες όπως γλυκά γιατί ποτέ δεν μου άρεσαν. Επίσης έπινα πάρα πολύ γάλα ημερησίως το οποίο έχω κόψει τώρα και ίσως είναι και αυτό λόγος αδυνατίσματος. Το στήθος μου έχει πέσει από Νο4 σε Νο2. Πλέον το έχουν παρατηρήσει όλοι και μου το λένε συνέχεια. Έχω στεναχωρηθεί πάρα πολύ, δεν ξέρω για ποιο λόγο αδυνάτισα κατευθείαν αλλά δεν θέλω να συνεχίσω έτσι, προσπαθώ να τρώω περισσότερο απ' ότι έτρωγα αλλά δεν μπορώ!

Θέλω να αναφέρω ότι κάνω μεγάλες αποστάσεις με τα πόδια και έχω πρόβλημα με τον αιματοκρίτη μου εδώ και χρόνια. Ανά μεγάλα διαστήματα παίρνω αμπούλες σιδήρου αλλά έχω παρατηρήσει ότι μου κόβουν την όρεξη. Επίσης ένα μεγαλύτερο μου πρόβλημα είναι η κατάθλιψη που με πιάνει συχνά για διάφορους λόγους. Δεν ξέρω εάν παίζουν ρόλο όλα αυτά, αλλά θα ήθελα την απάντηση σου. Μακάρι να μου απαντήσεις, σε ευχαριστώ πολύ!

Γίνε φίλος της θείας Λουκίας και στο FaceBook

Ελένη μου, το να χάσεις 5-6 κιλά μέσα σε ένα χρόνο δεν είναι καμιά δραματική απώλεια βάρους ούτε δείχνει κάτι ανησυχητικό, όταν μάλιστα απ’ ότι μου λες έχεις αλλάξει διατροφικές συνήθειες και έχεις αυξήσει τις καύσεις σου με το περπάτημα.

Επίσης, πρέπει να ξέρεις ότι στην ηλικία που είσαι συμβαίνει συχνά να χάνουμε κάποια λίγα «παχάκια» μπορεί να έχουμε αποκτήσει στην εφηβεία λόγω των ορμονικών αλλαγών και της καθιστικής ζωής στην οποία μας είχε περιορίσει το διάβασμα στις μεγάλες τάξεις του Λυκείου.

Βέβαια, η αλήθεια είναι ότι τα 50 κιλά για το 1,67 ύψος είναι αρκετά χαμηλά, αλλά και πάλι είναι στα όρια του φυσιολογικού αν έχεις λεπτό σκελετό.

Το μόνο που με προβληματίζει σε συνδυασμό με την απώλεια βάρους είναι αυτό που μου λες για την κατάθλιψη που σε πιάνει κάθε τόσο «για διάφορους λόγους». Οπωσδήποτε, η αναιμία που υποθέτω ότι έχεις -λόγω του ότι παίρνεις το συμπλήρωμα σιδήρου- επηρεάζει αρνητικά τη διάθεση και θα μπορούσε να δικαιολογήσει μια καταθλιπτική τάση.

Όμως, την ίδια επίδραση μπορεί να έχει και κάποια διαταραχή στη λειτουργία του θυρεοειδούς αδένα, ή στα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα σου και γι’ αυτό πιστεύω ότι θα ήταν καλή ιδέα να συμβουλευτείς έναν γενικό παθολόγο και να του ζητήσεις να σου γράψει τις σχετικές εξετάσεις μαζί με εκείνες για την αναιμία – εννοείται- ώστε να ξέρεις πού βρίσκεσαι και να εξασφαλίσεις ότι όλα πάνε καλά από πλευράς υγείας.

Τώρα, το γεγονός ότι έχει μικρύνει το στήθος σου είναι αναμενόμενο, αφού ένα σημαντικό μέρος του όγκου του καθορίζεται από το λίπος του σώματος, ιδιαίτερα αν έχεις τάση να παίρνεις βάρος από τη μέση κι επάνω.