Πομπός ευεξίας

28.05.2009
Κάθε μπάνιο πρέπει να εκπέμπει με έξυπνο τρόπο το μήνυμα ότι η αναζωογόνηση είναι εξίσου σημαντική με τις λειτουργικές ανάγκες για ατομική περιποίηση.

Aπό τον Βασίλη Δαλαμπίνη

Εργονομία και υψηλή τεχνολογία είναι δύο βασικές παράμετροι σε κάθε μπάνιο που θέλει να «σέβεται» τον εαυτό του. Πέρα, όμως, από αυτές, πρέπει να δίνουμε ιδιαίτερη σημασία σε παράγοντες όπως τα υλικά των ειδών υγιεινής, του δαπέδου και των επίπλων, που βοηθούν το χώρο να έχει άποψη και ζωντανή παρουσία. Σε προηγούμενο τεύχος είχαμε επιστήσει την προσοχή στη σημασία των υλικών του δαπέδου και ειδικά στο ξύλο, τα πλακίδια (επισμαλτωμένα και κεραμικά) και τις όμορφες λύσεις που μας προσφέρουν στα μοντέρνα μπάνια. Επειδή, όμως, το δάπεδο του μπάνιου είναι ένα θέμα ανεξάντλητο θα συνεχίσουμε ακάθεκτοι.

Υλικά & τεχνικές

Η πέτρα έχει γοητευτικά χαρακτηριστικά και ανάλογα με το χώρο που θέλουμε να επενδύσουμε θα πρέπει να κάνουμε και τις κατάλληλες επιλογές. Επειδή είναι φυσικό υλικό θα πρέπει να θυμάστε ότι είναι αδύνατο να επιτευχθεί μια απόλυτα ομοιόμορφη επιφάνεια. Aυτό μπορεί να αποδειχτεί ως πλεονέκτημα, ενώ αντιθέτως για κάποιους μπορεί να αποτελεί μειονέκτημα. Γενικά τα πέτρινα δάπεδα θεωρούνται κατάλληλα για το μπάνιο και την κουζίνα, αλλά μπορούν να χρησιμοποιηθούν και σε άλλους χώρους του σπιτιού. Ο ασβεστόλιθος για παράδειγμα είναι ιδανικός για το χώρο του ντους, δημιουργεί μια υπέροχη φυσική αίσθηση, είναι αντιολισθητικός, έχει μεγάλη διάρκεια ζωής και υψηλή αντοχή. Εξίσου κατάλληλοι είναι ο γρανίτης, ο σχιστόλιθος και γενικά όλα τα είδη πέτρας, που όμως έχουν ένα μειονέκτημα: το υψηλό κόστος αγοράς και, κυρίως, εγκατάστασης. Απαιτούν απόλυτα εξειδικευμένο συνεργείο, ώστε να αποφεύγονται μελλοντικές επεμβάσεις, και γνώση κατά την επιλογή ώστε να μην παρουσιάζονται προβλήματα του τύπου κάποια είδη πέτρας να είναι πολύ «μαλακά» ή η υφή και τα σχέδιά τους να μην ταιριάζουν σ’ ένα χώρο όπως το μπάνιο. Σε αυτές τις περιπτώσεις βέβαια η λύση είναι απλή. Θα στραφείτε και θα επιλέξετε κάποια είδη πλακιδίων που είναι το ίδιο όμορφα με την πέτρα, αλλά σαφώς πιο οικονομικά. Αν η λέξη κόστος είναι για εσάς μια έννοια με θεωρητική σημασία κι αν δεν έχετε πρόβλημα να ξοδέψετε κάτι παραπάνω, τότε φυσικά θα πρέπει να ψάξετε πολύ τη θεσπέσια λύση που λέγεται μάρμαρο.

Τα μαρμάρινα δάπεδα γενικώς χωρίζονται σε δύο μεγάλες κατηγορίες: τα μη στιλβωμένα -δηλαδή τα παραδοσιακά μάρμαρα, που κυκλοφορούν στη μορφή πλακών μεγάλου πάχους και διακρίνονται για τη στιλπνότητά τους που διατηρείται επί μακρόν- και τα προστιλβωμένα, που είναι πλάκες μικρότερου πάχους και έχουν στιλβωθεί στο εργοστάσιο με τις παραδοσιακές τεχνικές.

Το μάρμαρο χαρακτηρίζεται για την αντοχή και τη διάρκειά του στο πέρασμα των χρόνων, καθώς και για την υψηλότατη αισθητική του. Ταιριάζει σε όλα τα είδη διακόσμησης, αποπνέει μια αίσθηση πολυτέλειας και το μόνο που απαιτεί είναι προσοχή στην τοποθέτηση και τη συντήρηση ώστε να λάμπει για πάντα. Χρειάζεται, επίσης, προσεκτική επιλογή επειδή δεν υπάρχουν όμοιες μαρμάρινες πλάκες, άρα θα πρέπει κατά προσέγγιση να «ταιριάζουμε» τα κομμάτια ώστε να έχουν παρόμοιες αποχρώσεις και «νερά».

Προσεκτική τοποθέτηση πλακιδίων

Τα κεραμικά πλακάκια αποτελούν την ιδανική λύση για σημεία στο μπάνιο που απαιτούν προστασία από το νερό ή έχουν μεγάλες πιθανότητες να πάθουν κάτι από την υπερβολική υγρασία. Μπορείτε, επίσης, να τα χρησιμοποιήσετε για να δημιουργήσετε μια στεγανή περιοχή γύρω από το νιπτήρα ή την μπανιέρα. Η τοποθέτηση είναι μια απλή εργασία και δεν απαιτεί συνεργείο υψηλής εξειδίκευσης. Η κατασκευή πρέπει να έχει ύψος τουλάχιστον 60 εκατοστών για να προστατευτεί ο τοίχος από την υγρασία. Στις μπανιέρες, τοποθετήστε ολόκληρα πλακάκια στα εξωτερικά άκρα της περιοχής, ευθυγραμμισμένα με το τέλος της μπανιέρας και κόψτε πλακάκια που να ταιριάζουν στις εσωτερικές γωνίες. Για τα πλακίδια στις πλευρές της η τοποθέτηση είναι ίδια όπως και σε οποιαδήποτε άλλη περιοχή. Ταιριάξτε τα πλακάκια έτσι ώστε το πάνω άκρο τους να βρίσκεται κάτω από το χείλος της μπανιέρας. Για να ταιριάξετε δυο πλευρές, τοποθετήστε ολόκληρα πλακάκια σε κάθε πλευρά της εξωτερικής γωνίας και κόψτε πλακάκια για να ταιριάξουν στις εσωτερικές γωνίες, εκεί όπου οι πλευρές συναντούν τους τοίχους.

Αν πάλι θέλετε να τοποθετήσετε πλακάκια σε μια ντουσιέρα, απλώστε κόλλα στους τοίχους και περάστε την κάτω σειρά των πλακιδίων με τέτοιο τρόπο ώστε να υπερκαλύπτεται η βάση της ντουσιέρας.

Για να περάσετε πλακάκια γύρω από σωλήνες μπανιέρας ή ντους αφαιρέστε τις μπαταρίες, αφού πρώτα κλείσετε την παροχή του νερού. Κεντράρετε τα πλακάκια στους σωλήνες και ανοίξτε ημικύκλια γύρω τους, χρησιμοποιώντας την ειδική τσιμπίδα.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ