Hpv και CIN1 αλλοιωση

14.03.2015
Αλλοι λενε να το αφησω και να το παρακολουθω κ αλλοι να ξανακανω επεμβαση. Εχω παθει πανικο.

Καλησπερα. Εκανα κολποκοπηση και μου βρηκαν CIN1 αλλοιωση. Tι πρεπει να κανω; Εχω παει σε πολλους γιατρους. Αλλοι λενε να το αφησω και να το παρακολουθω κ αλλοι να ξανακανω επεμβαση. Ενα χρονο το ξερω. Εχω παθει πανικο. Νοιωθω αηδια για το σεξ. Πως να το αντιμετωπισω; Πως να χειριστω τον αντρα μου που με κολλησε κ δεν το ομολογει; Ειμαι 20 χρονια παντρεμενη κ δεν ειχα εξωσυζυγικη σχεση αρα ειχε αυτος. Τι να κανω;

Γίνε φίλος της θείας Λουκίας και στο FaceBook

Νάγια μου, η αλλοίωση CIN1 δεν σημαίνει απαραίτητα ότι έχεις μολυνθεί με τον ιό των ανθρώπινων κονδυλωμάτων (HPV). Σημαίνει ότι υπάρχει κάποια αλλοίωση ελαφράς μορφής στον τράχηλο της μήτρας, η οποία χρειάζεται παρακολούθηση με τακτικά Παπ-τεστ κάθε έξι μήνες ή κάθε χρόνο (αναλόγως με την περίπτωση).

Στις περισσότερες περιπτώσεις πάντως, οι αλλοιώσεις αυτές θεραπεύονται από μόνες τους και δεν υπάρχει λόγος να κάνεις κάτι παραπάνω. Συνεπώς, η κατάσταση της υγείας σου δεν προκαλεί κάποια ανησυχία.

Από εκεί και πέρα, αν ξέρεις από προηγούμενες εξετάσεις ότι όντως η αλλοίωση έχει προκληθεί από τον ιό HPV, θα πρέπει να έχεις υπόψη σου ότι αυτός δεν εμφανίζεται άμεσα μετά τη μόλυνση κι ότι μπορεί να κάνει πολλά χρόνια να εκδηλωθεί.
Δηλαδή, αν είχες έστω και μία ερωτική επαφή με κάποιον άλλον άντρα πριν γνωρίσεις τον άντρα σου είναι πολύ πιθανό να είχες κολλήσει τότε και ο άντρας σου να είναι αθώος από αυτή την άποψη. Φυσικά, με όσους περισσότερους άντρες είχες ερωτική σχέση πριν τον άντρα σου, τόσο πιθανότερο είναι να έχει συμβεί κάτι τέτοιο.

Με άλλα λόγια, δεν μπορείς να είσαι απόλυτα σίγουρη πώς κόλλησες τον ιό. Βέβαια, αυτό δεν σημαίνει ότι ο άντρας σου είναι πιστός σε σένα -αυτό θα πρέπει να το εξετάσεις ξεχωριστά, αναλόγως με άλλες ενδείξεις που μπορεί να έχεις. Όμως, δεν μπορείς να τον κατηγορήσεις για απιστία βασιζόμενη μόνο στο αποτέλεσμα του Παπ-τεστ. Εκτός βέβαια κι αν δεν είχες ποτέ, κανενός είδους σεξουαλική επαφή -ούτε καν προκαταρκτικά- με άλλον άντρα.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ